• Om oss
  • Redaktionen
  • Abbonera
tisdag 31 januari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Nya släpp live

Nya Glenmorangie en hyllning till amerikansk ek

av Redaktionen
7 feb

 Nya släpp    Spìos heter Glenmorangies senaste Private Edition. Ett släpp med rätt unik makeup. Normalt sett tas den vanliga 10-åringen ur 1st fill bourbon barrels. Och för de mångtaliga vinfatsvarianterna flyttas 10-årig bourbonfatlagrad whisky till en främmande fatmiljö för slutlagring. Den nya limiterade utgåvan tillbringar hela sitt liv i 1st fill rye barrels. Alltså fat som tidigare innehållit straight rye whiskey och inte straight bourbon, även om det i grunden handlar om samma ek-kvalitet. Och till synes uppnås samma effekt, eller finns måhända en rännil rågwhisky kvar i träet som kan påverka smakprofilen? Hursomhelst blir marknadssnacket annorlunda eftersom det är relativt få konsumenter som ens smakat en amerikansk råg-whiskey. Likheterna med standard-10:an överväger dock, Spìos har också tillbringat sitt liv i fräscha barrels av amerikansk ek. Den stora skillnaden är styrkan, istället för 40% pimpas den upp till 46% (som ju gäller för alla specialare från destilleriet).

– En helt naturlig Glenmorangie är en efterlängtad nyhet, menar Whiskyspots Henrik Aflodal. Destillatet är ett av de finaste i Skottland, 10-åringen har en ljuvlig nos men är för vek i munnen på grund av de 40 procenten och den förringande kylfiltreringen. Jag har längtat tillbaka till Artisan Cask i många år , och trots ”dimridåerna” med rye-faten är det här en liknande produkt.
Artisan Cask kom 2006 i en pluntaliknande 50 cl-flaska, destillerad 1995. Lagrad på utvalda fat av lufttorkad ek fälld i Missouori. Och 46% stark med en smakleverans som hette duga.

Spìos är gäliska och betyder ”krydda”. Rye whiskey är lite kryddigare än bourbon men här i Spìos torde kryddan hellre komma av eken, tror expert Aflodal. Nionde Private Edition är inspirerad av whiskymakare Bill Lumsdens besök hos rye-producerande destillerier i Kentucky på 1990-talet:
– Jag har alltid gillat kryddigheten hos rye whiskey, säger Lumsden. Vår följsamma mjuka husstil lirar väl ihop med nyanserna hos ex-rye-fat.

Men framställandet har varit omständligt. Vidtalad producent i Kentucky var tvungen att köpa tillbaka fat som ånyo brändes ur inuti för att sedan prepareras med färsk rye whiskey, noggrant utprovad baserad på en särskild mashbill (recept). Glenmorangies Private Edition-serie utforskar olika fatmiljöer, kornsorter samt rostningsgrader av malten. Förra året kom Bacalta, en finish i Madeira-fat. Tidigare releaser är Sonnalta PX, Finealta, Artein, Ealanta, Companta, Tùsail och Milsean.

Glenmorangie Spìos 46% finns redan nu på utvalda barer och restauranger i Sverige. Lanseringen på Systembolaget sker 6 april. SB-nr 40230, 919 kr.

Dr Bill Lumsden är Glenmorangies blender

Senaste nytt

Sex cocktails på Pacto Navio-rom

Drinkar
tor 18:46

Diageo satsar 80 miljoner på hållbarhet

Nyheter live
tor 17:49

Pepparkaksrom från Captain Morgan julens hit?

Nya släpp rom
tor 15:29

Koskenkorva vill minska sin miljöpåverkan

Nyheter gin
tor 15:04

Reklamfilm med bergsklättring och G&T stoppad

Nyheter live
tor 12:50

Världens första gin-destilleri ombord lyxkryssare

Gin & Vodka
tor 11:57

Craggans nya destilleri får grönt ljus

Nyheter wh
sön 17:11

Diageo-tävling för kreativa nyföretagare

Nyheter live
sön 16:57

Japansk ramen-soppa med whisky highball

Drinkar
sön 15:30

Jim Murray: “Bourbon-trio världens bästa whisk(e)y”

Nyheter live
sön 11:21

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features. Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips. Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Följ oss

  • About
  • Advertise
  • Careers
  • Contact
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Förstasidan
    • Nyheter live
    • Features live
    • Krönikan live
    • Nya släpp live
    • Reviews live
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Förstasidan
    • Nyheter wh
    • Features Wh
    • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
    • Reviews Wh
    • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet

© 2019 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.