• Om oss
  • Redaktionen
  • Abbonera
tisdag 31 januari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Nyheter live

Sensorik-forskare på Årets Kock-event

av Redaktionen
29 sep


 Forskning    Sensorik är läran om hur människor uppfattar doft och smak. Elitkockande handlar ju om tycke och smak men att sätta ord på och systematisera smakupplevelsen är inte branschens starka sida. Johan Swahn, forskare och kock vid Örebro universitets sensoriska laboratorium Sense Lab på Campus Grythyttan, som ingår i Örebros universitetets satsning på Mat och hälsa, kommer därför att leda och genomföra forskningsexperimentet ”The Sound of Taste” under finalhelgen av mattävlingen Årets Kock. Det handlar om sensorik och om hur former, färger och ljud påverkar upplevelsen av smak.
– Vi har tidigare låtit över 2000 konsumenter provsmaka samma sorts choklad samtidigt som de lyssnar på typer av ljud och bakgrundsmusik i hörlurar, berättar Johan Swahn.
Resultatet visade att ljud med hög frekvens ger en förhöjd upplevelse av sötma, medan ljud med låg frekvens ger en förhöjd upplevelse av bitterhet.
– Det är därför mat ofta inte smakar särskilt gott på flygplan. Vibrationerna gör att hjärnan jobbar febrilt för att stöta bort det höga ljudet, vilket tar energi från signalerna som går från smakreceptorerna till hjärnan.

Provsmakarna vid Årets Kock kommer inte bara att få äta till olika sorters ljud. Proverna kommer också serveras på röda och gröna samt runda och fyrkantiga tallrikar, eftersom även färg och form påverkar upplevelsen av smak. Tanken är att resultaten från helgen ska publiceras och bland annat spridas till medverkande vid Årets Kock.
– Att Sense Lab medverkar på Årets Kock innebär att den senaste forskningen inom sensorik möter branschen. Tillsammans kan vi inspireras in framtiden med fokus på hälsosamma och hållbara smakupplevelser via sensoriken, säger Johan Swahn.

Samarbetet med Årets Kock kom till tack vare ett möte under branscheventet Food Tech 2018 i Örebro i våras, mellan Annika Grälls på Alfred Nobel Science Park och Andreas Stenberg, VD på Årets Kock. Annika Grälls hoppas att det ska bli starten på något större, som kan utvecklas under kommande år.
– På många prestigefulla kocktävlingar jobbar man i dag inte med sensorik och blindprovningar. På sikt vore det häftigt om sensorik kunde bli en del av bedömningen vid till exempel Året Kock, säger Annika Grälls.

Senaste nytt

Sex cocktails på Pacto Navio-rom

Drinkar
tor 18:46

Diageo satsar 80 miljoner på hållbarhet

Nyheter live
tor 17:49

Pepparkaksrom från Captain Morgan julens hit?

Nya släpp rom
tor 15:29

Koskenkorva vill minska sin miljöpåverkan

Nyheter gin
tor 15:04

Reklamfilm med bergsklättring och G&T stoppad

Nyheter live
tor 12:50

Världens första gin-destilleri ombord lyxkryssare

Gin & Vodka
tor 11:57

Craggans nya destilleri får grönt ljus

Nyheter wh
sön 17:11

Diageo-tävling för kreativa nyföretagare

Nyheter live
sön 16:57

Japansk ramen-soppa med whisky highball

Drinkar
sön 15:30

Jim Murray: “Bourbon-trio världens bästa whisk(e)y”

Nyheter live
sön 11:21

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features. Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips. Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Följ oss

  • About
  • Advertise
  • Careers
  • Contact
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Förstasidan
    • Nyheter live
    • Features live
    • Krönikan live
    • Nya släpp live
    • Reviews live
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Förstasidan
    • Nyheter wh
    • Features Wh
    • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
    • Reviews Wh
    • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet

© 2019 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.