Maltwhisky-VM Glenmorangie är skottarnas förstaval om det ska vara en maltwhisky i glaset. Eleganten i den skotska whiskymyllan. Ofta förädlad i allehanda vinfatsmiljöer men här handlar det om vanlig bourbonfatslagrad Highland-malt, eller rättare sagt rye-fat. För nya Spios har legat på fat som innehållit den amerikanska rågwhiskeyn. Effekten är en mer hetlevrad kryddstinn historia som vinner på att vattnas då citrus river i gommen och molande krydda mosas mot ekfetma likt vaniljkola, på det hela stor kropp men inte lika finessrik som vanliga 10-åringen.

Glenmorangie har haft svårt att avancera i tidigare upplagor av Malt-VM och den här gången gick det inte heller. De på förhand utpekade favoriterna tog hem kampen. Det var strid in på mållinjen mellan Dalwhinnie och Speyburn med 58 mot 60 poäng. VM-general Aflodal bestämde var segerpokalen skulle hamna med sin utslagsröst:
– Kvällens mest avancerade maltwhisky var tveklöst Speyburn. Jämfört med svenska storsäljande 10-åringen svämmar nya 15-åringen över av karaktär. Styrkan på 46% är en viktig smakbärare. Citrus-rika smaker tar på choklad och grapeskalsbeska i gränslandet mellan destillat och ek. Alkoholinducerad värme understödjer med lite rökfärgad eftersmak. Mycket ek närvarande, en borderline-tappning som inte ska vattnas, då bryter störande kaffe-toner fram.
Linköpingsjuryn hade det bra i sin ”Speyside-bubbla” där smakerna rör sig inom ett begränsat spektrum. Rubriken för dagen var ju ”The Sublime Glenmorangie Show” där titelwhiskyn satte tonen. Men samtliga whiskies höll hög klass och gjorde egna små föreställningar. Benriach föll bort tidigt och Oban blev för kort, trots sina röktendenser var smaken lite blek. Rökelementet som knappt är märkbart i den här sortens whisky lyfte dock vidare Dalwhinnie mot de höjder den ofta befinner sig på. Somliga jurymedlemmar bekände efteråt att de inte var riktigt bekväma med att just Dalwhinnie presterade så bra i blindprovningen, whiskyn är gammal i gemet som medlem av Classic Malts (ihop med kollegan Oban) och därför övergiven av de som söker nyare kickar.
– Jag är förtjust i nuvarande upplaga av Dalwhinnie. Nyttjandet av klarnad vört befordrar esterbildning under jäsningen men sötman motverkas av den rudimentära reningen av destillatet i primitiva ’worm tubs’ så balanserna finns där. Komplex fruktsmak med mycken chokladek och lite sött kaffe i svansen där röken sipprar ut. God med visst artisteri.

Dark horse i sammanhanget var Kininvie, Grant’s arbetshäst som ersatt Glenfiddich i blenden. Startat redan 1990, delar bryggeri med Balvenie men har eget pannhus. Sällan utgiven och når bara marknaden i små exklusiva rännilar. En 17-åring från 1996 fick ett wildcard till tävlingen, trots att den är för gammal. Tävlingsledningen ville så gärna testa det okända destillatets förmåga. Det räckte till en fjärdeplats. Kininvie är som sig bör en nedtonad whisky som ska jobba i det fördolda i Grant’s blend, karaktären räcker inte för att rubba de stora singelmalterna.
Eftersnacket handlade om jämnheten. De fyra i topp låg poängmässigt nära varandra konstaterade de rutinerade jurymedlemmarna. Beathas Vänner är en av landets äldsta whiskyklubbar där inval krävs och medlemmarna utbildas i whiskykunskap. Och grundaren Kenneth Lindblad har lockat många legendariska whiskypersonligheter till Linköping genom åren. Det var alltså säkra provare vid borden men församlingen förvånades ändå efteråt över hur tydlig majoriteten var med att peka ut två klara vinnare. Speyburn och Dalwhinnie var odiskutabelt de bästa numren följt av Glenmorangie och exklusiva Kininvie. Maltwhisky-VM återvänder i höst till den östgötska metropolen med en ännu svårare semifinalprovning, då håller alla deltagande whiskies högsta klass!
MALTY style | Linköping 14 mars
1. Speyburn 15 år 46% = 60+6 poäng
2. Dalwhinnie 15 år 43% = 58+2
—————————–
3. Glenmorangie Spios 46% = 27
4. Kininvie 42,6% = 16
5. Oban 14 år 43% = 5
6. Benriach 10 år 43% = 2
Röstförfarande: Varje provare röstar på de två malter man vill ska gå vidare till semifinal. Guldkandidaten får 3 poäng, silver ger 1 poäng. Juryns ordförande Henrik Aflodal har dubbel röststyrka (redovisas ovan som +6/+2).
Tävlingsklasser: VM har tre smakkategorier. Sherried (vinfatslagrad), Peated (rökig whisky) och Malty style (varken vinfatslagrad eller rökig whisky).