Business Idag bekräftades ryktena att franska Pernod Ricard vill köpa brittiske konkurrenten Allied Domecq. Det nya storbolaget skulle därmed kunna utmana branschledande Diageo. Pernod som tidigare köpte Seagram’s whiskydivision Chivas Brothers har på kort tid tjänat in satsade pengar och är redo för nya uppköp. Den här gången backas man upp av amerikanska Fortune Brands där Jim Beam ingår.
Pernod är världens mest kompletta whiskykoncern med skotska Chivas (Chivas Regal, The Glenlivet, Aberlour, Glen Grant), irländska Irish Distillers (Jameson, Bushmills) och amerikanska Austin Nichols (Wild Turkey). Allied Domecq har Ballantine’s (global standard-blend) och Teacher’s (mest UK) samt maltwhiskyn Laphroaig, en perfekt matchning för Pernod eftersom blended-whiskyn inte utmanar lyxprodukten Chivas och malten är en rökig öwhisky (något som Speyside-företaget Chivas helt saknar). Även på den amerikanska sidan matchar företagen varandra, WT är en storsäljande premium-bourbon på hemmamarknaden, Allieds Maker’s Mark är mer en boutique-bourbon som satsar på export, istället riktas blickarna norrut till legendariska Canadian Club som försvarar ett dalande kanadensiskt whiskysegment med äran.
På gin-sidan får man en intressant trippel i form av Larios (toppsäljare på spanska marknaden), Seagram’s gin och Allieds engelska Beefeater. Motvikt till Diageos starka par Gordon’s och Tanqueray. Men det riktigt stora bytet blir ryska vodkan Stolichnaya, ett segment som Pernod besvärande nog inte alls finns med i. Nu får de en premium-vodka som utmanar Diageos Smirnoff. Dessutom har partnern Jim Beam distributionsrättigheterna till svenska Absolut, och Stoli har ju anammat svenskens strategi att frottera sig med kända konstnärer i reklamen, säkert får vi se kombinationserbjudanden i grossistledet med de båda vodkorna.
Visserligen hamnar nya Pernod-Allied snäppet efter i stort sett alla kategorier, men det är själva poängen, för att ha en chans att närma sig Diageo måste resurserna koncentreras i ett bolag, det är den insikten som gör att Allied går med på köpet. Även om ett samgående realiseras når man bara upp till 2/3-delar av Diageos försäljningsvolym.
Affären blir dyr. Det är därför fransmännen måste få hjälp av amerikanerna med finansieringen. Efter beskedet tog Allieds börskurs ett skutt uppåt med 19 procent, vilket höjde värdet på bolaget med en miljard till 7,52 miljarder pund (100 miljarder skr). Riktigt så mycket väntas inte affären kosta, snarare kring 85-90 miljarder. Det är ändå en bit kvar till Diageo som värderas till 22 miljarder pund (nära 300 miljarder skr).
Rent tekniskt väntas Pernod stycka upp Allied och ta för sig av godbitar, främst för att undvika att myndigheterna stoppar affären av konkurrensskäl. Fortune Brands väntas ta hand om Allieds bourbonmärke Maker’s Mark samt icke dryckesrelaterade delar (godis- och glasskedjor i USA).