Nya destillerier Rosebank skriver på sin hemsida att man äntligen kan påbörja förvandlingen av Falkirk-egendomen tillbaka till ett operativt destilleri. Ägaren Ian Macleod med Leonard Russell i spetsen planerar att spendera 12 miljoner pund på projektet. Området kommer att bli ”en bikupa av aktivitet.” Somliga delar av byggnaderna ska restaureras, andra omformas fullständigt.
Ortens välbekanta landmärke, den 33 meter höga röda skorstenen ska bevaras. Tegeltornet signalerar Falkirks östra utpost och hälsar idag bilister västerifrån, även resenärer på pendeltåget mellan Edinburgh och Glasgow kan se en skymt av tegelstoden. Men bästa vyn är onekligen att komma gående längs Clyde & Forth Canal. En gång bolmade den av ånga, ett tecken på att allt stod rätt till inne i destilleriet och produktionen av den omtyckta maltwhiskyn var i full gång. ”Men den där fatala dagen 1993 kallnade pannorna och dörrarna låstes, sannolikt för evigt. Gradvis tog naturen över i tystnaden med ogräs som sprängde bort gatstenarna samtidigt som murarna blommade av färggrann graffiti.”

Allt detta är på väg att ändras, rapporterar destilleriägarna, när nya Rosebank reser sig ur askan. De närmaste månaderna förvandlas platsen till en livfull byggarbetsplats. Husen intill kanalen restaureras och konverteras till besökscentrum med provningsrum och lagerhus. Intill byggs raka motsatsen, en modern glasinramad pannsal som ska gjuta nytt liv i whiskymakningen. Självklart med tre pannor, Rosebank var ju ett trippeldestillat. Intressant i sammanhanget är att man ska återinsätta ’worm tubs’ som kylmetod istället för moderna kondensorer. Effekten är en oljigare mer robust sprit vilket kanske förklarar Rosebanks storhet i genren trippeldestillat. Årskapaciteten är 1 miljon liter. Men i mitten reser sig alltså det röda tegeltornet, skorstenen som binder samman Rosebanks förflutna med framtiden. Falkirks eviga landmärke återfår nu sin funktion – här görs whisky!