Whiskytips | SYSTEMBOLAGET En blend som smakar som en maltwhisky. En blend som dessutom är tappad vid fatstyrka. Vad mer kan man önska i livet? Skottarna har gjort karriär med blended whisky. 40%-ig sprit i stora volymer till billigt pris. Affärsmodellen är från början riggad för att slåss mot cognac och gin, och i modern tid mot vodka. Japanska blends siktar högre, de möter sin inhemska publik med lite finare kvalitet. Brytpunkten var 1989 då skattepolitiken lades om efter brittiska påtryckningar. Innan dess såldes mest brännvinswhisky i Japan men också dyra blends som platsade i gåvotraditionen (dyrbara gåvor till viktiga personer).
Någon ”galning” inom Nikka-bolaget kom på den tokiga idén att lansera en cask strength-blend hösten 1985, då branschen gick på högvarv. Japansk whisky är inte traditionstyngd som den skotska, den japanska konsumenten är nyfiken och villig att prova nytt, samtidigt är medvetenheten om skillnaden mellan singelmalt och blended svag. Om whiskyn är bra räcker det gott. Och så är det med Nikka From the Barrel, världens första cask strength blend. Den är väldigt bra. Ett kraftpaket till superblend som slår vilt omkring sig utan att tappa kontrollen. Nuvarande upplaga är tuffare än någonsin, och väldigt vattningstålig, den viker aldrig ner sig. Vid 51,4% är doften ovanligt stor (stark whisky brukar knyta sig). Maltkorn stöts mot druvor, därunder stram ek och vaniljpuffar. Söt honung i munnen, citronsoda dras framåt av skarp polerad ek, kryddig och savande sluttamp. Lång varm-kryddig eftersmak på söt bas av maltkorn/fullkorn.
Vattnad renas nosen, mild mjölkchoklad och retfull syrlig citrus tar plats. Smaken får mer syra, småcitrus biter, schysst balanserad av söt druvjos i basen. Mineraler gör andra halvan av smaken eterisk, torra kryddor river. Avslutningen är lång och halvtorr, rejält skalbesk med söt syrup i basen och värkande värme. Maltig ölig rondör i munkänslan efteråt. Formidable!
Den här whiskyn sippar man på i snifter-glas (provarglas). Eller tar som refresher med sodavatten. Du vet, den gamla klassikern = whisky och soda. Styrkan är ju hemligheten. Ingen annan blend på jorden kan skänka integritet och smak åt sodavattnet som From the Barrel. Läs om hur man avnjuter Nikka From the Barrel med soda!
Nikka From the Barrel 51,4%
Cask strength blend med malt- & grainwhisky från Sendai och Yoichi. Skapades i oktober 1985. | SB-nr 551, 434 kr
91/100p 22
23
23
23