Nya destillerier The Macallans nya underjordiska destilleri har kostat 140 miljoner pund. Beläget bortanför det gamla destilleriet på natursköna Easter Elchies ägor. Det nya destilleriet är det första i Speyside som designats av en internationell och välrenommerad arkitekt. Det prestigefulla uppdraget gick till Rogers Stirk Harbour efter en internationell tävling. Byggherren Edrington plöjer alltså ner motsvarande 1,6 miljarder kronor i anläggningen som resulterar i 60 nya jobb. I terrängen ovanför destilleriet reser sig massor av nya lagerhus. Totalt kommer en halv miljard pund att läggas på whiskyn kommande 12 år. Däri ingår investeringar i den dyra sherryeken som blivit whiskyns kännetecken.
Projektet annonserades 2012 och konstruktionen påbörjades december 2014. Den första whiskyn rann genom det nya destilleriet i december förra året efter 3 års byggande och besökscentret öppnar för allmänheten den 2 juni. Besökarantalet förväntas dubblas under det första året och stadigt fortsätta att öka därefter.
Det nya destilleriet kommer att möjliggöra en ökad produktion på upp till en tredjedel om så önskas. De 36 nya kopparpannorna (femton fler än på förra stället) är mödosamt uthamrade av kopparslagaren Forsyths från närbelägna Rothes, som har tillverkat varumärkets karakteristiska småpannor sedan 1950-talet. Pannorna är uppställda i tre cirkelformationen. 21 jättelika jäskar föder pannorna med öl och sysselsätts i sin tur av ett gigantiskt mäskkar som kan processa 17 ton maltkross i stöten. Utan konkurrens Skottlands största ’mash tum’. Det är viktigt att mäsken kommer från en källa annars riskerar man att spritkaraktären kantrar, mäskningen är ju trots allt starten bryggprocessen.
Byggarbetsplatsen har sysselsatt över 400 personer, specialiserade inom 20 olika områden. Den imponerande moderna arkitekturen är nedsänkt i det kuperade landskapet och tar inspiration från den böljande skotska naturen. Britterna själva talar om en teletubby-konstruktion men vi skandinaver säger hellre Hobbit-dito eftersom allt är nedgrävt i bästa jordkule-stil. Den estetiska skönheten i byggnaden maximeras genom sin kamouflerade konstruktion som lämnar minimalt avtryck i Speysides landskapsbild. Det vågformade timmertaket är ett av de mest komplicerade i världen med över 380 000 komponenter.
– Det här är ett stolt ögonblick för Edrington och The Macallan, säger Ian Curle, VD för Edrington. Whiskyn är högt efterfrågad och vi möter genom denna satsning framtiden med stort självförtroende. Det är en autentisk, hållbar och ambitiös investering som gör att vi kommer kunna fortsätta leverera i enlighet med kundernas förväntningar. När dörrarna slås upp i juni förväntar vi oss att denna satsning i The Macallan kommer bidra positivt till turistnäringen, skotsk whiskyexport och ekonomin i stort.
– Vi har ansträngt oss till det yttersta för att se till att whiskyn som produceras i detta nya destilleri är identisk med den som tillverkades i det gamla, menar Ken Grier, Creative Director på The Macallan.