Finalen i Maltwhisky-VM blev en skotsk triumf. Bästa whisky i ’malty style’ är Chivas-malten Longmorn. Bästa rökwhisky är Sverige-favoriten Laphroaig. Bästa sherryfatslagrade singelmalt är Glendronach.
SKOTTLAND FÖRSVARADE sin maktställning i maltwhiskyvärlden genom att ta en trippel i Maltwhisky-VM. Världsmästarna heter Longmorn, Glendronach och Laphroaig. Trion övertygade med briljanta buteljeringar men Longmorn i den mest prestigefulla kategorin Malty style var hårt ansatt av japanen Yoichi som var med i fjärde raka VM-finalen.
– De sex finalisterna i Malty-klassen var alla möjliga vinnare, konstaterar VM-juryns ordförande Henrik Aflodal, chefredaktör för Whiskyspot.com. Efter nio månaders blindprovande av över 1500 whiskyälskare kom vi fram till detta exceptionella gäng. Jag har aldrig varit med om en bättre uppställning.
Av pristagarna lär Longmorn vara den lyckligaste. Efter att ha varit i tre av fyra finaler nådde man nu ända fram.
– Redan i försnacket varnade jag för den här 16-åringen, utbrister en tagen VM-general. Longmorn har aldrig varit bättre. Vattnad är smaken evig, kalejdoskopiskt fruktig utan att gömma undan den mäktiga eken uppbackad av inneboende sturig spritbeska. Egentligen är Yoichi en mer fullgången whisky, perfekt balanserad i alla delar med en skygg rökighet som förhöjer de andra smakerna utan att ta plats. Longmorns doft var undflyende men smaken kan inte nå längre, i min bok maxpoäng.
Aflodals kollegor i expertpanelen hade andra favoriter. Sveriges ende världsmästare i sommelieri Andreas Larsson valde Balblair och chefssommeliern för Richard Juhlin Champagne Bar Björnstierne Antonsson sa Yoichi:
– Här finns en elegans och närvaro som är svårslagen. Kvällens suverän för mig.
Maltwhisky-VM arrangeras för fjärde gången sedan 2005 av nyhetssajten Whiskyspot.com. Det här världens största whiskytävling. Juryarbetet involverar tusentals människor. 126 destillat från 110 destillerier tävlar i en utslagscup på 21 orter där whiskyfolk i blindprovningar sållar fram den bästa whiskyn. Sedan följer fyra semifinaler som vaskar fram finalwhisky fördelat på tre klasser: Peated (rökig), Sherried (sherryfatslagrad) samt Malty style (varken extremt rökig en vinfatsinfluerad whisky).
Över hundra taggade whiskyprovare från hela landet vallfärdade till Hotel Hasselbacken på Djurgården i Stockholm på Lucia. I magnifika Hazelius-salen dukades tolv singelmalter upp för en blindprovning.
– Vi svenskar är världsledande i whiskyintresse och kunskap, menar Henrik Aflodal. Ett sånt här omfattande och brett tävlingsupplägg är knappast genomförbart i ett annat land.
Handuppräckning under finalprovningen bekräftade att en majoritet av provarna testat över 20 olika singelmalter, en välutbildad skara med bred maltwhiskyerfarenhet. Och självklart spottade VM-juryn mangrant för att inte äventyra omdömet. Jämfört med tidigare år har de stora varumärkena sprungit ifrån kvalitetsmässigt. Tidigare kunde okända obskyra destillerier som levererar den mesta whiskyn till blended Scotch sticka upp och ta en finalplats.
– Konkurrensen är stenhård i maltwhiskysegmentet. De stora destillerierna breddar repertoaren och blir mer elitistiska i sitt utbud. Att världstvåan The Glenlivet och världsfemman Glen Grant skulle ta sig till final var otänkbart för bara några år sedan. Mer resurser läggs idag på att skapa allt bättre fatblandningar i utgåvorna. Singelmaltscenen har professionaliserats och tas på allvar av den skotska whiskybranschen, allt handlar inte bara om blended Scotch längre.
Och deltagarna trivdes, uppsluppen stämning men ändå andäktig och koncentrerad. Varje person ville göra sitt bästa som VM-domare och ge varje enskild whisky en rättvis chans.
– Jag har genomfört hundratals provningar på olika teman under min karriär och det handlar egentligen inte om presentationen och vad som sägs utan mest om själva whiskyn. Det är alltid whiskyn som drar publiken och det är smakupplevelserna som avgör om det blir succé eller inte. Den första flighten om sex sorter i Malty style var en av de häftigaste jag upplevt, kvaliteten var ypperlig. Flera av deltagarna vittnade om att det var ”den bästa whisky-show” de varit med om.
I sherryfatsklassen fanns regerande mästaren Glenfarclas med. Destilleriet har aldrig missat en final men fick se sig besegrad av en verklig sherryfatsklassiker, Glendronach:
– Tveklöst den bästa sherry-pavan idag, slår Aflodal fast. Inte så avancerad men med personligt tilltal, det händer grejor hela tiden och den lilla vattendroppen gör whiskyn exceptionell med en mustig sherry-saftig käft och stigande syra samt ett crescendo av frukt och ek, lätta fenoler kittlar eftersmaken.
Andreas Larsson håller med:
– En fantastisk whisky med ett bråddjup av oloroso-sherry och glupande ek som bygger smakerna.
Rökklassen är den mest spektakulära med dramatiska smakuttryck. Lagavulin är kungsrökaren som alltid tar sig till final men i år är whiskyn svagare än tidigare, menar Aflodal:
– Rökön Islay är överexploaterad, världsbefolkningen har druckit upp den vällagrade rökmalten, lagerhusen på ön hyser mestadels whisky under 10 år. Islay-genren har sjangserat de senaste åren. Lagavulin känns igen men är blekare och mer genomskinlig och det räcker inte för att vinna.
Istället tar grannen Laphroaig hem segern före Skye-destilleriet Talisker. Rökkampen var jämnast med dryga 10 rösters övervikt för vinnaren. De båda vinfantomerna är inga rökälskare men vet att uppskatta kvalitet. Andreas valde den mjukare Talisker och Björnstierne såg kvaliteterna i vulgo-rökaren Laphroaig.
– En Laphroaig av gammalt snitt, konstaterar Henrik Aflodal. Sötrökig karamell-nos med undertryckt bolmande torvrök och tjära. Svulstig rökkäft där svullen sötma försöker svälja röken som oljigt fet frustar och bolmar därunder, går ut över blomkål in i medicinal brandrök i eftersmaken. En oemotståndlig rökbomb.
RESULTAT Maltwhisky-VM 2014
Bästa maltwhisky MALTY style*
1. Longmorn / Longmorn 16 år 48%
2. Yoichi / Yoichi 10 år 45%
3. The Glenlivet / TGL Nàdurra 16 år 48%
4. Sendai / Miyagikyo 12 år 45%
5. Glen Grant / Glen Grant 16 år 43%
5. Balblair / Balblair 1995 16 år 43%
*Varken rökig eller sherryfatsinfluerad
Bästa maltwhisky SHERRIED style
1. Glendronach GD 15 år Revival 46%
2. Glenfarclas Glenfarclas 15 år 46%
3. Benriach Benriach 12 år sherry 46%
Bästa maltwhisky PEATED style
1. Laphroaig LP Triple Wood 48%
2. Talisker Talisker 10 år 45,8%
3. Lagavulin Lagavulin 16 år 43%
FAKTA: Maltwhisky-VM
Maltwhisky-VM arrangeras för fjärde gången. Det är destillerierna som tävlar, whiskyn ska vara representativ för husstilen. Regelverket säger max 16 år, max 48%. Whiskyn väljs ut av Whiskyspot. Alla destillerier är med, ingen kan vägra, därmed deltar inte bara varumärken utan också destillerier som levererar det mesta av sin av sin produktion till olika blends. Förutom etablerade maltwhiskynationer som Skottland, Irland och Japan deltog i år Nya Världen-destillerier från Sverige, Danmark, Wales, Frankrike, Indien, Taiwan och USA.
Vid premiären 2005 utsågs Yoichi till bästa maltwhisky i tävlingsklassen ’Malty’, Glenfarclas vann sherry-klassen och Ardbeg blev bästa rökwhisky. 2007 segrade japanska Miyagikyo i Malty, Mortlach vann Sherried och Lagavulin tog hem Peated. 2010 vann Glengarioch Malty, Glenfarclas Sherried och Bowmore Peated. Nästa världsmästerskap arrangeras 2018.