DAFTMILL ÄR SKOTTLANDs hemligaste destilleri. Bröderna Francis och Ian Cuthbert bestämde sig 2005 för att börja göra whisky på sin gård på halvön Fife, norr om Edinburgh. De kontaktade destilleribyggaren John McDougall som konstruerade den lilla fabriken. Lowlands har idag nio aktiva maltdestillerier, merparten håller till här i Fife som har blivit landets mest expansiva whiskyregion. De nya ställena släpper i regel sin whisky på treårsdagen men från Cuthberts farm har vi genom åren inte hört ett knysst.
Francis har alltid sagt att ”whiskyn är klar när vi tycker att den är tillräckligt bra.” Det har spekulerats i om det ska ta 10 år eller mer. Men inga svar har kommit från bröderna som gjort sig en förmögenhet i grusbranschen. Intressant är att Daftmill är en av två skotska spritmakare som får använda begreppet ”single estate” på sina etiketter. Daft är namnet på vattendraget i närheten, ordet betyder ju annars imbecill.
En av anledningarna till att man dröjt är säkert litenheten. Inte mycket whisky har lagts ner. Jordbruket är såklart huvudsysselsättningen och whisky görs bara när man tar paus från det reguljära gårdsarbetet, två månader på vintern och två månader på sommaren. Endast korn från de egna ägorna används.
I dagarna meddelade ärevördiga Berry Bros & Rudd att man har fått de globala distributionsrättigheterna för Daftmill. En veritabel bomb nyhetsmässigt. Den London-baserade vin & sprithandlaren är nationens äldsta. Doug McIvor som är Reserve Spirits Manager på firman menar att USP:en är brödernas traditionella tillvägagångsätt som går tillbaka till hur man gjorde whisky överallt på 1800-talet, samt spårbarheten, att man har kontroll över hela kedjan från korn till flaska:
– Det som är så tilltalande med Daftmill är deras unika och traditionella säsongsproduktion som utnyttjar gårdens viloperioder. Jag tror även att deras exklusiva användande av gårdens korn ger Daftmills whisky en äkta känsla av terroir och provenans. Jag är säker på att whiskyns lågmälda Lowland-charm kommer att sätta Daftmill och Fife på whiskykartan.
Den första singelmalten från Daftmill är nu på gång, avslutar McIvor. Eftersom första koket skedde 16 december 2005 och whiskyn nyss fyllt 12 år vet vi vad Cuthberts väntade på. Den mesta skotska maltwhiskyn är av tradition just 12 år. Och det verkar vara en stil som bröderna gillar och kan skriva under på. Men själva har man varken tid eller kunskap att sälja produkten vilket nu överlåts till en av de tyngsta spelarna i branschen. Möjligen antyder det också att priset kommer att bli högt och vi får se en positionering i prestige-divisionen.
Det är inte utan förväntningar redaktionen emotser förstlingen. Bröderna Cuthbert lågmälda avvisande approach till alla intresserade antyder att något stort är i antågande. För inte skulle man släppa något som inte håller måttet? Pengar och ära verkar gruskungarna ointresserade av. Whiskyspot sitter som på nålar inför releasen och ska göra allt vi kan för att få en första preview av detta unikum. Stay tuned.