Nya destillerier | KOMAGANE Shinshu är tillbaka! Inget vet ju vad det är men när Henrik Aflodal gjorde research för sin bok om japansk whisky var det just destillatet från det nedlagda destilleriet i japanska alperna som stod ut med några exceptionella utgåvor. Shinshu ligger på 798 meters höjd i närmast arktiskt klimat där vintrarna är snöriak med bitande kyla. Stället slumrade in 1993 efter bara åtta års produktion men tog ändå emot besökare som vandrade runt för att titta på det lilla nedgångna destilleriet. Ett mikrobryggeri som gjorde 100 000 liter per år var den enda verksamheten då. 2007 tog så ägarna Hombo tag i situationen och bestämde sig för att satsa på whisky igen och 2011 kokades de första dropparna som nu utbjuds till försäljning som 4-årig whisky. Komagatake Rindo heter flaskan som tar sikte på Hong Kongs unga whiskypublik. Pavan ska kosta HK$1250 vilket motsvarar 1350 SEK.