Review | Svensk maltwhisky Idag släpps Mackmyras första singelmalt på Systembolaget. Preludium:01 är den första av sex utgåvor som ger en ”försmak av svensk maltwhisky”, som chefsdestillatör Magnus Dandanell försiktigt uttrycker det. Officiellt heter det att faten valts ut av grundarna tillsammans, reellt är det Magnus som tagit fram produkten som kollegorna sedan godkänt. Basen består av tjugo 200-liters förstagångs bourbonfat (nr 57 och framåt) innehållande rökfria receptet ”elegant” – den amerikanska eken hämtas från Jack Daniel Distillery i Tennessee. Anrättningen biffas upp av några fat svensk nyek. Topp-dressing är fat nr 1-5 samt 7 – 30-litersfat från pilotdestilleriet (1999-2002), vilka är med just för samlarna, för att göra utgåvan historisk. Karaktären har styrts upp med sherryfat nr 20 och enrisrökta experimentfatet nr 21. Majoriteten fat är tre år gamla, undantaget de få premiärfaten som närmar sig sex år. Totalt tappas 9000 flaskor, en del går utomlands men det mesta stannar hemmavid, Systembolaget har köpt 4000 buteljer som fördelas över 320 Systembolaget med säljstart 6 mars.

Whiskyspots Henrik Aflodal satt ner med Magnus Dandanell två dagar efter tappningen på flaska och provade förstlingsverket. Här är hans omdöme:
”En häpnadsväckande whisky. Inte världens mest komplexa, men med givna förutsättningar (dryga tre år i ek) förbluffande snyggt ihopplockad, närmast perfekt i konstitutionen. Regin i gommen är där, söt godisstart vitaliseras av hetsig fruktsyra innan förväntad eksignerad kryddvärme rundar av. Spritigheten (som kan förväntas hos ett ungdestillat) bryter inte ens igenom i eftersmaken som är mjukt oljig. Ungwhiskyn avslöjas dock (en smula genant kanske) av en ynka droppe vatten som raserar strukturen och banaliserar smaken. Märkligt nog ska denna whisky tas vid ’cask strength’, gommen passerar hastigt revy men håller ihop föreställningen helproffsigt. Nosen satsar glädjande nog på fruktiga estrar, en söt näsa som sväljer röktendenser. Godis-estrarna dansar på en grönskande gräsmatta, aldehyder som härrör från det färska friska destillatet. Hö- och grästonerna tar över när vatten tillsätts, näsan förflackas och tappar nivåer. Undvik vatten, möt Mackmyras etta vid 55,6% och skönj en gloriös framför för svensk whiskys första destilleri!”