Reviews Jag var inkallad för att testa inlagd sill för Aftonbladets räkning. Temat var udda inläggningar. De församlade enades om att den bästa smaken var en maltwhiskyrökig variant. Visserligen mumlades det om ”liquid smoke”-extrakt, ingen tänkte på whisky. Men när burkarna avtäcktes efter blindprovningen kunde vi läsa Senapssill med maltwhisky på västkustföretaget Klädesholmens etikett. Utsedd till Årets Sill 2010 med motiveringen: ”En angenäm sill med whiskyns rökighet och havets sälta där nyanserna tydligt kommer till sin rätt.” Varje sillföretag har sina special-utgåvor, den här ges ut varje år på Nationaldagen, en krona per såld sillburk går direkt till Sjöräddningssällskapet och 2010 samlades 50 000 kr in. Sillen tas fram i samarbete med restaurang Salt & Sill som ligger just på Klädesholmen. Köksmästaren gör fyra inläggningar som presenteras för en expertjury som detta år bestod av skådespelaren Peter Harryson, mat-profilen Alexandra Zazzi, Årets kock 2010 Gustav Trädgård och Rolf Westerström, vd Sjöräddningssällskapet. Normalt sett finns sillen bara att köpa innevarande år men rökiga smaken blandat med sillens sälta gjorde denna variant så populär att burken blev en del av firmans ordinarie sortiment.
Nu skriver vi 2019 och fortfarande hänger Senapssill med maltwhisky kvar, vilket ju är utomordentligt bra eftersom fansen då kan få den varje år. Och sillen stack ut i vårt blindtest, man studsade till av rökaromen och jag tänkte direkt att de måste ha tillsatt liquid smoke. Det var en mustig rökton som av chipotle-ketchup (fast utan hettan). God men i sammanhanget något upprörande, samtidigt balanserad och ren i smakerna, vilket gjorde att Aftonbladet-juryn föll pladask. Som all svensk sill är den söt, sockerhalten är hela 25%. Nu innehåller burken förstås inte mycken maltwhisky, och såklart ingen alkohol. Det är dessutom tveksamt om whiskyn verkligen är rökig från början. Röksmaken kommer nämligen från det ”rökextrakt” som anges i innehållsförteckningen. Likafullt funkar en rökig Islay-whisky alldeles utmärkt till den mesta svenska sötsyrliga sillen. Inte för gammal, gärna en NAS-variant under 10 år, så röken verkligen är i behåll. Testa till midsommar!
En annan höjdare var Kiviks Äpple/Curry-sill som tar för sig med gul currysmak en masse, efterhand stiger sill-smaken fram, väldigt fast och matig i konsistensen. Till denna rekommenderas Libbsticka Rågbrännvin vars smak faktiskt påminner om just curry med grönare rotselleritoner.
Jag måste också få nämna dikeskörningarna. Abba kallar sin temasill för Årets Smak och den är verkligen underlig i år. Burken heter Earl Grey med citrus och honung. Smaken är citrustokig vilket ju låter fräscht men avslutet är hemskt, plastigt och obehagligt skalbeskt. Svårplacerat effektsökeri, när ska man äta den? Fullständigt vidrig är annars Falkeskog Svartvinbärssill. Den smakar som en godisshot av sega råttor och vingummin. Det är väl egentligen inget fel på smaken men sill smakar det inte, passar måhända som efterrätt eller i godispåsen…
Läs hela testet på Aftonbladet PLUS! En sillsort får ++++. En toksågas, får -. Fyra sillar smakar bra eller mycket bra.