Nya släpp Alldeles för dyrt och för små flaskor. Diageo backar inför kritiken och gör om sin Mortlach-range. Dufftown-destilleriet är en favorit bland blenders och levererar en stor egensinnig maltwhisky. Länge endast tillgänglig i firmans Flora & Fauna-serie med en skrake på etiketten. En 16-årig olorosofatslagrad sherrybomb som blev legendarisk för sin kvalitet och impact, trots att endast 800 nioliterslådor producerades varje år. Flaskan blev världsmästare i Maltwhisky-VM år 2007.
När destilleriet i december 2013 annonserade att de skulle ge ut en serie olika whiskies applåderade whisky-communityn. NAS-versionen Rare Old, 18- och 25-åringar samt Special Strength på 49% för Travel Retail. I samma veva rullades ett investringsprogram på en biljard pund ut där Mortlach skulle få 18 miljoner pund och en fördubbling av kapaciteten till 7,6 milj liter årligen. Denna satsning lades på is i likhet med många andra expansionsprojekt inom storbolaget. Här görs i alla fall whisky på det mest komplicerade sättet. ”The Way” innebär att spriten destilleras 2,81 gånger, en metod som introducerades av grundarens son Alexander Cowie 1896. Ut kommer ett destillat som beskrivs som distinkt och tjockt ”meaty” och kallas ”The Beast of Dufftown”.

Omgörningen fick kritik, stilmässigt liknade whiskyn inte alls succén med FF-version som folk vant sig vid. Dessutom kom Mortlach nu i mindre 50 cl-flaskor med mycket högre pris än tidigare.
– När vi lanserade Mortlach 2014 ville vi skapa en ny kategori, kommenterar Rich Walker, global marknadschef för Diageo. Lite lyxigare och mer sparsmakat än tidigare. Men folk som vi respekterar klagade, vi insåg att vi hamnade fel när det gäller pris och förpackning. Själva whiskyn vann utmärkelser så den var det inget fel på. Men vi lyssnar på kritiken och hoppas nu att detta ska falla i bättre jord.
Flaskorna är tillbaka på 70 cl och priserna är betydligt mer humana. 12-åriga ingångswhiskyn kostar 50 pund vilket visserligen är mer än NAS:aren Rare Olds 35 pund men så är whiskyn däri äldre också. 18-åringen tappar två år till 16 år och priset sänks från 180 (!) till 60 pund. 25-åringen för 600 pund blir nu 20 år och kostar ”ringa” 200 pund.

Master Blender Craig Wilson menar att Mortlach står ut bland Speysides alla pannor:
– Det handlar om den speciella processen med 2,81 gångers destillering vilket ger vätskan är sådan oerhörd komplexitet i samma stund den rinner av pannan, det är som att ha tre olika destillerier i samma pannhus! Vårt jobb att fånga in huskaraktären och ge konsumenterna tre välbalanserade whiskies vars rikhet och komplexitet går utanpå det mesta.
12-åriga Wee Witchie (döpt efter den minsta kopparpannan som gömmer sig i destilleriets inre) doftar rostad ek och nötig fruktkaka och har söt nästan rökig smak med en torr sotig finish. Whiskyn leder på vanliga bourbon barrels men markerar med europeiska sherryfat för att ingen ska glömma sherryarvet från förr. Karaktärsmässigt känns det tydligt att det handlar om en fyllig sherrywhisky. Distiller’s Dram är en 16-åring som går tillbaka till ursprunget med fruktträdgård och jordiga toner i näsan samt toffee-aktig mun och lång komplex ’meaty’ finish.
Här används en mix av nya och återanvända sherryfat (både euroipeisk och amerikansk ek). Diageo förvarnar om att versionen är mer balanserad än forna Flora & Fauna-versionen, sherryn tillåts inte ta över.
– Vi har utgått från originaltappningen men velat göra den här mer avancerad, säger Craig Wilson. Den ska ha samma rikhet och flamboyanta sherrystil men samtidigt försvara destillatets ’meatiness’. Underbart savande frukt i munnen med tjock oloroso-sherry och mentolfläktar.
20-åriga Cowie’s Blue Seal är vaxig, jordig med meaty-karaktär i nosen, smaken av övermogen frukt har en kryddig rondör. Lite tyngre än 25-åriga föregångaren men fortfarande sofistikerat nyansrik. Det handlar bara om amerikansk sherryek, mest 1st fill men även refill förekommer för att ge mer plats för destillatets karaktär. Och på Travel Retail kommer en 14-åring kallad Alexander’s Way.
Mark Brunton är stolt destillerichef på Mortlach.
– Det är en ära att få arbeta på ett destilleri som är så krävande. Vi har jobbat med våra kollegor på blendingsidan för att skapa whisky som når hjärtat av vad Mortlach är. 16-åringen är den klassiker många längtat tillbaka till tagen ur europeisk sherryek. 12-åringen bjuder på en genomträngande destillerikaraktär med användandet av refillfat. 20-åringen balanserar destillat och fatkaraktär.
Whiskyn lanseras i Taiwan och Asien till hösten följt av Europa och USA senare.