Cocktails Nejdå, whisky ska inte bara vara sippande och hummande på fin malt. Dewars nya maltwhisky-ambassadör Georgie Bell vill ha kul med whiskyn och uppmanar folk att experimentera med drinkar. Puritanerna rynkar på näsan, en singelmalt ska drickas ren och rumsvarm, inte ens is får man ta till. Bell håller inte med:
– Det ska inte vara ett brott att mixa ner en singelmalt i en cocktail i alla fall om det görs ordentligt.
Georgie Bells mission är att göra maltwhisky tillgängligt för fler människor.
– Whisky-cocktails är en fantastisk inkörsport, särskilt för nya whiskydrickare eftersom man kan mixa med bekanta smaker. Precis som med rödvin, kaffe och oliver är singelmalt något som tar tid att vänja sig vid.
De maltdestillerier Georgie Bell pratar om är Aberfeldy, Craigellachie, Aultmore, Macduff (med Deveron) och Royal Brackla. Hon är trött på stereotyperna inom branschen.
– Whisky är inte längre en ”gammal mans dryck” som måste drickas ren eller efter middagen. Och inte all whisky är rökig, bara 10 av 119 destillerier röker sitt korn.
Men det finns såklart motstånd, konstigt nog bland bartenders där vissa säger sig vilja ”respektera drycken whisky” och därför bara serverar den rent eller med lite vatten.
– Ett sånt synsätt cementerar barriärerna. Whiskyn kan uppfattas som lite förlegat, det är mitt jobb att riva murarna och göra drycken tillgänglig och intressant för flera.
Vad ska vi då blanda till? Georgie Bell har flera idéer. Aberfeldy 15 år funkar i en klassisk Manhattan med söt vermouth och bitters. Lättare Aultmore 12 år trivs bättre i en Highball med sodavatten och isblock, garnerat med några päronskivor ”för att locka fram whiskyns pärontoner.” Så det är bara att börja, var kreativ och vidga dina whiskyvyer!