Reviews Visst är det lite coolt när stora globala varumärken knyter an till lokala företagare som Fredrik Tunedals Pang Pang Brewery. Däröver på Irland, i Tullamore, gjordes förr i tiden både öl och whisky. Ett tag låg all verksamhet nere men så bestämde sig Tullamore DEWs ägare William Grant för att bygga nytt och vips var orten i fokus igen. Nu har bryggeriet Pang Pang i Hökarängen i Stockholm fått låna whiskeyns jäst för att göra ett öl – Pang Pang & A Brew. En Nitrogen Red Ale bryggd med kvävgas. Samarbetet är unikt, det är första gången ett öl bryggs på destillerijästen. Fredrik Tunedal reste till Irland, tog en pint på puben och kollade in whiskymakandet:
– Besöket i Tullamore inspirerade mig att ta fram en öl där Simcoe-humlen är närvarande men lite återhållen för att lämna plats åt frukten från Tullamores egen jäst. Kvävgasen ger en mjuk och krämig munkänsla som backas upp av karamellen från Crystalmalt, perfekt till en Tullamore-whiskey.
Aflodal testar Pang Pang & A Brew 4,9%:
Frisk arom av citrus och persika, under kanderad apelsin och lite knäckiga toner, på djupet ölig disktrasa, fast sötaktigt god.
Väldigt torr avskalad smak. Torr tobak i starten med en neutral bränd ton, maltig lättsam fortsättning med osynlig frukt, ingen restsötma alls. Lätt eftersmak, mer eller mindre ohumlad, lite citrus/malt anas, väldigt ren.
CRAFTPAIRING.se – matchningar mellan öl & whisky
Tullamore D.E.W 12 år & Pang Pang & A Brew
Öl – Whiskey
Ljus frukt, strax gräddkola, krämig rund exit. Lång eftersmak, härlig päronglass glider över i torkad frukt, knäckigt piggare med läskande effekt!
”Tätare sötare whiskey med knäckigt djup i eftersmaken!”
Whiskey – Öl
Citruslätt smak hos ölen. Första peach melba, sedan öliga malttoner som övergår i krämig maltighet. Lång luftig eftersmak, bubblande maltig och oljigt fet med begynnande humle-tjocka.
”Tjockare fruktigare öl, fortfarande lättsam och ljus i stilen”
Tullamore D.E.W &
Pang Pang & A Brew
Öl – Whiskey
Torr maltsmak, plötslig djupdykning i segsöt frukt och sockerdricka, vänder upp i papp/sötma. Lång fruktbesk avslutning på bananskal, god!
”Urläcker frukt som plötsligt dyker upp! Whiskeyn blir tyngre djupare och får en varm eftersmak.”