Nya släpp Dewar-destilleriet Aberfeldy går all-in på Madeirafat på flygplatserna. Två åldersbestämda utgåvor landar i Travel Retail nu i augusti – 16 och 21 år. Blender Stephanie Macleod har övervakat tillblivelsen titt som tätt under finish-perioden som inte tillåtits överstiga 12 månader. Fat från den sötaste av Madeira-stilar har nyttjats – ex-Malvasia Malmsey. Parallellt med ex-Buel som är mörk i färgen och medelfyllig. Vinfaten tillför toner av karamell, persika, apelsinskal och bränt socker.
– Aberfeldy är både en tillgänglig och komplex dram, konstaterar Stephanie Macleod. Mina utgåvor har de sötar rika toner som återfinns i Madeira-vin. Genom att använda starkvinsfat kan jag fördjupa Aberfeldys rika honungssötma och även trigga en extra kryddighet.
Och så här smakar whiskyn enligt blendern:
– 16-åringen har mjuka honungstoner som friskas upp av citrus och delikata aromer av bakade äpplen, samtidigt rikt kryddig med kanel och krämig vanilj. 21-åringen har rik textur och komplex smak av mogna fikon draperade i honung. Här finns en hint av valnötsolja och ett uns mörk choklad.
Aberfeldy tillhör idag en av storsäljarna i världen. 2012 låg man på 20:e plats men 2017 kvalade märket in på 12:e. Whiskyn tillhör snabbväxarna i toppen. Styrkan är de välfyllda lagren. Dewar har vårdat sina maltwhiskylager noggrant för att inte gå torrt. Flera av konkurrenterna på bästsäljarlistan tvingas nämligen ta bort åldern på etiketten och gå NAS (No Age Statement). Båda utgåvorna håller 40% och 16-åringen ska kosta $110 och 21-åringen $195.