Nya destillerier Åland får ett destilleri! Finland har smugit fram som en whiskynation. Fyra ordentliga destillerier är redan igång. Teerenpeli och klosteranläggningen Valamo tar hand om maltwhiskyn. Kyrö och Helsinki gör rye whisky. Och nystartade Ägräs har inte berättat så mycket. Nu tar Ålandssvenskarna sats. Slottsdestilleriet ska ligga intill Kastelholms slott i Jan Karlsgårdens lokaler. Samarbetspartners i Slottdestilleriet AB är utom Smakbyn och Stallhagen, turismföretaget Silverskär, Ålands Utvecklings AB och den svenske whisky-entreprenören Carl Lönndahl. Frontfigurer för företaget blir kändiskocken Michael Björklund, Stallhagens bryggmästare Mats Ekholm (som också blir företagets VD) samt i svenske Carl Lönndahl från webb-TV-kanalen Whisky ABC.
Destilleriet kommer främst att tillverka gin, likör och vodka. Senare möjligtvis även whisky.
– Företagets affärsidé bygger på utveckling och produktion av egna destillat och distribution av valda alkoholdrycker, menar Carl Lönndahl. Första steget är att etablera försäljning av vita spritsorter, första whiskykoket kan ske om 2-3 år.
Huvudmännen har såklart olika hjärteprojekt. Här finns ju en bryggare och en fruktbrännvinsmakare. Men allesammans förenas av kärleken till det lokala och hembygden. Tanken är att man ska samla sina krafter under ett gemensamt varumärke vilket förväntas ge ett rejält marknadsföringslyft där förstås Ålandsbåtarna är klivet ut till både de svenska och finska marknaderna.
– Produktutbudet kommer återspegla unika lokala råvaror och Ålands dryckeskultur, säger Jenny Björklund på Smakbyn.
– Från vår synvinkel är investeringen helt i linje med den utvecklingen vi vill se på Åland. Samarbetet mellan Smakbyn och Stallhagen skapar unika möjligheter för lokal produktutveckling. Företaget berikar både export- och turistnäringen på Åland, säger Marika Fagerlund på Ålands Utvecklings AB.
Slottsdestilleriets första produkterna väntas nå marknaden om cirka ett år och då kan vi räkna med vodka och gin samt kanske något annat.
– Först ska lokalen anpassas för sprittillverkning och det tar tid. Sedan ska recept skapas för dryckerna vi ska producera. Allt vi gör ska hålla hög kvalitet, säger Mats Ekholm.
Medlen från första finansieringsrundan går till renoveringar och anskaffning av apparatur för bränning. Smakbyns destilleriutrustning flyttas till nybygget. En andra publik investeringsrunda kan bli aktuell.
– Investeringen i destilleriet är ett viktigt strategiskt steg för Stallhagen. Jag ser verkligen fram emot detta samarbete och tror att vi har alla möjligheter att göra fantastiska saker tillsammans, säger Jan Wennström, VD för Stallhagen.
– Jag hoppas att samarbetet mellan Smakbyn, Stallhagen och Silverskär inspirerar andra på Åland att göra mera tillsammans, fortsätter Michael Björklund.
– Då Stallhagen och Silverskär samarbetar sedan tidigare är detta ett för Silverskär viktigt steg i rätt riktning, avslutar Sven-Erik Holmberg på Silverskär.
