• Om oss
  • Redaktionen
  • Abbonera
söndag 5 februari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Nyheter live Maltwhisky-VM live

Mackmyra tar med sig okänd tysk till finalen

av Redaktionen
10 sep


 Maltwhisky-VM    Andra rundan i nya tävlingsklassen för Nya världen-whisky. Den svenska whiskyns härförare Mackmyra försvarade sig med den äran. Frejdiga Svensk Rök/Amerikansk Ek vann Åkersberga-juryns gillande. Till skillnad från Maltwhisky-VM som har tre tävlingsklasser för rökig, sherryfatslagrad och maltig whisky gör Nya världen-klassen ingen åtskillnad. Rökig whisky kan blandas med orökt.

Rök är en särskiljande karaktär och brukar vara vägvinnande i blindprovningar. Även om rök visade sig vara en gemensam nämnare för en majoritet av tävlingsbidragen hade Mackmyra mest av varan och stack ut:
– Doften fick oss att studsa till, kommenterar juryordförande Henrik Aflodal. Enris, björksav, polerad ek. Vädring plockade fram tropiska frukter och ibland torvrök.
Rökkaraktär har dock inte patent på segrar, i första kvalprovningen fick Box duktiga Dalvve-tappning stryk av orökta Westland. Men Mackmyras version av rök gick att känna igen och låg nära den skotska traditionen. Det gjorde inte de andra i startfältet.

Slyrs tysktillverkade pannor

Tvåan var en skräll. Slyrs som byggde sitt whiskydestilleri 2006 och nu är största tyska whisky var inte långt efter svensken. Självklart också rökig men här eldas med bokspån, inte torv (eller eneträ som förekommer i Sverige). Lukten var dock skämd och Henrik Aflodal är lite förvånad över att Slyrs lyckades så bra.
– Unken jordig odör av våt päls, nästan bajsartad på djupet. Smaken var lite stökig med vodkahård ton mot slutet. Men molande rök i avslutet med flämtande ungkola får en att vilja ha mer. Det måste ha varit eftermälet folket tog med in i omröstningen.

Och det fanns ännu mer rök på startlinjen. Franska Guillon levererade en grankvistig hartslik arom med intensiv sötstark smak där sur granved växte till sig i avslutet. Ännu bättre enligt Aflodal var Armorik vars smak lyfte dramatisk med lite vatten:
– Långsam fruktgång i munnen, djupliggande exotiska frukter får kropp av eken. I eftersmaken en skyla rök och tjock marmelad. Väldigt attraktiv och lagom komplex.

Men allra bäst enligt experten var indiska Paul John som gjort maltwhisky i många år till sina blends. Firman säljer 11 miljoner nioliterslådor av Original Choice som blandar melass-sprit med maltwhisky och är nummer 8 på världslistan. Några år in på 00-talet började man lägga ner finare maltwhisky. Anledningen var Amruts storstilade satsning 2004 då en maltwhisky lanserades på indiska restauranger i Skottland och gjorde supersuccé.

Paul John fick sin noga kalkylerade premiär 2012 och stilen är om möjligt bättre än Amruts. Ändå valde juryn bort whiskyn, det muttrades om rom-lik smak, alldeles för söt.
– Indierna följer i den japanska traditionen, fast här staplas estrarna ännu högre. Brilliance doftar tropiskt med druvklasar och rika glupande estrar. Smaken är från en annan värld, supersmarrig exotisk frukt och fet ek. Eftersmaken är mer skotskt högdragen, lättare fruktsyrlig och torrare. Med vatten ökar komplexiteten hela vägen. En whisky att älska.

Värmen i Goa där Paul John görs går hårt åt whiskyn i faten, avdunstningen är 10% varje år! Därför läggs en del fat i underjordiska kammare i en svalare mer tempererad miljö (precis som Mackmyras lagring i bergsrum).

Paul P John, VD och ägare till John Distilleries som är Indiens fjärde största sprittillverkare
Futuristiska Puni Distilleria med sina skotska pannor

En intressant start gjorde också italienska Puni med sin tappning Nova. Italienarna kokar bra sprit, enligt Aflodal:
– Det doftar tropik här också med päronestrar och tuggummi. Fruktmunnen går ut på sotiga toner och får en skönt skitig eftersmak. Väldigt fint balanserad. Vilken fantastisk provning vi fick!

Det höll auditoriet med om. Åkersberga-folket var imponerade av både kvalitet och spridning av smaker. Alla destillat förtjänar en plats i ett särskiljande barskåp. Det mesta finns också att köpa inom landet utom tysken och italienaren.

New World Whisky Championships | Åkersberga 7 september

1. Mackmyra Svensk Rök/Am. Ek 46% (SWE) = 47 poäng
2. Slyrs 43% (GER) = 37
———————————————-
3. Paul John Brilliance 46% (IND) = 22+6
4. Armorik Double Maturation 46% (FRA) = 24+2
5. Guillon sauternes 43% (FRA) = 6
6. Puni Nova 43% (ITA) = 4

Röstförfarande: Varje provare röstar på de två malter man vill ska gå vidare till final. Guldkandidaten får 3 poäng, silver ger 1 poäng. Juryns ordförande Henrik Aflodal har dubbel röststyrka (redovisas ovan som +6/+2).
Tävlingsklasser: Nya världen-whiskyn tävlar i en egen klass som är öppen för all sorts whisky, enda kriteriet är att destillaten är sädesbaserade. Stora VM har tre smakkategorier. Sherried (vinfatslagrad), Peated (rökig whisky) och Malty style (varken vinfatslagrad eller rökig whisky).

Mackmyras rökrum!

Senaste nytt

Sex cocktails på Pacto Navio-rom

Drinkar
tor 18:46

Diageo satsar 80 miljoner på hållbarhet

Nyheter live
tor 17:49

Pepparkaksrom från Captain Morgan julens hit?

Nya släpp rom
tor 15:29

Koskenkorva vill minska sin miljöpåverkan

Nyheter gin
tor 15:04

Reklamfilm med bergsklättring och G&T stoppad

Nyheter live
tor 12:50

Världens första gin-destilleri ombord lyxkryssare

Gin & Vodka
tor 11:57

Craggans nya destilleri får grönt ljus

Nyheter wh
sön 17:11

Diageo-tävling för kreativa nyföretagare

Nyheter live
sön 16:57

Japansk ramen-soppa med whisky highball

Drinkar
sön 15:30

Jim Murray: “Bourbon-trio världens bästa whisk(e)y”

Nyheter live
sön 11:21

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features. Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips. Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Följ oss

  • About
  • Advertise
  • Careers
  • Contact
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Förstasidan
    • Nyheter live
    • Features live
    • Krönikan live
    • Nya släpp live
    • Reviews live
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Förstasidan
    • Nyheter wh
    • Features Wh
    • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
    • Reviews Wh
    • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet

© 2019 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.