Hälsa Alkohol och idrott är inte särskilt kontroversiellt utomlands. Tyska Erdinger har tillochmed finansierat forskning som menar att alkoholfri öl kan nyttjas som sportdryck. Ett löplopp i Tjeckien har likör på prisbordet. I Kentucky är bourbonindustrin involverad i marathon-lopp och andra strapatser, liksom i Skottland där man både simmar, löper, cyklar, paddlar för att avsluta dagen med en ’dram’ på närmaste destilleri. I idrottsstaden Göteborg tog bryggaren Rådanäs mod till sig och ska arrangera ÖL-loppet 3 augusti. Självklart gick alkoholhandläggaren i taket, så får man verkligen inte göra i präktiga Sverige! I ölsvängen internationellt tar man ut svängarna mer. Beer Lover’s Marathon i Belgiska Liege har en maxtid på 6 timmar och 13 minuter. Under loppet har man möjlighet att testa ett 15-tal olika öl (trevligt). Mer hardcore är Beer Mile World Classic som startade i San Francisco 2015 (och i år angör Berlin). Loppet på 1609 meter börjar med att deltagarna sveper en starköl (på minst 5%) och sedan fyller på med mera bärs inför de fyra varven. Världsrekordet på 4.33 (som tangerar den odrickande britten George Farrans tid från 1862) innehas av kanadensaren Corey Bellemore och sattes efter fyra burkar Flying Monkeys. Pallar man inte och spyr straffas man med ett extra varv! Sådana scener ville förstås de västsvenska myndigheterna slippa.
I ÖL-loppet ska löparna tillryggalägga 13,6 km och då krävs ju vätskekontroller (som bryggeriet lite käckt skriver på sin hemsida). Från alkoholfri till lättöl och även starköl bjuds det på (mot betalning förstås). Starten går vid Dugges bryggeri i Landvetter. Inte mindre än fem kontroller planeras där man på vissa ställen tänker servera starköl (för extra slitna löpare kan tänkas). Man kan tillochmed få sig en slurk lättöl hemma hos Dugges VD Mikael Engström (som råkar bo längs sträckningen). Målgång slutligen på Rådanäs i Mölnlycke. Där bankett väntar efter dusch och ombyte.
Det är oklart hur bryggarna hade tänkt att få myndigheterna att blunda för detta upplägg. Idag görs avbön på Rådanäs facebook-sida: ”ÖL-Loppet bryter mot rådande riktlinjer för den förbjudna kombinationen alkohol och sport!” Efter överenskommelse med tillståndsenheten på Härryda kommun flyttas vätskekontrollerna på krogarna Hällsnäs och Food Factory från uteserveringen till gatan där alkoholfri öl och andra lättdrycker serveras. ”Vi kan dock inte hindra löpare/publik på ÖL-Loppet att besöka respektive öppet serveringsställe där det erbjuds en komplett matmeny, Rådanäs Lagom Lager 5,0% och alkoholfria alternativ.” Plastbrickan som ska användas som betalningsmedel för dryck gäller fortfarande men Rådanäs inskärper att man varken ”uppmanar eller uppmuntrar löpare att besöka dessa uteserveringar.” Vilket är en i sammanhanget genial formulering. Svensken som hatar överförmynderi och pekpinnar läser självklart in motsatt betydelse. Det skulle inte förvåna om alla de hundratals löpare som deltar på pin kiv stannar på krogarna och sveper en stor stark i ren ilska!
Som slutkläm skriver Rådanäs på facebook. För att inte orsaka problem med tillstånden marknadsförs nu ÖL-loppet enligt följande: ”Deltagare i ÖL-loppet 2019, drick alkoholfri öl och lättdrycker på vätskekontrollerna! Efter målgång på Rådanäs Halvö, använd era svarta rådanäsplektrum som är giltiga för starköl/lättdrycker på banketten.” Så det så.