Reviews Mackmyra nummer 2 är här, makad på ’Elegant’-recept (utan rök). På samma 3-åriga bourbonek-bas broderar destillerichef Dandanell och kompani med svensk ek. Just det, kronans plantage på Visingsö i Vättern upptäckt av grundaren Jonas Berg år 2000. Ett träd klövs i plankor som fogades samman av tunnbindare Johan Thorslund. Fatet brändes ut inuti och sedan i med whisky. Ojoj, så får man väl inte göra! Nja, de snåla skottarna kör begagnat, liksom irländarna. De köper upp begagnad amerikansk ek från bourbonindustrin i Kentucky. Jänkarna måste använda helt ny ek i minst två år för att få kalla sin produkt ’straight bourbon’, är whiskeyn yngre än fyra ska åldern skrivas ut, i praktiken är all bourbon alltså fyra år. Dessförinnan (1800-tal) kom faten från London där sherry och portvin tappades. Nåväl, maltwhisky mår bäst av att vila i uppmjukad ek. En långlagrad whisky på nyek skulle bli så tjock av tanniner att själva whiskysmaken förlorades. Men som krydda? Javisst, mycket smart. Det räknade The Glenlivet också ut, deras French Oak Finish är den vanliga 12-åringen överlagd på helt ny ek 6-9 månader, en fantastisk whisky, vibrerande livfull tack vare energi-kicken från eken.
Över till Mackmyra, om ettan sa Henrik Aflodal: ”Inte världens mest komplexa, men med givna förutsättningar (dryga tre år i ek) förbluffande snyggt ihopplockad.” Så här kommenterar han andra preludiet:
”Mackmyra-destillatet äger stor skönhet. Maltigheten i spriten är Norrländskt självklar, inga föroreningar distraherar, särdeles imponerande. Hur whiskyn reagerar med ek på sikt vet vi inte än men integrationen hittills fungerar och fort går det.
Den svenska nyeken märks inte på nosen som är lite tilltryckt, mer utlevande i premiärtappningen från bourbonfat, överskuggande maltig arom flankerad av persikobolm-te. Men skenet bedrar, gommen är en Mr Hyde, bullrig nyek krigar kaotiskt mot destillatet, ett virrvarr av choklad, knäck, ingefära och citrongräs. Ruskigt bra. Avslutningen är halvlång, whiskyn är fortfarande för ung för längre avsked, fruktsöt läskande sorti drabbad av rostade svenskek-toner.
Med vatten sävligare och torrare, muskot rider på tobak, inte samma utväxling, kort tom finish, eken släpper ifrån sig beska. Tål vatten bättre än MP01, ett gott tecken, eken arbetar fort och stärker strukturen. Utan vatten vitalare med större attack, med någon droppe i glaset längre smak.
Det är som sagt munnen som räknas här, doft och eftersmak kommer med åren.”
Whiskyn är buteljerad 14 juli 2006 vid fatstyrka 54,2 procent. Totalt görs 8500 flaskor, 2000 går till restauranger, 4536 säljs via Systembolaget med start 7 augusti (pris 439 kr för 50 cl) och resten exporteras till Danmark, Norge och UK. Nu återstår fyra preludium, innan det blir dags för den storskaliga seriösa lanseringen någon gång efter 2008 då whiskyn fyller 5-6 år.