MACKMYRAS AI-WHISKY är här! På Norrlandsdestilleriets brittiska hemsida kunde den spektakulära whiskyn beställas (för £59.99) redan förra veckan. Idag kom den officiellt på Systembolaget (SB-nr 84048, 599 kr).
Det handlar om ett samarbete med Microsoft kring artificiell intelligens. Finska tech-bolaget Fourkind har skapat ett program på Microsofts Azure-plattform som analyserat 70 miljoner kombinationer baserat på Mackmyras 75 recept (alltså de olika varianterna på destillat man kokar utslaget på tillgängliga fattyper och åldrar). Detta har matchats mot vad konsumenterna gillar och vad som säljer bäst. Till slut har datorn spottat ut de mest lyckade kombinationerna. Men det slutliga beslutet fattades självfallet av blender Angela d’Orazio som valde ut topplistans recept.
Programmet har två delar, ett generiskt som bygger vidare på inmatad information och genererar ny kunskap samt en diskriminerande del som kritiserar och skalar bort.
– Algoritmer är inte detsamma som mänskliga hjärnor, kommenterar Jarno Kartela från Fourkind som lärt upp datorintelligensen. Så man behöver en ny approach för att arbeta med något så komplext som en whisky. Trots att dataprogrammet saknar mänsklig kompetens kan vi lära mskinen att förstå vilka element som tidigare recept baseras på samt hur dessa produkter fallit ut hos konsumenterna.
Informationsmassan slussades fram och tillbaka oräkneliga gånger innan datorn till slut spottade ur sig 500 receptförslag. Mackmyras blender tog sig för pannan när första utkastet låg på hennes skrivbord, nästan allt refuserades:
– Första resultatet var inte alls bra, minns Angela d’Orazio. AI-programmet fick bakläxa i form av feedback om vad vi var ute efter. Först och främst ville vi inte ha en rökig whisky. Dessutom gick många recept inte att göra eftersom vi hade för lite i lager. Rätt mycket var ren gallimatias, jag rensade hårt inledningsvis.
För varje vända blev recepten bättre, till slut gallrade Angela d’Orazio ut fem recept som hon blandade samman och provsmakade. De fem varianterna ligger relativt nära i kvalitet vilket ju beror på den i slutändan hårda styrningen från mänskligt håll. Ganska snart dirigerades datorn mot ett åldersspann på 7-11 år.
– Det är viktigt att förstå att det är jag som styrt processen och valt ut fem kandidater för att jag såg att recepten skulle fungera, klargör Angela d’Orazio. Något recept hade mer oloroso i sig, ett annat hade många småfat, i ett tredje dominerade amerikansk ek.
Det valda receptet liknar enligt Angela d’Orazio produkten Svensk Ek men med lite mer rök och aningen mer krydda. Basen är 100-liters bourbonfat med en del 128-liters ny amerikansk ek samt 2% rökdestillat.
Vad är då nyttan av AI-stöd för ett whiskybolag? Självklart kan man få hjälp vid produktutveckling som i det här fallet men framförallt handlar det att optimera processer där stora informationsmängder förekommer.
– Nyttan handlar om helhetsperspektivet. Whiskybranschen har en logistisk utmaning. Om vi matar in alla fat vi har i lager och sedan kopplar det till vår utgivningsplan med reguljära produkter och nya idéer får vi ut den mest optimala användningen av våra resurser.
Det låter som om AI-programmet skulle kunna effektivisera processerna hos jättebolag som Diageo och Chivas. Nu är nyheten ute och vi får se om drakarna i Skottland förstår nyttan och kontaktar finska Fourkind för att få hjälp med sina komplexa fatmatriser.
NAS-utgåvan uppges vara ”en fruktig whisky med smaker av karameller, krämig vanilj, päron, äpplen, vit peppar och en lätt ton av rostade ekfat.” Mackmyra Intelligens AI:01 buteljeras vid 46,1%. De 5000 flaskorna (varav 1000 släpps i Sverige) har en NFC-tagg som man kan skanna med sin mobil och läsa mer om innehållet i flaskan.
Andra batchen håller man på med nu för att vara beredd när ettan säljer slut. Denna AI-version har såklart en begränsning, faten tar ju slut. Möjligen väljer man då att köra ett av de fyra andra recepten alternativt rådfråga AI-datorn igen, då med mer info för datorn att processa och dra nya slutsatser av. Kanske kommer den tillbaka med en helt annan tolkning av Mackmyras optimala whisky då!