• Om oss
  • Redaktionen
  • Abbonera
söndag 5 februari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Nya släpp live

Mackmyra gör ”riktig” Svensk Ek

av Henrik Aflodal
13 jun

 Nya släpp    Mackmyra slår tillbaka direkt. Efter Gruvguld som var nedgrävd i ek (massor av små nyeksfat) kommer man igen med Moment Svensk Ek som ligger helt rätt i balanserna. Fem nyfyllda 100-liters svenskekfat från 2008 har legat i nästan 10 år. Och vilken Mackmyra det blev! Ekstiff förvisso men levande. Intensiv tät ekighet härskar men destillatets tropiska frukt-ådra lyser igenom och serverar en komplex historia. God i doften med sitt Champis-äppliga tema och sommarängsblom, precis som man vill ha sin MM. Kompakt smak i balans. Smakar ekplanka i förstone innan den tropiska frukten hinner ikapp, blir liksom savande ekjosig. Stram ekkärv eftersmak med mandelmassa och stimorol som trycks tillbaka av tropisk frukt och äppelkaka, samtidigt lång och varmfodrad. Förändringen i nosen med en vattendroppe är remarkabel. Aromen tunnas ut och blomsterängen framträder mer med gullviva och viol samt gräs och gurka. Istället blir det äppeldricka i mun, frejdig Champis följt av djupseg ek likt sötbesk lakrits/gamla löv. Lång eterisk finish, seg ek och geléråttor, närapå komplex, värme bär beskan.

Något att tråna efter. Men dyrbar att framställa. Träet är så hårt att man måste klyva stocken i tårtbitar som sedan täljs till stavar, mycket spill med andra ord. Och så är ju omsättningen liten. Tänk om vi hade mer svensk ek i omlopp, alltså en större svensk whiskybransch, oj vilka möjligheter! Mackmyra själva har redan problem med att få tag på råvaran eftersom man ligger i öppen konflikt med landets ende tunnbindare Thorslund som uppmärksammande att destilleriets produkt Svensk Ek bara innehöll några procent av svenskekad whisky (nu 10%). Och nu drämmer man till med Moment-versionen av storsäljaren, haken är att upplagan är pytteliten, 761 flaskor blev det bara. Och i pressmeddelandet är det för ovanlighets skull VD Magnus Dandanell som tar till orda, man kan förstå hur nöjda de är med att kunna släppa en 100% svenskekprodukt (som ju även herr Thorslund borde gilla). Men oavsett bakgrund är whiskyn raiktigt bra, värd att söka ut!

Mackmyra Moment Svensk Ek 47%
Fem 100-liters svenska ekfat fyllda på Nationaldagen 2008, buteljerad  i april 2018. Bara rökfria elegant-receptet. Pris: 1198 kr

92/100p 23 23 23 23

Senaste nytt

Sex cocktails på Pacto Navio-rom

Drinkar
tor 18:46

Diageo satsar 80 miljoner på hållbarhet

Nyheter live
tor 17:49

Pepparkaksrom från Captain Morgan julens hit?

Nya släpp rom
tor 15:29

Koskenkorva vill minska sin miljöpåverkan

Nyheter gin
tor 15:04

Reklamfilm med bergsklättring och G&T stoppad

Nyheter live
tor 12:50

Världens första gin-destilleri ombord lyxkryssare

Gin & Vodka
tor 11:57

Craggans nya destilleri får grönt ljus

Nyheter wh
sön 17:11

Diageo-tävling för kreativa nyföretagare

Nyheter live
sön 16:57

Japansk ramen-soppa med whisky highball

Drinkar
sön 15:30

Jim Murray: “Bourbon-trio världens bästa whisk(e)y”

Nyheter live
sön 11:21

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features. Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips. Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Följ oss

  • About
  • Advertise
  • Careers
  • Contact
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Förstasidan
    • Nyheter live
    • Features live
    • Krönikan live
    • Nya släpp live
    • Reviews live
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Förstasidan
    • Nyheter wh
    • Features Wh
    • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
    • Reviews Wh
    • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet

© 2019 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.