Reviews Straight Corn Whiskey är en egen kategori i USA. Reglerna säger att receptet ska innehålla minst 80% majs, och man får destillera till max 80% alkohol. Dessutom går det bra att sälja spriten olagrad till skillnad från andra straight-definitioner som avkräver minst 2 års fatlagring. Vill man ändå lagra spriten räcker det med återanvänd ek, inte nyek som straight bourbon föreskriver. Nyekskravet är alltså det enda som egentligen skiljer kategorierna åt.
Kanske tycker du att detta andas andradivision. Visst är det så. För en amerikan präglad på bourbon (som kräver 51% majsinnehåll) är corn samma sak som moonshine (hembränt). Skillnaden är semantisk och praktisk, en firma som gör sig besväret att ta fram en produkt nog lägger ner mer energi än den klassiska backwoods-brännaren. Amerikansk illegal hembränd sprit görs typiskt på bara majs och kokas i liten pot-panna samt lagras ej, istället sockras och smaksätts sörjan (precis som våra lönnbrännare gör).
När Henric Molin fortsätter sin Vilda Western-resa efter succén med en amerikansk-inspirerad rye-whisky häromsistens är det lite förvånande inte en bourbon-variant han vill göra. Utan just en corn-whisky. Kanske fiskar Hven efter fina reviews, konkurrensen för corn är ickebefintlig, även i USA, där både konsumenter och tillverkare hellre dricker bourbon-varianten – corn är som sagt likställigt med moonshine. Här på andra sidan jorden vet ju ingen vad corn är så herr Molin tillåts skapa sin egen definition av whiskykategorin. Och ingen har nog jobbat så målmedvetet och engagerat med en corn-whisky som Hven.
MerCurious är världens utsöktaste Corn Whisk(e)y. Så var det sagt. Flaskan innehåller nära 20% mer majs än det typiska bourbon-receptet (på bekostnad av råg eller vete). Det skulle kunna vara urtrist men utfallet blir istället tok-kommersiellt. Fast komplexitetsmässigt såklart ingen match för vilken kvalitetsbourbon som helst. Men sett till delivery-of-taste ändå svårslagen.
Doften får en att smälta, sötsimmig med syrliga övertoner, läs: sega råttor och vingummi med majssyrup (ibland mörkare farin-toner). Jag vill stanna här, hinner jag tänka, aromen är en så översinnlig balansakt. Men smaka ska vi. Limpasöt karaktär direkt från starten som växer med syrlig frukt (lemon drops och svartvinbärsvingummi) men är samtidigt sötkrämigt majs-däven. Mot slutet vispar krydda loss ihop med sötbesk råglimpa och lyfter in mot en eftersmak av fruktsyrup tryfferad med dadlar som vaggar in i solnedgången där fruktkola och lätta mentolskyar väntar.
Poängsatt i sin egen kategori Corn-whisky, därav fantastiska 94 poäng (ingen annan corn göre sig besvär). Infogad i en blindprovning med idel bourbontappningar dock en lättsam sak som snittar strax över medel. Den i stort sett enda tillgängliga konkurrenten (även i USA) heter Mellow Corn. Whiskeyn gjordes av Medley i Owensboro fram till 1987 då firman la av. Varumärket köptes av Heaven Hill som 1996 återlanserade corn-whiskyn.
Whiskeyn är fatlagrad i 4 år, självklart på begagnad ek. Liten finkeldämpad snok, på djupet surkart och majssyrup. Smakar majsbröd och citronkaramell som fångas upp av friska lädertoner. Halvlång avgång över syrliga karameller med lagom mycket ekbeska. Alert kul majs-moonshine, synd att nosen är så intetsägande för smaken är stor och gott simmig. Ja tack. Finns inte i Sverige ännu men produkten utvärderas i alla fall av en importör, så kanske får den en chans framöver.
Annat bra och småskaligt vi gärna vill se på Systembolagets hyllor är Balcones Baby Blue gjord på blåa majskolvar. Whiskeyn smakar gräddigt av äpple och kryddiga vetebullar, samt bananestrar i epilogen. I andra änden av spektrat med bara 30 dagars ekfatslagring befinner sig jänkarnas kanske coolaste whiskey Georgia Moon som kommer i en gammaldags syltburk. Nu var det länge sedan jag testade den men smaknoter från 1990-talet minner om en jästig sädesodör och krispig sötaktig majssmak. Som namnet antyder en av få moonshine-produkter.
Fast på bolaget finns förstås Ole Smoky Charred Moonshine som fått åtminstone 3 månader på refillek. Ur glasburken stiger en spritstank påminnande om gravad oxfilé med kryddpeppar (herrejehovas). Spritskarp mun, odrickbar. Med vatten cellulosa-spritig och alltför tunn, spricker i eftersmaken. Nej nej. Dock fascinerande hur en kategori kan spreta så mycket. Om inte annat visar detta på den enorma impact fatlagring har på whisk(e)y.
Hven MerCurious 45,6%
94p Doft 24, Smak 23, Avslut 23, Balans 23 Mashbill 88% majs, 5% vete, 3,5% råg, 3,5% maltkorn. Majsen odlad på Ven. Lagrad 3-8 år på 14 utvalda amerikanska nyeksfat. SB-nr 40599, 395 kr
Ole Smoky Charred Moonshine 51,5%
77p Doft 17, Smak 19, Avslut 20, Balans 20 Majssprit lagrad 3-4m på återanvända barrels. SB-nr 85465, 339 kr
Mellow Corn 50%
84p Doft 18, Smak 22, Avslut 22, Balans 22 Mashbill 90% majs, 10% råg/maltkorn. Lagrad 4 år på återanvända barrels. Finns utomlands
Bedömningen har gjorts inom kategorin Corn Whisky.