• Om oss
  • Redaktionen
  • Abbonera
måndag 6 februari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Rom & Brandy Reviews rom

Onyx-rom som växer

av Henrik Aflodal
3 aug


 Reviews    Den ser imponerande ut i sin kolsvarta kostym, Barcelós lyxiga Onyx-utgåva. Åldern är perfekt. Hela 6-10 år i amerikanska barrels. Ekeffekten är rätt brutal med tanke på att faten dväljs i 37 graders värme i Dominikanska Republiken. Den simmiga mahogny-färgen är såklart spetsad med karamellfärg men smaken står ut tack vare eken. Imperial Onyx har funnits ett tag i Sverige men bara på utvalda restauranger. Nu gör den sina kusiner Imperial (BS) och Gran Añejo (190 butiker) sällskap på Systembolaget.

Skillnaden mot vanliga Imperial-utgåvan är att Onyx lagrats på barrels som har högre rostningsgrad. Rent kemiskt blir processen lite annorlunda jämfört med mildare rostning. Den tyngre varianten alstrar fenoler, alltså rökighet, samt förmerar kaffe/choklad och kryddighet. Alltsammans noter som framträder i tappningen, vilket vi snart ska få se. Här finns också en mineralistisk ton som hänförs till Onyx-ingrediensen. Drycken har nämligen filtrerats med onyx-stenar. Onyx är en svart ädelsten som består av ett mineral och används i smycken, skulpturer och konstverk.

Aromen är sötsimmig och det luktar kakaoböna och svartvinbärssyrup. Översvallande inställsam men intressant. Nosen är nämligen fyllig med söt starkvinsfrukt som omges av kaffelikör och karamell. Imperial får en saftlallig karamellsåsig start i munnen, lättsam svartvinbärssaft åt likörhållet. Men gommen får tyngd halvvägs och blir ek-kryddigt cellulosa-vass och melass-fyllig. Ett närmast chockartad energi-skifte framkallat av onyx och ek som bygger kropp och kraft. Eftersmaken är bäst, chimärt enkel och saftig utvecklar den Commandaria starkvin, samtidigt som onyx-mineraler driver på, och rökfragranta toner av tobak/cigarrlåda flätas in. En lagrad rom som växer för varje moment. Bravo!

Barceló är en dominikansk romfabrik som startades 1929 av spanjoren Julián Barceló med ambitionen att göra högkvalitativ rom. 1974 överlämnades ansvaret till barnbarnet Miguel som initierade tillverkningen av Imperial-romen. I början av 1990-talets slog man sig ihop med en spansk spritentreprenör och bildade bolaget Ron Barceló S.R.L. Romen marknadsförs i 50 länder och är världens fjärde största rommärke. Firman är trots sin storlek ekologisk i sin inriktning. Processen är klimatneutral (enligt franska metoden Bilan Carbone) från sockerrör till färdig produkt. En rom i takt med tiden, inte ofta man får sippa på så här god klimatsmart lagrad sprit!

Ron Barceló Imperial Onyx 38%

 88p   Doft 21, Smak 22, Exit 23, Balans 22  6- till 10-årig rom lagrad på amerikanska barrels som rostats hårt (toasting level #4). Görs på sockerrörsjos. SB-nr 82268, 449 kr

Senaste nytt

Sex cocktails på Pacto Navio-rom

Drinkar
tor 18:46

Diageo satsar 80 miljoner på hållbarhet

Nyheter live
tor 17:49

Pepparkaksrom från Captain Morgan julens hit?

Nya släpp rom
tor 15:29

Koskenkorva vill minska sin miljöpåverkan

Nyheter gin
tor 15:04

Reklamfilm med bergsklättring och G&T stoppad

Nyheter live
tor 12:50

Världens första gin-destilleri ombord lyxkryssare

Gin & Vodka
tor 11:57

Craggans nya destilleri får grönt ljus

Nyheter wh
sön 17:11

Diageo-tävling för kreativa nyföretagare

Nyheter live
sön 16:57

Japansk ramen-soppa med whisky highball

Drinkar
sön 15:30

Jim Murray: “Bourbon-trio världens bästa whisk(e)y”

Nyheter live
sön 11:21

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features. Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips. Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Följ oss

  • About
  • Advertise
  • Careers
  • Contact
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Förstasidan
    • Nyheter live
    • Features live
    • Krönikan live
    • Nya släpp live
    • Reviews live
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Förstasidan
    • Nyheter wh
    • Features Wh
    • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
    • Reviews Wh
    • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet

© 2019 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.