• Om oss
  • Redaktionen
  • Abbonera
söndag 5 februari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Features live Krönikan live

Lyxwhiskey amerikansk trend

av Henrik Aflodal
27 aug

DEN AMERIKANSKA whiskeyscenen förändras. Förutom Kentucky traditionella bourbonfabriker läser vi om maltmakare runtom i landet. Ofta fruktbrännerier som ”fuskar” lite med maltkorn vid sidan av. Gärna ungwhisky a la 3 år eftersom man i dessa kretsar fokuserar på de naturliga aromerna från råvaran. Mer sällan byggs renodlade whiskyanläggningar.

Men undantag finns. 12 mil norr om New York ligger Hillrock Estate Distillery som satte fyr på pannorna i oktober 2011. Bakom äventyret står fd bankmannen Jeffrey Baker som varit involverad i småskaligt jordbruk de senaste 20 åren. Nu har han tagit steg fullt ut med ’field-to-glass distilling’.

Mannen att realisera drömmen är Dave Pickerell, mångårig destillatör på Maker’s Mark i Kentucky. Här görs främst bourbon i en pot still-liknande tingest vars hals är kolonnformad. Majsen tas från omkringliggande gårdar men korn och råg odlas och mältas på plats. Maltgolvet är förmodligen det första efter förbudstiden. En del av malten röks dessutom över torvbrasa. Gamla kartor konsulteras för att hitta torvtäkter. Whiskeyn lagras sedan i sju olika fatstorlekar.

Självklart är redan den första produkten på gång. En solera bourbon som släpps i oktober i New York-trakten. Tack och lov handlar det inte om ettårig whiskey, basen är 40 fat vällagrad bourbon som köpts in. Den egna spriten kommer ur minifat. Allsammans dumpas i ett ”solera-system” som går ut på att en mängd whiskey flyttas till nästa fat i kedjan. Slutligen får produkten en slutputs i 20-åriga oloroso sherry-fat i 36 dagar.

Destillatet har ett säreget kryddsting i form av en kanelton som Baker menar kommer från hans åkrar, Hillrocks ’terroir’. I oktober kommer också en singelmalt. Exakt vad det är vill inte Baker avslöja mer än att whiskeyn slutlagras på fat gjorda av fruktträ.

Både Pickerell och Baker gillar detaljer och har tålamod att testa sig fram till nya smaker och superb kvalitet. ’High-end distilleries’ är den senaste trenden i USA. Folk med pengar och passion som vill göra något riktigt bra i liten skala.

Senaste nytt

Sex cocktails på Pacto Navio-rom

Drinkar
tor 18:46

Diageo satsar 80 miljoner på hållbarhet

Nyheter live
tor 17:49

Pepparkaksrom från Captain Morgan julens hit?

Nya släpp rom
tor 15:29

Koskenkorva vill minska sin miljöpåverkan

Nyheter gin
tor 15:04

Reklamfilm med bergsklättring och G&T stoppad

Nyheter live
tor 12:50

Världens första gin-destilleri ombord lyxkryssare

Gin & Vodka
tor 11:57

Craggans nya destilleri får grönt ljus

Nyheter wh
sön 17:11

Diageo-tävling för kreativa nyföretagare

Nyheter live
sön 16:57

Japansk ramen-soppa med whisky highball

Drinkar
sön 15:30

Jim Murray: “Bourbon-trio världens bästa whisk(e)y”

Nyheter live
sön 11:21

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features. Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips. Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Följ oss

  • About
  • Advertise
  • Careers
  • Contact
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Förstasidan
    • Nyheter live
    • Features live
    • Krönikan live
    • Nya släpp live
    • Reviews live
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Förstasidan
    • Nyheter wh
    • Features Wh
    • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
    • Reviews Wh
    • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet

© 2019 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.