Cocktails Långt upp i norra Skottland mellan fastlandet och Orkney ligger en liten ö vid namn Stroma. Vid början av 1900-talet bodde här ca 400 personer som valt denna hårt vindpinade ö till sitt hem. Den konstanta vinden och vågorna från Nordsjön gjorde dricksvattnet bräckt och det var en tuff tillvaro för öns innevånare. Starka och farliga strömmar omgärdar Stroma och fyren var den ledstjärna som tillsammans med öns duktiga lotsar räddade många sjömän från förlisning.
Numera har människorna flyttat från ön och deras plats tagits över av majestätiska sjöfåglar och sälar som trivs bra i det tuffa klimatet. Kvar finns ruinerna av det samhälle som övergavs så sent som på 1960-talet och man kan idag bese en förfallen kyrka, skola och bostadshus.
Historien om Stroma tar inte slut där utan har fått nytt liv genom Pulteney Distillery i staden Wick, bara några få mil från denna mytomspunna ö. Pulteney producerar nämligen en honungslen whiskylikör vid namn Stroma för att hedra öns befolkning och historia. Under översyn av destillerichefen Malcolm Waring blandas utvalda fat av singelmalten med söta frukter som sedan lagras tillsammans under en tid för att slutligen buteljeras. Likören sippar man på över is som avec eller tömmer i en drink som Granité. Något att svalka sig med varma sommardagar.
Stroma Granité
- 2 dl socker
- 2 dl vatten
- 6 Passionsfrukter
- 6 cl Stroma Malt Whisky Liqueur
- Koka upp vattnet och tillsätt sockret, låt svalna.
- Pressa saften ur 6 passionsfrukter i sockerlagen.
- Tillsätt 6 cl Stroma Malt Whisky Liqueur
- Ställ i frysen över natten
- Vispa sedan hastigt upp granitén med en visp eller elvisp. Vispen ska skrapa upp fina iskristaller och du behöver inte vispa länge. Du kan också vispa granitén innan den är helt fryst, med ett par timmars mellanrum, så bildas små iskristaller under infrysningen.
- Servera i frostade glas.
- Old Pulteney Stroma Malt Whisky Liqueur 35%. SB-nr 85191, 302 kr