• Om oss
  • Redaktionen
  • Abbonera
måndag 6 februari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Nyheter live Business

Mackmyra svarar på kritiken mot Svensk Ek

av Redaktionen
19 maj
Magnus Dandanell VS John Thorslund

Marknadsföring | GÄVLE  Mackmyra backar efter hård kritik mot namnbytet på Den Första Utgåvan till Svensk Ek. Tunnbindare Johan Thorslund beskyllde företaget för vilseledande marknadsföring eftersom produkten mestadels innehåller whisky lagrad på amerikanska ekfat. Sveriges Radio P4 Sörmland tog upp storbråket i den svenska whiskybranschen. Och nu lovar bolagets VD Magnus Dandanell att tydligt ange hur mycket svenskeks-whisky produkten innehåller:
– Givetvis vill vi vara tydliga med ursprung och spårbarhet. Vi kommer därför att sätta ut andelen whisky som lagrats på ekfat av svensk ek på förpackningen. För närvarande är andelen 5,4%.

Dandanell lovar vidare att lyfta frågan om ekfat i branschorganisationen Svenskt Whiskyting.
– Tinget diskuterar riktlinjer hur ursprung ska beskrivas för svensk whisky och dess märkning som exempelvis hur viktiga smakingredienser beskrivs, var malten eller röksmakerna har sitt ursprung eller hur lagring ska gå till. Några riktlinjer kring ekfat har inte tagits fram men kommer att diskuteras i framtiden.
Det vore intressant om Svenskt Whiskyting kan ta fram en ’code of conduct’ som beskriver det som är unikt för svensk whisky. Tydliga ramar skapar ett gemensamt whiskyspråk där de olika aktörerna i sin marknadsföring använder samma fomruleringar.
– Svenska destillatörer har chansen att gå före resten av världen med regler om ekfatsmärkning, säger Henrik Aflodal. Skottarna har reglerat typmärkning som single malt, blended malt, blended Scotch samt även ursprungsmärkning utifrån regioner men hur man beskriver ekfatsanvändning på etiketten görs efter eget huvud. Det blir ibland förvirrande.

Aflodal menar att Mackmyra är inne på ett intressant koncept när man anger andelen svensk ek i procent.
– En innehållsdeklaration där man inte bara talar om fatursprung utan också klargör fattyp och andel. Det är ju stor skillnad i lagringseffekt på en 1st fill bourbon barrel jämfört med ett refill-fat. Ännu större påverkan får svensk nyek gentemot (i framtiden) återanvända fat.
Svenska whiskykonsumenter är unika utifrån sin kunskapsnivå. I en tid när NAS (non age statement) kommer allt mer och whiskyinnehållet i många fall är under 10 år får valet av ekfat ännu större inverkan på smakprofilen. Mindre fat ger mer smak och nyek förändrar whiskyn fortare än refill-fat. En förteckning av fatsammansättning skulle ge användbar information för konsumenterna vid val av whisky.

• Mackmyras VD Magnus Dandanell svarar på kritiken från Thorslundskagge i öppet brev

Senaste nytt

Sex cocktails på Pacto Navio-rom

Drinkar
tor 18:46

Diageo satsar 80 miljoner på hållbarhet

Nyheter live
tor 17:49

Pepparkaksrom från Captain Morgan julens hit?

Nya släpp rom
tor 15:29

Koskenkorva vill minska sin miljöpåverkan

Nyheter gin
tor 15:04

Reklamfilm med bergsklättring och G&T stoppad

Nyheter live
tor 12:50

Världens första gin-destilleri ombord lyxkryssare

Gin & Vodka
tor 11:57

Craggans nya destilleri får grönt ljus

Nyheter wh
sön 17:11

Diageo-tävling för kreativa nyföretagare

Nyheter live
sön 16:57

Japansk ramen-soppa med whisky highball

Drinkar
sön 15:30

Jim Murray: “Bourbon-trio världens bästa whisk(e)y”

Nyheter live
sön 11:21

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features. Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips. Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Följ oss

  • About
  • Advertise
  • Careers
  • Contact
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Förstasidan
    • Nyheter live
    • Features live
    • Krönikan live
    • Nya släpp live
    • Reviews live
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Förstasidan
    • Nyheter wh
    • Features Wh
    • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
    • Reviews Wh
    • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet

© 2019 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.