De båda regerande världsmästarna försvarade sina titlar i finalen i Maltwhisky-VM. Longmorn vann tävlingsklassen Malty style och Glendronach toppade Sherried. Men i rökklassen Peated blev det tronskifte när unga destilleriet Kilchoman besegrade mästaren från 2014, Laphroaig.

130 skarpsinnade whiskyprovare synade dussinet finalwhiskies på Hotell Hasselbacken på Djurgården i Stockholm under första advent. 2000 personer har under året vaskat fram de tolv finalisterna utifrån 148 tappningar från 121 destillerier. 32 kval- och semifinalprovningar hos olika whiskyklubbar, från Örnsköldsvik i norr till Landskrona i söder. Finalen var tät och spänningsnivån hög, när första whiskyn bars ut sänkte sig tystnaden och provarna tog koncentrerat itu med doft och smak. Kampen blev jämn, kvaliteten var hög, särskilt i den största tävlingsklassen Malty style.
– Nivån på de sex destillaten är fantastisk, den bästa flighten i tävlingens historia, säger VM-general Henrik Aflodal, chefredaktör för Whiskyspot.com. Imponerande av Longmorn att försvara sin titel. Destilleriet har varit med i fyra av fem finaler. Helt klart ett av världens bästa whiskykok.

I sherryfatsklassen upprepade Glendronach bedriften att vinna för andra gången. Tidigare har bara Glenfarclas lyckats med det. Hårdast motstånd denna gång kom från taiwanesiska Kavalan.
– Japansk whisky har länge funnits med i världstoppen, kommenterar Henrik Aflodal. Nikka har vunnit VM två gånger. Nu ser vi den andra vågen, ett asiatisk under där Taiwan och Indien levererar whisky i världsklass. Men Glendronachs djuplodande oloroso sherry-klang var svår att motstå för juryn.
Även rökwhiskyklassen hade en asiatisk utmanare i form av indiska Paul John som klart distanserade Laphroaig från rökwhiskyön Islay men inte nådde ända fram till Kilchoman som vann klart.
– Unga Kilchoman som producerat Islay-whisky sedan 2006 har med sin tappning Sanaig hittat rätt, menar Henrik Aflodal. Whiskyn har i kval och semifinaler utklassat motståndet. Storheter som Lagavulin, Ardbeg och Bowmore har försvunnit. Det var bara en tidsfråga innan rökwhiskyikonerna skulle få stryk. Att tronföljaren kommer från samma ö är ju ett bevis på att Islay är och förblir centrum för rökwhisky i världen.

Kvaliteten i den yppersta eliten bland maltwhiskies har aldrig varit högre. Men de stora varumärken lyser med sin frånvaro, för 8 av 12 destillerier är det den första finalen. I Skottland råder whiskybrist i populära åldrar, lagren är utplockade hos de största destillerierna. Samtidigt anstränger sig alla för att leverera bättre produkter i en hårdnande konkurrens, påpekar Henrik Aflodal:
– För att göra en högklassig maltwhisky krävs välfyllda fatlager med variationsrikedom. Underexponerade varumärken sitter i guldsits. Loch Lomond är en snabbt stigande stjärna med sin udda stil. Deanston har gudomlig whisky i ladorna. Samtidigt levererar etablerade märken som Clynelish, Dalwhinnie och Speyburn på en helt ny nivå. Bolagens blenders lägger allt mer tid på att skruva till singelmalterna. En mycket positiv trend.
Det här var femte upplagan av världens största whiskytävling startad 2005 av nyhetssajten Whiskyspot.com. Maltwhisky-VM kommer tillbaka 2022, om fyra år. Då ska mästardestillerierna Longmorn, Glendronach och Kilchoman försvara sina titlar. Men redan 2020 är det dags för New World Whisky Championship där nystartade destillerier gör upp. Tävlingsklassen tjuvstartade i år med 18 destillerier på startlinjen. Amerikanen Westland segrare i kamp med svenska Hven och Mackmyra. Om två år ska 70-80 destillerier tävla i tre kategorier – Malt, Rye, Grain.
Finalen direktsändes av webb-TV-kanalen WhiskyABC och kommenterades av programledarparet Carl ”Doktorn” Lönndahl och Johan ”Professorn” Tanner. Se VM-finalen i efterhand här:
Final Maltwhisky-VM 2018 | Stockholm 1 december
MALTY style
1. Longmorn 16 år 48% (689 kr) = 31 röster
2. Deanston 12 år 46,3% (499 kr) = 27 (Aflodal)
3. Inchmurrin (Loch Lomond) 12 år 46% (379 kr)= 21 (Polonius)
4. Clynelish 14 år 46% (utomlands ca 500 kr) = 18
5. Speyburn 15 år 46% (599 kr) = 15
6. Dalwhinnie 15 år 43% (459 kr) = 9 (Nilsson)
SHERRIED style
1. Glendronach 12 år 43% (459 kr) = 49 röster (Aflodal/Polonius)
2. Kavalan Concertmaster 40% Port finish (609 kr) = 39
3. Balvenie 15 år Single Barrel 47,8% sherry (995 kr) = 33 (Nilsson)
PEATED style
1. Kilchoman Sanaig 46% (459 kr) = 58 röster (Aflodal/Nilsson)
2. Paul John Bold peated 46% (619 kr) = 45 (Polonius)
3. Laphroaig Triple Wood 48% (569 kr) = 18
Röstförfarande: All whisky blindprovas. Varje provare röstar på en whisky i varje tävlingsklass. Expertpanelen Henrik Aflodal, Sören Polonius, Micke Nilsson har dubbla röster.
Tävlingsklasser: Maltwhisky-VM har tre smakkategorier. Sherried (vinfatslagrad), Peated (rökig whisky) och Malty style (varken vinfatslagrad eller rökig whisky).