
Skottland genomgår en destilleriboom som i numerären motsvarar 1890-talets hausse. Då byggdes stora destillerier till blended Scotch, idag handlar det om små turistdestillerier som ska sälja stand alone-whisky i singelmaltform.
2018 SKA DUSSINET nya destillerier öppna i Skottland. Chockad? Jojo, då det är dags att vakna. Det är i whiskyns ”hemland” det byggs allra mest. Fenomenet nya whiskydestillerier brukar kallas Nya Världen eftersom de uppstår utanför de traditionella whiskyterritorierna och ofta kokar sprit som avviker från den skotska normen. Hur annorlunda de nya skottarna blir får vi se. Att utbudet kommer att chocka världen står dock klart. 2010-talet väntas slå rekord, aldrig förr har det byggts fler destillerier i Skottland! En av de vanligaste nyheterna här på Whiskyspot under hösten 2017 är att ett nytt destilleri planeras (eller öppnar), och det är just skottarna som driver på. Som grädde på moset planerar man dessutom att återuppliva gamla fabriker som Port Ellen, Brora och Rosebank. Ifjol sålde skottarna singelmalt för £1 miljard vilket utgör en fjärdedel av exporten av Scotch. Och investeringslustan har som sagt skruvats upp till 1890-talets nivåer. Då startade 40 nya destillerier.
2010-talet är vår tids whiskyboom. Hittills har 24 destillerier kommit igång. Och under 2018 väntas ytterligare 10 pannor få fart. Det var 2013 det tog fart med Strathearn i Perthshire och Wolfburn i Northern Highlands. Och inuti Diageos buteljeringsanläggning i Fife fick Leven status som komplett maltdestilleri (pannorna flyttade in redan 2008). 2014 var så korken ur flaskan, sex operationer fick luft under vingarna. I Lowlands Annandale, i Western Highlands Ardnamurchan och på Speyside Ballindalloch och Dalmunach (som övertog nedlagda Imperials tomt). Men mest intressant var aktiviteten i Fife som idag är Skottlands mest febrigt bubblande whiskyregion. Eden Brewery i St Andrews bytte namn till Eden Mill och började göra whisky. I december samma år fick man sällskap av Kingsbarn strax utanför stan. Fifes första panna var annars Daftmill startat 2005 av bröderna Cuthbert som vägrat ge ut whiskyn som ung (vilket är närmast naturlag bland Nya Världen-makarna). Nu äntligen, våren 2018, ges en 12-åring! Sent på året kom InchDarnie igång i hjärtat av Fife och en bit norrut i Angus startade bröderna Stirling Arbikie på sin gård.
Hebriderna drar också blickarna till sig. Största ön Lewis & Harris fick redan 2008 Abhainn Dearg och 2015 startades Isle of Harris i södra änden. På vårkanten fick Glasgow sitt första självständiga maltdestilleri på över hundra år med namn efter staden. Märkligt nog var 2016 närapå händelselöst. Skottland var mätt efter 13 nya projekt på tre år. Crowdfundade bryggaren BrewDog räddade momentum genom att sparka igång multidestilleriet LoneWolf på ägorna. Nyligen presenterade man en fatlagrad maltvodka som ”vill vara en whisky”. Och så har man kungjort att en rye whisky är på väg. Under 2016 hämtade Skottland andan, nya planer smiddes och tillstånd söktes lagom till 2017 då allt exploderade med 10 nya malt-destillerier. Året rivstartade i januari med Torabhaig ute på Isle of Skye. Praban na Linne med gaelic-aktivisten Iain Noble skaffade tillstånd 2002 men avled 2010 varpå holländska Mossburn tog över projektet. Månaden därpå var det dags för Dornoch i Northern Highlands och i mars fick Ncn’ean (nook-nii-ÄNN) grönt ljus. Twin River började koka whisky mitt i sommaren bredvid Deeside Brewery utanför Aberdeen och i september gjorde Raasay premiär (en liten ö innanför Skye). Men den stora destillerichocken drabbade november då fyra pannor puttrade igång. I tur och ordning Aberargie i Perthshire, följt av nya Macallans nedgrävda jättebygge (som ska ta över gamla destilleriets produktion i år), veckan därpå fick Glasgows sitt andra maltdestilleri Clydeside och i slutet av månaden rann den första ekologiska spriten ur GlenWyvis panna (i skuggan av Ben Wyvis i Northern Highlands). Samtidigt väntade otåligt Lindores Abbey nere i Fife på att få börja testköra sina whiskypannor. 13 december gavs klartecken. Födkroken för Fifes senaste tillskott inrymt i ett gammalt kloster är inte en gin eller vodka utan en kryddad akvavita, som munkarna en gång i tiden gjorde.
2018 får vi se ytterligare 10 destillerier i Skottland. Kanske fler, en del projekt går under radarn. Storstäderna sticker ut. Glasgow får två nya anläggningar. Den ena med city-läge saknar ännu så länge namn men det är independent bottler Douglas Laing som ligger bakom. Den andra heter Burnbrae och ligger i en förort och är ett ”hemligt” projekt som inte siktar in sig på whiskyturism utan är kopplat till blended Scotch. Edinburgh svarar på grannstadens fyra destillerier med två intressanta projekt. Till sommaren startar ginger beer-tillverkaren Crabbie whiskytillverkning i ett hamnområde, första maltfabriken på hundra år. Och Macallan-veteranen David Robertson ska till hösten dra igång boutique-destilleriet Holyrood Park mitt i smeten, ett pedagogiskt labb-destilleri som ska attrahera stora mängder besökare.
Annars är det Lowlands som gäller i år. En bit söderut räknas tre landsbygdsprojekt in. Crafty och Borders ska göra maltwhisky, men Reivers ska även koka grainwhisky. Bakom projektet står Mossburn, som var i farten uppe på Skye med Torabhaig för några år sedan. Nu gör man ett litet utåtriktat destilleri som 2020 får sällskap av en större mer produktiv anläggning. Ett kul upplägg, en liten publik craft-anläggning som sedan kompletteras med mer kommersiell volymproduktion. I mer klassisk whiskyterräng mellan storstäderna, planteras två nya fabriker. I Stirling drar en gin-makare igång whiskymakning i en gammal smedja. I Falkirk ska väl äntligen det ”gamla Rosebank”-äventyret ros i hamn. 2008 ville man ta över Rosebanks utrustning vilket fallerade. Nu är i alla fall byggnaderna klara, och all utrustning är på plats, alla undrar varför de inte börja koka? 2018 riktar också fokus mot Northern Highlands som redan är en duktig och intressant region med kända varumärken och egen whiskyfestival. Ardross strax utanför Inverness ska vara igång mot slutet av året. Men mer intressant är Toulvaddie som blir det första destilleri som startas av en kvinna, Heather Nelson är TV-producenten som bestämde sig för att lära sig göra whisky och nu gör slag i saken. Och så får Islay sin nionde panna. Lagom till festivalen i slutet av maj öppnar Hunter Laing Ardnahoe beläget på norra delen av ön, mittemot Jura. Det är andra hälften av bröderna Laing som ju särade på sig för några år sedan (efter livslång osämja).
Vi är nu uppe i 30-talet nybyggen. 2010 öppnade dessutom franska La Martiniquaise Skottlands första graindestilleri på över 40 år. Starlaw utanför Edinburgh ska förse storsäljande blenden Label 5 med grainwhisky. Och mer väntas under decenniets avslutande år. 2019 ska Arrans nya anläggning på södra delen av ön stå klar. Det var i Lagg öns sista licenserade panna stod 1837. Och ståtliga Dunrobin Castle, inte långt från Clynelish i Northern Highlands, meddelade nyligen att man ämnar göra en egen sherry-stajlad whisky med start 2019. Och 2020 ska ju nygamla Brora återinvigas. Då räknar landsändan in 147 destillerier inklusive dagens 7!
I hela landet är vi uppe i 36 destillerier. Bara fyra kvar till rekordet. Om trenden med 10 projekt per år håller i sig kan skottarna landa på över 50 nya whiskyfabriker under 2010-talet. Ytterligare dussinet kända projekt väntar i kulisserna på att få godkänt, både av myndigheter och finansiärer. Visserligen inte så stora som under 1890-talet och därmed inte lika sårbara. Å andra sidan är affärsmodellen Single Malt, alltså att etablera egna varumärken och sälja sin sprit direkt till konsument. Det blir en utmaning! Konkurrensen i whiskyns hemland är ju stenhård. Det är härifrån världens största varumärken kommer. Frågan är om 40-50 nya singelmalter överlever. Merparten har dessutom krängt gin och vodka i flera år dessförinnan. Vem kommer att vilja pimpla 3- till 6-årig maltwhisky när utbudet av 10- till 12-årig malt redan är övermäktigt? För inte räknar väl nyskottarna med att exportera sin jos? Den lokala marknaden är alltid viktigast för småföretagare.
En whiskykrasch följde uppgången på 1890-talet och säkerligen kommer dagens uppsving att rendera personliga tragedier, precis som för 120 år sedan. Skillnaden är att branschen som helhet knappast berörs. Blended Scotch är ju måttligt inblandad i den nya haussen.