Jämtlands är en av pionjärerna bland svenska mikrobryggerier. Allt började 1995 då två hembryggare i Pilgrimstad tog med sina alster till folkfesten Storsjöyran i Östersund.
SAMMA ÅR GICK Sverige med i EU och bryggandet avreglerades, hembryggarna släpptes lösa. Året efter kliver Kalle Lindgren från Kontorsvaruhuset in som ägare, nyfiken på de möjligheter som öppnat sig. Han släpper Jämtlands President som avbildar återupplivade Republiken Jämtlands president Ewert Ljusberg. Rikskände skådespelaren skålar i öl när han håller sitt brandtal till nationen från en balkong på Stortorget. Massorna jublar och skandar euforiskt: ”Jamtland Jamtland, jamt å standut!” Trots den lokala vurmen förblir siffrorna röda de första fyra åren. Men skaparglädjen hämmas inte.
Bryggmästaren David Jones är engelsmannen som i grunden ska förändra den svenska öl-scenen. Han bottnar i den brittiska traditionen där ölen inte är så vräkig, nu grundläggs filosofin som fortfarande omhuldas.
– Jämtlands gör stilrena välsmakande öl, förklarar nutida bryggaren Jonas Andersson. Vi gör gärna nya öl med nya smaker men vi värnar vår smakprofil.
Det stora genombrottet (som också räddar affärerna) kommer 2000 och stavas HELL. Ett provocerande namn som ju också kan uttydas ’ljus’ på tyska men ovillkorligen slår fast att smaken är helvetisk. Sverige har inte skådat en så välhumlad storbesk lager och ölen tas emot med öppen famn. Succén följs upp med HEAVEN som är en mörk lager med choklad-toner.
Nu börjar de exempellösa tävlingsframgångarna. Så fort Jämtlands visar sig på ölfestivalen nere i Stockholm kastar domarna medaljer efter surjämtarna. 160 bläckor har det blivit genom åren. Sedan tre år tillbaka har man slutat att tävla, allt som är sagt är sagt och bryggarna låter istället ölen tala för sig.
– Tack vare det oupphörliga medaljregnet blev vi rikskända men helt avgörande för vår framgång kommersiellt var närvaron i Åre. Alla ville dricka jämtländskt i fjällen och sedan köpa den på hemmaplan så vi fick tidigt fäste i Stockholm och sedan spred sig ölen över landet.
Det goda ölet bryggdes på jäst David Jones fått med sig från England. Samma jäststam används idag, en variant för lager, en annan för ale. 2015 hålls 13 produkter igång. Mycket har varit med länge, Fallen Angel är ett av få märken som slopats. Bästsäljaren är Bärnsten, en mörk lager som säljer 225 000 liter per år. Nummer två är Jämtlands julöl som kommer i november – Systembolaget har i år beställt 140 000 liter. Ifjol knep man titeln ’Sveriges största hantverksöl’ och rankades sexa i totalen med bara industriöl före. Endast fyra backar öl förblev osålda! IPA-trenden placerar Jämtlands IPA som tredje produkt med 80 000 liter. Alen är inte ny,
Pilgrimstadbryggeriet har gjort sin IPA i över 12 år men den har fört en anonym tillvaro tills nu. Hell minskar men är fortfarande stor, President backar också stadigt. En bubblare som istället växer är nya Pheonix, en engelsk bitter som går bra hemma i Jämtland.
Det nya med Jämtlands är säsongsöl. Julölet är ju en pang-succé och Sommarlager som lanserades i år sålde 15 000 liter. Det handlar om en torrhumlad single hop.
– Normalt tillsätts humlen under kokning, i början går bitter-humlen i, mot slutet alltmer arom-humle. I Sommarlager tillsätts humlen i fyra steg, i början, mitt i och efteråt. Det nya är att vi lägger i humlen när ölen är färdigjäst också, i lagringstanken. Effekten blir mer fruktighet, särskilt doften får mer arom.
Även hösten ska få sin egen öl. Golden Ale släpps på krogen i dagarna och kommer på Systembolaget 1 januari 2016. Alen har en fint gyllene färg och ett vitt härligt skum, med rund maltkropp av pale ale-malten Maris Otter. Brittisk Bramling Cross-humle ger arom av svartvinbärsblad, och den tyska Mandarina Bavaria framkallar en fruktig smak av mandarinskal. En öl med mer karaktär som ska passa till höstens mat. Jonas har testat den till stekta kantareller och renskavsgryta, mycket gott!
Man backar inte trots sin storlek för experiment-öl. Från Norrlandskollegan Mackmyra i Gävle lånades 80 små 30-litersfat, varav 10 innehållit rökwhisky. Däri lagrades en strong ale på 8,6% som efter 13 dagar hissade styrkan till 9%. Väntan var nervös berättar Jonas:
– Efter fyra dagar var ölen bitter av träets garvsyror men beskan gick tillbaka och ersattes av vaniljiga bourbontoner istället.
Jämtlands Bryggeri är en storspelare bland svenska hantverksöl med 800 000 liter, maxkapaciteten ligger på 1,1 miljoner. 2016 firar man 20-årsjubileum. Under hösten bygger man ut, ny tapphall med maskineri. Men den stora nyheten är att den klassiska 50 cl-flaskan fasas ut i takt med att pantsystemet förändras. Våren 2016 konverterar Jämtlands till 33 cl. All design är klar, etiketterna fräschas upp och får en röd linje så kunden lättare ska hitta sin jämtlandsöl. Ett par nya produkter per år är målsättningen med säsongsölen i fokus.
För matchningar mellan öl och whisky, klicka på knapp 2-5