Vilka ska ta över när Skottlands stora blenders slutar? Någon måste ju blanda ihop whiskyn. Någon ska ha det yttersta ansvaret för att rätt sprit kokas och läggs på rätt ekfat samt skördas i rätt tid och slutligen sammanfogas till produkter som vi känner igen. En arbetsbeskrivning av Herkules-format. Ändå finns dessa personer. Från Colin Scott och Sandy Hyslop till Jim Beveridge. Oersättliga giganter eller bara utbytbara kuggar?
EN BLENDER ÄR en ’guardian of continuity’ = en kontinuitetens väktare. Uppgiften är att producera en whisky som känns igen år efter år. Verktygen är olika destillat i olika åldrar som lagrats på olika ekfat. Fast mest handlar det om kvalitetssäkring. Fastställt recept kontrolleras så blandningen inte avviker för mycket från föregående batcher. Men skulle det smaka annorlunda kommer ”skillsen” in. För att laga något måste man veta allt om beståndsdelarna. Där slår erfarenhet naturbegåvning.
En blender blir bara bättre med åren. Nu står whiskySkottland inför ett generationsskifte i toppskiktet. Chivas Colin Scott och Grant’s David Stewart har redan lämnat vidare och ikoner som Whyte & Mackays Richard Paterson, Diageos Jim Beveridge, Ballantines Sandy Hyslop, Glenmorangies Bill Lumsden förbereder sakta men säkert exiten. Nya krafter ska ta vid. Kommer de att klara uppgiften?
I de flesta fall har det nya manskapet gått sida vid sida med de gamla i många år och lärt sig hantverket på nära håll. Det handlar om kontinuitet och förutsägbarhet. Och det är i mångt och mycket ett rent praktiskt jobb. Visst planeras det framför dataskärmar, alla fat och destillat sorteras och tilldelas uppgifter/slutdestinationer.
Men det är i aromglaset allt avgörs. I labbet experimenteras nya blandningar fram. Nyhetstörstande konsumenter vill ha ännu mer variation och en blend måste förnya sig, särskilt på flygplatsernas travel retail omsätts olika versioner i rask takt. Och i tappningshallen snabbkontrolleras alla fat som ska tömmas för att undvika förstörande avvikelser i blenden.
Trots den ibland snorkiga överlägsna uppsynen är blending ett riktigt grovjobb. Tillochmed en Master Blender får dra på sig blåstället och ge sig ner i produktionen ibland och göra mantimmar. Det finns ingen genväg till yrket. Blending är ett hantverk och man börjar som lärling och assisterar chefen genom att förbereda prover. Sortera ’samples’ och spilla i vatten ner till doftstyrka och sedan diska upp efter sessionen. När tusentals prover i veckan hanteras behövs folk som sköter logistiken.