Maltwhisky-VM Urwhiskyn Glenlivet blev Skottlands första ikon. Whiskyn från den avlägsna dalgången i högländerna bildade skola för hur kvalitet skulle smaka. I modern tid har USA varit den viktigaste marknaden. Och numera är malten världsetta. Till sommaren ska ytterligare ett destilleri byggas, målet är att leverera 20,5 milj liter per år! Personligheten är vid. I yngre åldrar gladlynt i tropisk stil, i mogen ålder tufft citrusaktig. När George Smith tog ut licensen 1824 var whiskyn redan en legend i Skottland. En ikon bland smuggelwhiskies. Intressant nog togs inga andra licenser ut i den kända dalen.
Grannar dök upp först på 1960-talet som exempelvis Tomintoul invid River Avon på andra sidan bergskullen. Whiskyn har aldrig gjort sig ett namn men utmanade Glenlivet på allvar. Båda stannade på samma poäng men kändisen hade fler guldröster och knep därmed tredjeplatsen. Åt segerduon fanns inget att göra. Åmål-juryn pekade resolut ut Arran och Glengyle som sina favoritdestillerier. Juryordförande Henrik Aflodal konstaterade att 4 av 6 sorter höll högsta klass:
– Kilkerran från Glengyle har en personlig smakprofil. Rökigt förslag som går ner sig i saltskvalp, samtidigt väldigt söt smak, sockerdricka och nektar – coolt annorlunda. Och Arran är ju alltid fantastisk men inte lika briljant som den kan vara, här tog eken över med kaffe/choklad-detaljer som skuggade den syrliga fruktigheten. Aultmore överraskade med en väldigt smakrik tät mun, fruktkompott med syrlig äppelsyra, magnifikt. Glenlivet imponerade också med smak av chokladwafers och sherry/mango som la ut en tropisk refräng. Men bara två whiskies kan gå vidare.

Värt att notera är att det var två nybyggen som dominerade blindprovningen. Glengyle började koka sin Kilkerran-whisky 2004 och Arran kom igång 1995.
– Kilkerran har alltid imponerat även i yngre upplagor, menar Henrik Aflodal. Destillatet är säreget med en specifik agenda som inte liknar något annat i Skottland, whiskyn mognar fort och stabilt. Arran kallades i början Skottlands Calvados men gick snart vidare med en djupare rikare fruktighet som levererar i alla lägen. Här har Åmål-juryn ringat in två suveräna whiskykok som visar att Skottland inte tappat känslan för hur man åstadkommer kompetent maltwhisky.
Nykomlingarna distanserade gamlingar som Glenlivet från 1824, Tomintoul 1964, Aultmore 1896 samt Tobermory/Ledaig uppstartat redan 1798.

Det här var Åmåls Livsnjutarsällskaps första stora arrangemang. Och man hade slagit på stora trumman med flera artiklar i lokalpressen som följd. Den lilla klubben stormades av entusiastiska dalslänningar som nu förväntar sig flera storslagna provningar. Whiskyspot tackar för chansen att få sprida lite whiskyglädje. Goda smaker och stora whiskyupplevelser behöver Sverige mer av!

MALTY style | Åmål 14 april
1. Arran 14 år 46% = 108+2 poäng
2. Kilkerran 12 år 46% = 101+6
——————————————
3. The Glenlivet 15 år 40% = 24
4. Tomintoul 14 år 46% = 24
5. Aultmore 12 år 46% = 13
6. Tobermory 10 år 46,3% = 2
Röstförfarande: Varje provare röstar på de två malter man vill ska gå vidare till semifinal. Guldkandidaten får 3 poäng, silver ger 1 poäng. Juryns ordförande Henrik Aflodal har dubbel röststyrka (redovisas ovan som +6/+2).
Tävlingsklasser: VM har tre smakkategorier. Sherried (vinfatslagrad), Peated (rökig whisky) och Malty style (varken vinfatslagrad eller rökig whisky).