Hållbarhet Lever vi i ett samhälle som återanvänder? Nja, det här med att låta prylar få ett andra liv borde vi bli bättre på i västvärlden. Begreppet kallas cirkulär ekonomi/produktion där man upprättar kretslopp snarare än linjära konsumtionsprocesser. Principen är att avfall inte ska existera utan ses som en råvara. Globala spritjätten Pernod Ricard engagerar sig i hållbarhet, firman jobbar utifrån fyra delområden: Värna om ursprung och terroir, Värdesätta människor, Producera cirkulärt och Hållbart värdskap.
Nu i juni anordnar Pernod Ricard för nionde gången i rad sin årliga Responsib’ALL Day. Hållbarhetstemadagen samlar i år koncernens alla 19 000 medarbetare omkring temat cirkulär produktion. Responsib’ALL Day skapades 2010 och är dedikerad till hållbarhet och ansvar. Varje år väljs ett övergripande tema som Pernod Ricard manifesterar i samarbete med lokala partners på en mängd olika samhällsprojekt.
Med sammanlagt etthundra olika projekt globalt strävar företaget till att uppnå konkreta resultat såväl under själva dagen som framför allt i det dagliga arbetet hos medarbetare och partners. I Sverige aktiverar man sitt engagemang i år genom ett samarbetsprojekt med Emmaus, en ideell organisation som via insamling av begagnade varor driver utbildning och informationsarbete för fred, mänskliga rättigheter och hållbar utveckling.
– Vi får möjligheten att lära oss om hur begagnade kläder som är onödiga för somliga förvandlas till värdefulla donationer till andra, säger Anna Hakala, Senior Manager Public Affairs and Sustainability. Emmaus har även ordnat workshops där vi får fundera omkring vårt eget agerande ur en hållbarhetssynvinkel. Dessutom har vi på kontoret en samling för kläder och leksaker, där personalen kan bidra under hela veckan.
Cirkulär produktion är ett av fyra delområden i den nya hållbarhetsstrategin som Pernod Ricard-koncernen publicerade tidigare i våras och som är direkt kopplad till FN:s hållbarhetsmål: ”We aspire to create a more convivial world, a world without excess.” Pernod Ricard har en lång historia av hållbarhet. Nyligen utsågs Pernod Ricard till ett av FN:s så kallade Global Compact LEAD-företag, och är det enda vin- och spritföretaget på den prestigefulla listan där endast 34 bolag ingår.