Nya släpp EJLsa-bejj som det uttalas uppdaterar sin singelmalt. Den nya versionen av Ailsa Bay är rökigare och samtidigt sötare i stilen och får namnet 1.2 Sweet Smoke. Låglandsdestilleriet kallar tilltaget ”varumärkesutveckling”. Precis som den första utgåvan (utgiven 2016) har denna lagrats på småfat från amerikanska Hudson Distillery. Wm Grant anger söthetsgrader på sina flaskor i parts per million och Sweet Smoke har 19 sppm jämfört med förstlingens 11 sppm. På samma vis är rökigheten förmerad litegrann – från 21 ppm till 22 ppm. Här mäts rökgraden i den färdiga produkten, inte maltkornets rökighet. Vettigt eftersom röken förtas genom processen, från mälting över destillering och framförallt ekfatslagring.
– Ingen annan whisky görs med mer vetenskap i ryggen, menar destillerichef Stuart Watts. Smaken styrs minutiöst utifrån exakta laboratoriemätningar i kombination med tradition och ackumulerad know-how inom vårt familjeföretag.
Enligt Watts doftar Sweet Smoke ny vedrök med pyrande fuktigt ljungris och smakar rök, frukt och krämig toffee. Whiskyn kommer utan ålder och buteljeras precis som föregångaren vid 48,9%. Destilleriet byggdes ju 2007 inuti grainfabriken Girvan så man kan tänka sig att innehållet i alla fall närmar sig 10 år. Priset ligger kring £55. Whiskyn börjar rullas ut i Australien och Finland i september samt även i UK. Svenska Nigab har en del kvar i lager av den befintliga tappningen men funderar ändå på att släppa den nya whiskyn parallellt nu under hösten. En bra idé, då kan intresserade skaffa båda flaskorna och jämföra!