Whiskytips | SYSTEMBOLAGET Imorgon kommer Hvens senaste ”stjärna”. No 6:2 Alcor i Seven Stars-serien. Den ska du köpa. Bättre vätska har ödestilleriet inte kommit ut med tidigare. Ojoj vilken storsvensk. Här gör Henric Molin något helt nytt med sin uppsjö nyfranska ekfat. Det coola är att Alcor är en ”misslyckad” version av föregångaren som fått ligga kvar längre tid på Mizars Chateau Margaux-fat.
–Jag var inte nöjd med resultatet utan tillsatte whisky från italienska vinfat, lite oloroso sherry och faktiskt även Hven vodka-fat som vi återanvänt. Det blev så bra att man får tårar i ögonen…
Inalles sju olika fat och i grunden ett destillat med en tydlig rökighet. Så här blev det:
Nosens fragranta universum är fantastisk, sötman är där hela vägen (kanske för mycket i munnen), men parfymen i eftersmaken får whiskyn att göra helt om. Den stora aromen har vassa trätoner, en mix av polerad ek, enris och sandelträ. Ändå attraktiv eftersom aggressiviteten balanseras av mullig sötmustig citruslikör i basen. Överlag halvtorr karaktär. Vädring ger herrparfym/eau de cologne. Smaken är fyllig och simmig av fruktsötman, strax örtig med marmelad och apelsinkrokant, på djupet vinner toner av tjärad ek. Tjock starkvinskaraktär i eftersmaken uppvägs av parfym och en sorts beskröka balanserad av sötman. Vatten framkallar torrare trätoner i munnen och tydligare rök i eftersmaken. Fantastique!
Gotlänningarna med det internationella namnet Isle of Lime har varit i farten sedan 2016 med olika utgåvor. Det är liksom mycket annat svenskt bra kvalitet. Midaik är en klasswhisky man inte trodde var möjlig från en så liten spelare i branschen. Dessutom ”skamligt” lågt prissatt. Att plocka med sig ett par pavor är inga problem. En verklig överraskning, i sann öwhiskystil, nämligen rökbesvärjande. Men röken antar tusen träarom-nyanser istället. Stor BBQ-nos med likörindränkt savaräng. Rökigheten drar åt polerat eneträ och eteriska oljor (ibland torvrök). Söt honungsmun med aromatisk explosion av örter och olika träslag, i basen citrusgodis, mot slutet tilltagande eterisk med fenolstänk. Tunn rätt lång eftersmak som är röksmord, balsaträ tar på eteriska ekplank och stannar i sötad lemonad med sandelträ. Ingen ungdom anas (nja, efter vädring blir nosen lalligt saftig och avslöjar den ringa åldern). Istället en lätt och nobelt sofistikerad whisky. Vatten ger kropp och fyllighet (borde vara tvärtom), whiskyn blir mer kommersiell och lättillgänglig. Ta den vid 46,2 då är den unik.
Mackmyra ramlar på med sin Moment-serie full av experiment-lusta. Rökfria elegant-destillerade Fjällmark kom i våras och titeln anspelar på myrarnas guld, hjortron. Tre 100-litersfat har mättats med sött hjortronvin varav ett innehöll röksvans-destillat – första körningen efter en rökwhiskybatch som ger restfenoler i spriten. Dessutom har man lagt till 200-litersfat med oloroso- samt PX-sherry. En riktig sötbomb med andra ord. Nosen är överraskande nog i världsklass, sötfaten borde ha begravt Mackmyras spirituella elegant-destillat. Doft av äppelsallad/äppeldryck med lychee-frukt och en ölig dilliknande rondör. Hjortronvinet märks i bakgrunden och ger ifrån sig sting av leverpastej, ibland nygräddad pizza. Väldigt sexig med många bottnar. Men vilken dumsnut-mun, översötad saftslaskig. Som att dricka syrup. Tack och lov syrligare toner som av sauternes-vin tillbakahållen av segare hjortronlikör. Mot slutet lättar en skir tobaksrök som är räddningen. Rökstråken dansar tappert i en halvlång sötstinn lemonadavslutning.
Man undrar varför detta är tillåtet. Mackmyra utnyttjar brister i lagstiftningen med alla sina konstiga fatexperiment. Detta liknar det kanadensiska missbruket där man lagligen får tillsätta drygt 9% av vad som helst till sin blend i efterhand. I det här fallet hade man lika gärna kunnat tippa ner några litermått med saggigt hjortronvin i spriten. Löjligt sött är det i alla fall.
Hven Alcor 45%
Buteljerad sommaren 2018, 7 fat: 3 Chateau Maragaux, 2 ex-vodka, 1 oloroso, 1 bourgogne, receptet innehåller en tredjedel rökmalt, 3642 flaskor | SB-nr 40256, 795 kr (7 sep kl 10)
93/100p 23
23
23
24
Isle of Lime Midaik 46,2%
Gjort på Propina Tipple-korn odlat på Gotland, mältat på Sigdes gård och torvrökt i 9 timmar, processvattnet är hårt och mineralrikt, lagrad på 1st fill bourbon barrels 96/200 ltr i 3,4-4,6 år, 14 000 flaskor | SB-nr 33057, 494 kr
92/100p 23
23
23
23
Mackmyra Moment Fjällmark 42%
Rökfria elegant-receptet lagrat i 8-13 år på fem ekfat: 2 hjortronvinfat, 1 oloroso sherry, 1 PX sherry | SB-nr 82499, 1198 kr
83/100p 23
20
20
20