Review Mortlach är den mytiska ”biffiga” blending-malten från Dufftown. Topprankad av Diageos blenders och en karaktärsättare i blends. Visserligen ges whiskyn ut som singelmalt nuförtiden av destilleriet själva men man har också ett ”longstanding agreement” med buteljeraren Gordon & MacPhail som ger ut den i sin Distillery Label-serie. 15 år gammal och tagen ur sherryfat vilket folk är vana vid. Den där kraftfulla biffigheten tränger igenom starkvinsfilten är det tänkt.
Årets utgåva gör jobbet men saknar trycket, Mortlach själv når inte riktigt fram den här gången. Det luktar stort av malt och äppelchips samt sherry. En plain typisk sherrynos. Smakstart av malt och äpple som växer med fruktkräm, krämig sherry faller in mot slutet som är fetare. Det är här destillatets temperament sväljs.
Avslutet är halvlångt till långt med honey drops och syltig sherry som visserligen är läskande men dämpas av smörig ek. Kompetent sherry-pava som inte bjuder på något extra. När jag var på whiskyn 2015 var smaken friskare, efter honung och sherry lade sig gröna druvor på toppen med tuggummipigg avslutning.
Linkwood i utkanten av Elgin där G&M har sitt säte har ingen egen singelmaltkarriär så här är firmans utgivning extra välbehövlig. Precis som hos Mortlach dras whiskyn efter 15 år ur en mix av 1st fill och refill sherry-fat. Men här sprakar det mer vilket ju är intressant med tanke på att det blommigt fragranta destillatet är tunnare och mer bräckligt.
Stor doft av marsalavin och champinjon med vingummikärna av sherryn, hasselnöt runtom. Nosen har en obekväm charm som tilltalar. Munnen går igång direkt med fylliga marmeladtoner följt av cigarrpuffar och sherry som välter över i portvinsröd fruktighet. Smaken har en kropp med substans och massa.
Eftersmaken är lång och rik, syrlig sherry rullar vidare, cigarr och tobak stagar, värme puttrar lågmält i botten. Helt klart ger sherryfaten Linkwood kropp, whiskyn pulserar av muskler, häftigt.