• Om oss
  • Redaktionen
  • Abbonera
torsdag 8 juni 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Reviews live

Rökig maltwhisky-sill bäst i test

av Henrik Aflodal
19 jun

 Reviews    Jag var inkallad för att testa inlagd sill för Aftonbladets räkning. Temat var udda inläggningar. De församlade enades om att den bästa smaken var en maltwhiskyrökig variant. Visserligen mumlades det om ”liquid smoke”-extrakt, ingen tänkte på whisky. Men när burkarna avtäcktes efter blindprovningen kunde vi läsa Senapssill med maltwhisky på västkustföretaget Klädesholmens etikett. Utsedd till Årets Sill 2010 med motiveringen: ”En angenäm sill med whiskyns rökighet och havets sälta där nyanserna tydligt kommer till sin rätt.” Varje sillföretag har sina special-utgåvor, den här ges ut varje år på Nationaldagen, en krona per såld sillburk går direkt till Sjöräddningssällskapet och 2010 samlades 50 000 kr in. Sillen tas fram i samarbete med restaurang Salt & Sill som ligger just på Klädesholmen. Köksmästaren gör fyra inläggningar som presenteras för en expertjury som detta år bestod av skådespelaren Peter Harryson, mat-profilen Alexandra Zazzi, Årets kock 2010 Gustav Trädgård och Rolf Westerström, vd Sjöräddningssällskapet. Normalt sett finns sillen bara att köpa innevarande år men rökiga smaken blandat med sillens sälta gjorde denna variant så populär att burken blev en del av firmans ordinarie sortiment.

Nu skriver vi 2019 och fortfarande hänger Senapssill med maltwhisky kvar, vilket ju är utomordentligt bra eftersom fansen då kan få den varje år. Och sillen stack ut i vårt blindtest, man studsade till av rökaromen och jag tänkte direkt att de måste ha tillsatt liquid smoke. Det var en mustig rökton som av chipotle-ketchup (fast utan hettan). God men i sammanhanget något upprörande, samtidigt balanserad och ren i smakerna, vilket gjorde att Aftonbladet-juryn föll pladask. Som all svensk sill är den söt, sockerhalten är hela 25%. Nu innehåller burken förstås inte mycken maltwhisky, och såklart ingen alkohol. Det är dessutom tveksamt om whiskyn verkligen är rökig från början. Röksmaken kommer nämligen från det ”rökextrakt” som anges i innehållsförteckningen. Likafullt funkar en rökig Islay-whisky alldeles utmärkt till den mesta svenska sötsyrliga sillen. Inte för gammal, gärna en NAS-variant under 10 år, så röken verkligen är i behåll. Testa till midsommar!

En annan höjdare var Kiviks Äpple/Curry-sill som tar för sig med gul currysmak en masse, efterhand stiger sill-smaken fram, väldigt fast och matig i konsistensen. Till denna rekommenderas Libbsticka Rågbrännvin vars smak faktiskt påminner om just curry med grönare rotselleritoner.
Jag måste också få nämna dikeskörningarna. Abba kallar sin temasill för Årets Smak och den är verkligen underlig i år. Burken heter Earl Grey med citrus och honung. Smaken är citrustokig vilket ju låter fräscht men avslutet är hemskt, plastigt och obehagligt skalbeskt. Svårplacerat effektsökeri, när ska man äta den? Fullständigt vidrig är annars Falkeskog Svartvinbärssill. Den smakar som en godisshot av sega råttor och vingummin. Det är väl egentligen inget fel på smaken men sill smakar det inte, passar måhända som efterrätt eller i godispåsen…

Läs hela testet på Aftonbladet PLUS! En sillsort får ++++. En toksågas, får -. Fyra sillar smakar bra eller mycket bra.

Senaste nytt

Sex cocktails på Pacto Navio-rom

Drinkar
tor 18:46

Diageo satsar 80 miljoner på hållbarhet

Nyheter live
tor 17:49

Pepparkaksrom från Captain Morgan julens hit?

Nya släpp rom
tor 15:29

Koskenkorva vill minska sin miljöpåverkan

Nyheter gin
tor 15:04

Reklamfilm med bergsklättring och G&T stoppad

Nyheter live
tor 12:50

Världens första gin-destilleri ombord lyxkryssare

Gin & Vodka
tor 11:57

Craggans nya destilleri får grönt ljus

Nyheter wh
sön 17:11

Diageo-tävling för kreativa nyföretagare

Nyheter live
sön 16:57

Japansk ramen-soppa med whisky highball

Drinkar
sön 15:30

Jim Murray: “Bourbon-trio världens bästa whisk(e)y”

Nyheter live
sön 11:21

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features. Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips. Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Följ oss

  • About
  • Advertise
  • Careers
  • Contact
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Förstasidan
    • Nyheter live
    • Features live
    • Krönikan live
    • Nya släpp live
    • Reviews live
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Förstasidan
    • Nyheter wh
    • Features Wh
    • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
    • Reviews Wh
    • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet

© 2019 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.