• Om oss
  • Redaktionen
  • Abbonera
söndag 5 februari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Reviews live

Smarrig femte Mackmyra leker med fat

av Redaktionen
3 sep

 Reviews    Mackmyras femte preludium släpptes i lördags 1 september. Chefsdestillatör Magnus Dandanell har återtagit rodret och satt sitt namn på flaskan. I Prel:05 leker svenskarna vidare med fat, i Skottland benämnt ’wood finish’. Fyraårig whisky lagrad på vanliga 200-liters bourbonfat har tappats över i en kvartett fattyper á 100 liter. Mer ekyta per volym whisky betyder snabbare ekpåverkan, whiskyn får ett andra liv. Smakerna har slipats till i ny svensk ek samt ny amerikansk ek, sherryek och bourbonek. Systembolaget säljer 11096 halvlitrar för 449 kr styck. Lagret rensades på 11 timmar den här gången. Den totala upplagan på cirka 20 000 flaskor tillgodoser behovet hos restauranger och pubar samt går på export, Mackmyra röner stor uppmärksamhet utomlands. Henrik Aflodal har smakat på whiskyn och gillar drickan men irriterar sig på fatakrobatiken:
“Mackmyra har slagit in på en kamoflage-route. Trean dränktes i sherry, i fyran mixtrade man med sura Champagne-fat, nu badas whiskyn i vin- och nyek en extra gång. Whiskymakarna lär sig de senaste knepen i lagringssvängen men får inte veta mycket mer om sitt eget destillat. När det väl gäller några år bort är destillatet en annan varelse, hur en 8-10-årig Mackmyra ter sig vet ingen ännu. Femman är annars ett smidigt och gott hantverk, medel-Svenssons T-sprit-kritik har fått destilleriet att sänka alkoholhalten till 48,4%. Svagaste länken är aromen, en halvstor sötaktig något smetig näsa, en lukt påminnande om syditalienska citronlikören Lemoncelo. Bortom sötman hägrar ungdomens blommor och hö vilset en bit ovan glaset, vinös ’hiding’ i den högre skolan. I munnen är det fullt ös, nyeken bygger lager, ändå bra integration av smakerna, smäktande likörsång fångas in av vinfatsmarsipan – ett ohejdat lyckopiller. Någon vattendroppe lyfter upplevelsen ytterligare några snäpp, whiskyn blir mer vuxen och avancerad. I Mackmyra-land den bäst balanserade gommen hittills. Dock en spekulativt publikfriande tappning. Behovet att vara till lags är förståeligt, Mackmyra vill bli älskad, men till vilket pris? I strävan efter att komma i mål med en komplett produkt innan man egentligen kommit ur startblocken reser Mackmyra hinder för sin fortsatta utveckling, måtte destillatet hålla måttet när det verkligen gäller. Jag längtar efter större mognad och mindre fattrixande, endast i spriten står ju mästerskapet att finna.”

Senaste nytt

Sex cocktails på Pacto Navio-rom

Drinkar
tor 18:46

Diageo satsar 80 miljoner på hållbarhet

Nyheter live
tor 17:49

Pepparkaksrom från Captain Morgan julens hit?

Nya släpp rom
tor 15:29

Koskenkorva vill minska sin miljöpåverkan

Nyheter gin
tor 15:04

Reklamfilm med bergsklättring och G&T stoppad

Nyheter live
tor 12:50

Världens första gin-destilleri ombord lyxkryssare

Gin & Vodka
tor 11:57

Craggans nya destilleri får grönt ljus

Nyheter wh
sön 17:11

Diageo-tävling för kreativa nyföretagare

Nyheter live
sön 16:57

Japansk ramen-soppa med whisky highball

Drinkar
sön 15:30

Jim Murray: “Bourbon-trio världens bästa whisk(e)y”

Nyheter live
sön 11:21

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features. Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips. Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Följ oss

  • About
  • Advertise
  • Careers
  • Contact
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Förstasidan
    • Nyheter live
    • Features live
    • Krönikan live
    • Nya släpp live
    • Reviews live
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Förstasidan
    • Nyheter wh
    • Features Wh
    • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
    • Reviews Wh
    • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet

© 2019 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.