• Om oss
  • Redaktionen
  • Abbonera
onsdag 8 februari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Features live

Nästa generation blenders

av Henrik Aflodal
13 dec

Vilka ska ta över när Skottlands stora blenders slutar? Någon måste ju blanda ihop whiskyn. Någon ska ha det yttersta ansvaret för att rätt sprit kokas och läggs på rätt ekfat samt skördas i rätt tid och slutligen sammanfogas till produkter som vi känner igen. En arbetsbeskrivning av Herkules-format. Ändå finns dessa personer. Från Colin Scott och Sandy Hyslop till Jim Beveridge. Oersättliga giganter eller bara utbytbara kuggar?

EN BLENDER ÄR en ’guardian of continuity’ = en kontinuitetens väktare. Uppgiften är att producera en whisky som känns igen år efter år. Verktygen är olika destillat i olika åldrar som lagrats på olika ekfat. Fast mest handlar det om kvalitetssäkring. Fastställt recept kontrolleras så blandningen inte avviker för mycket från föregående batcher. Men skulle det smaka annorlunda kommer ”skillsen” in. För att laga något måste man veta allt om beståndsdelarna. Där slår erfarenhet naturbegåvning.

En blender blir bara bättre med åren. Nu står whiskySkottland inför ett generationsskifte i toppskiktet. Chivas Colin Scott och Grant’s David Stewart har redan lämnat vidare och ikoner som Whyte & Mackays Richard Paterson, Diageos Jim Beveridge, Ballantines Sandy Hyslop, Glenmorangies Bill Lumsden förbereder sakta men säkert exiten. Nya krafter ska ta vid. Kommer de att klara uppgiften?

I de flesta fall har det nya manskapet gått sida vid sida med de gamla i många år och lärt sig hantverket på nära håll. Det handlar om kontinuitet och förutsägbarhet. Och det är i mångt och mycket ett rent praktiskt jobb. Visst planeras det framför dataskärmar, alla fat och destillat sorteras och tilldelas uppgifter/slutdestinationer.

Men det är i aromglaset allt avgörs. I labbet experimenteras nya blandningar fram. Nyhetstörstande konsumenter vill ha ännu mer variation och en blend måste förnya sig, särskilt på flygplatsernas travel retail omsätts olika versioner i rask takt. Och i tappningshallen snabbkontrolleras alla fat som ska tömmas för att undvika förstörande avvikelser i blenden.

Trots den ibland snorkiga överlägsna uppsynen är blending ett riktigt grovjobb. Tillochmed en Master Blender får dra på sig blåstället och ge sig ner i produktionen ibland och göra mantimmar. Det finns ingen genväg till yrket. Blending är ett hantverk och man börjar som lärling och assisterar chefen genom att förbereda prover. Sortera ’samples’ och spilla i vatten ner till doftstyrka och sedan diska upp efter sessionen. När tusentals prover i veckan hanteras behövs folk som sköter logistiken.

KLICKA på knapparna nedan för att läsa vidare

Sida 1 av 5
12...5Nästa

Senaste nytt

Sex cocktails på Pacto Navio-rom

Drinkar
tor 18:46

Diageo satsar 80 miljoner på hållbarhet

Nyheter live
tor 17:49

Pepparkaksrom från Captain Morgan julens hit?

Nya släpp rom
tor 15:29

Koskenkorva vill minska sin miljöpåverkan

Nyheter gin
tor 15:04

Reklamfilm med bergsklättring och G&T stoppad

Nyheter live
tor 12:50

Världens första gin-destilleri ombord lyxkryssare

Gin & Vodka
tor 11:57

Craggans nya destilleri får grönt ljus

Nyheter wh
sön 17:11

Diageo-tävling för kreativa nyföretagare

Nyheter live
sön 16:57

Japansk ramen-soppa med whisky highball

Drinkar
sön 15:30

Jim Murray: “Bourbon-trio världens bästa whisk(e)y”

Nyheter live
sön 11:21

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features. Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips. Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Följ oss

  • About
  • Advertise
  • Careers
  • Contact
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Förstasidan
    • Nyheter live
    • Features live
    • Krönikan live
    • Nya släpp live
    • Reviews live
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Förstasidan
    • Nyheter wh
    • Features Wh
    • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
    • Reviews Wh
    • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet

© 2019 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.