Äldst & Dyrast & Bäst Nu får vi veta identiteten på årets Special Releases. Och det visar sig att Diageo bootar om sin prestige-linje. I år kommer bara åtta malter (ifjol var de nio). Nytt är att man har uteslutit stadigvarande röklösa varianten från Caol Ila. Här finns heller ingen blandmalt, och ingen urgammal grain.
Det var 2001 som Skottlands meste maltdestillatör introducerade serien, en omgörning från 1990-talets Rare Malts. Idén var i grunden densamma, att ge ut whisky från utdöda destillerier eller udda årgångar från mer eller mindre namnkunniga destillerier inom koncernen. Tre baswhiskies har utgjort ryggraden i SpRel sedan starten. 12-åriga cask-varianten av Islays Lagavulin beskrivs av blender-teamet som ”verkligt entusiastisk men fortfarande ungdomlig i stilen.” De båda andra trotjänarna, Port Ellen och Brora, lyftes ifjol bort eftersom man förbereder nystart av fabrikerna och vill bygga upp varumärkena ordentligt med separata releaser.
Temat för årets urvalsarbete bland alla fat har varit ”Rare by nature”. I begreppet ’naturligt sällsynt’ hyllar man geografin och de unika människorna för respektive destilleri. I år får vi fler normalåldrade varianter än brukligt. Från en 12-årig Cragganmore (komplex elegans med lite krydda och rök) och en 14-årig Cardhu (elegant) till en 15-årig Talisker (sötkryddig med saltstänk) och en 18-årig Singleton of Glen Ord (deliciös och mer kryddig än fjolårets 14-åring).
Det äldre gardet inleds med en 26-årig Mortlach – ”Dufftowns monster när den är som mest imponerande.” Enda bortgångna malten i gänget är Pittyvaich som lades ner 1993. Nytillsatte blendern Craig Wilson har fastnat i en liten Pitty-loop genom att följa upp fjolårets 28-åring med en 29-åring i år. Förklaring är såklart enkel. Blender-teamet har hittat en ficka med bra fat som helt enkelt räcker till två tappningar. Whiskyn beskrivs som ”mogen och följsam.” 2018 års version var en av de bästa i serien, enligt Whiskyspot. Top of the line är en 30-årig Dalwhinnie, en ålder som är ovanlig för Classic Malts-stjärnan uppe i Speysides fjällmassiv. Wilson uppger att whiskyn trots den höga åldern ”bevarar sin naturligt följsamma karaktär.”
Fler detaljer kring fattyper och upplaga presenteras i höst. Special Releases släpps officiellt i oktober varje år.