• Om oss
  • Redaktionen
  • Abbonera
måndag 6 februari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Reviews live

Hven sätter ny världsstandard för Corn Whisky

av Redaktionen
16 aug

 Reviews    Straight Corn Whiskey är en egen kategori i USA. Reglerna säger att receptet ska innehålla minst 80% majs, och man får destillera till max 80% alkohol. Dessutom går det bra att sälja spriten olagrad till skillnad från andra straight-definitioner som avkräver minst 2 års fatlagring. Vill man ändå lagra spriten räcker det med återanvänd ek, inte nyek som straight bourbon föreskriver. Nyekskravet är alltså det enda som egentligen skiljer kategorierna åt.

Kanske tycker du att detta andas andradivision. Visst är det så. För en amerikan präglad på bourbon (som kräver 51% majsinnehåll) är corn samma sak som moonshine (hembränt). Skillnaden är semantisk och praktisk, en firma som gör sig besväret att ta fram en produkt nog lägger ner mer energi än den klassiska backwoods-brännaren. Amerikansk illegal hembränd sprit görs typiskt på bara majs och kokas i liten pot-panna samt lagras ej, istället sockras och smaksätts sörjan (precis som våra lönnbrännare gör).

När Henric Molin fortsätter sin Vilda Western-resa efter succén med en amerikansk-inspirerad rye-whisky häromsistens är det lite förvånande inte en bourbon-variant han vill göra. Utan just en corn-whisky. Kanske fiskar Hven efter fina reviews, konkurrensen för corn är ickebefintlig, även i USA, där både konsumenter och tillverkare hellre dricker bourbon-varianten – corn är som sagt likställigt med moonshine. Här på andra sidan jorden vet ju ingen vad corn är så herr Molin tillåts skapa sin egen definition av whiskykategorin. Och ingen har nog jobbat så målmedvetet och engagerat med en corn-whisky som Hven.

MerCurious är världens utsöktaste Corn Whisk(e)y. Så var det sagt. Flaskan innehåller nära 20% mer majs än det typiska bourbon-receptet (på bekostnad av råg eller vete). Det skulle kunna vara urtrist men utfallet blir istället tok-kommersiellt. Fast komplexitetsmässigt såklart ingen match för vilken kvalitetsbourbon som helst. Men sett till delivery-of-taste ändå svårslagen.

Doften får en att smälta, sötsimmig med syrliga övertoner, läs: sega råttor och vingummi med majssyrup (ibland mörkare farin-toner). Jag vill stanna här, hinner jag tänka, aromen är en så översinnlig balansakt. Men smaka ska vi. Limpasöt karaktär direkt från starten som växer med syrlig frukt (lemon drops och svartvinbärsvingummi) men är samtidigt sötkrämigt majs-däven. Mot slutet vispar krydda loss ihop med sötbesk råglimpa och lyfter in mot en eftersmak av fruktsyrup tryfferad med dadlar som vaggar in i solnedgången där fruktkola och lätta mentolskyar väntar.

Poängsatt i sin egen kategori Corn-whisky, därav fantastiska 94 poäng (ingen annan corn göre sig besvär). Infogad i en blindprovning med idel bourbontappningar dock en lättsam sak som snittar strax över medel. Den i stort sett enda tillgängliga konkurrenten (även i USA) heter Mellow Corn. Whiskeyn gjordes av Medley i Owensboro fram till 1987 då firman la av. Varumärket köptes av Heaven Hill som 1996 återlanserade corn-whiskyn.

Whiskeyn är fatlagrad i 4 år, självklart på begagnad ek. Liten finkeldämpad snok, på djupet surkart och majssyrup. Smakar majsbröd och citronkaramell som fångas upp av friska lädertoner. Halvlång avgång över syrliga karameller med lagom mycket ekbeska. Alert kul majs-moonshine, synd att nosen är så intetsägande för smaken är stor och gott simmig. Ja tack. Finns inte i Sverige ännu men produkten utvärderas i alla fall av en importör, så kanske får den en chans framöver.

Annat bra och småskaligt vi gärna vill se på Systembolagets hyllor är Balcones Baby Blue gjord på blåa majskolvar. Whiskeyn smakar gräddigt av äpple och kryddiga vetebullar, samt bananestrar i epilogen. I andra änden av spektrat med bara 30 dagars ekfatslagring befinner sig jänkarnas kanske coolaste whiskey Georgia Moon som kommer i en gammaldags syltburk. Nu var det länge sedan jag testade den men smaknoter från 1990-talet minner om en jästig sädesodör och krispig sötaktig majssmak. Som namnet antyder en av få moonshine-produkter.

Fast på bolaget finns förstås Ole Smoky Charred Moonshine som fått åtminstone 3 månader på refillek. Ur glasburken stiger en spritstank påminnande om gravad oxfilé med kryddpeppar (herrejehovas). Spritskarp mun, odrickbar. Med vatten cellulosa-spritig och alltför tunn, spricker i eftersmaken. Nej nej. Dock fascinerande hur en kategori kan spreta så mycket. Om inte annat visar detta på den enorma impact fatlagring har på whisk(e)y.

Hven MerCurious 45,6%

 94p ​ Doft 24, Smak 23, Avslut 23, Balans 23  Mashbill 88% majs, 5% vete, 3,5% råg, 3,5% maltkorn. Majsen odlad på Ven. Lagrad 3-8 år på 14 utvalda amerikanska nyeksfat.  SB-nr 40599, 395 kr

Ole Smoky Charred Moonshine 51,5%

 77p ​ Doft 17, Smak 19, Avslut 20, Balans 20  Majssprit lagrad 3-4m på återanvända barrels.  SB-nr 85465, 339 kr

Mellow Corn 50%

 84p ​ Doft 18, Smak 22, Avslut 22, Balans 22  Mashbill 90% majs, 10% råg/maltkorn. Lagrad 4 år på återanvända barrels.  Finns utomlands

Bedömningen har gjorts inom kategorin Corn Whisky.

Senaste nytt

Sex cocktails på Pacto Navio-rom

Drinkar
tor 18:46

Diageo satsar 80 miljoner på hållbarhet

Nyheter live
tor 17:49

Pepparkaksrom från Captain Morgan julens hit?

Nya släpp rom
tor 15:29

Koskenkorva vill minska sin miljöpåverkan

Nyheter gin
tor 15:04

Reklamfilm med bergsklättring och G&T stoppad

Nyheter live
tor 12:50

Världens första gin-destilleri ombord lyxkryssare

Gin & Vodka
tor 11:57

Craggans nya destilleri får grönt ljus

Nyheter wh
sön 17:11

Diageo-tävling för kreativa nyföretagare

Nyheter live
sön 16:57

Japansk ramen-soppa med whisky highball

Drinkar
sön 15:30

Jim Murray: “Bourbon-trio världens bästa whisk(e)y”

Nyheter live
sön 11:21

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features. Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips. Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Följ oss

  • About
  • Advertise
  • Careers
  • Contact
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Förstasidan
    • Nyheter live
    • Features live
    • Krönikan live
    • Nya släpp live
    • Reviews live
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Förstasidan
    • Nyheter wh
    • Features Wh
    • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
    • Reviews Wh
    • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet

© 2019 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.