Review | SYSTEMBOLAGET Campbeltown-legenden Springbank är hyllad i alla kretsar. Det partiella trippeldestillatet på rökmäsk genererar en balanserad sprit som kan göra underverk i rätt fat. Helst vanliga bourbon barrels men Frank McHardy som är mångårig chef på stället är förstås sherry-freak så starkvinsinslaget kommer vi aldrig undan.
12-åringen har alltid varit en mix av fattyperna 2010 hade den 6 delar sherry. Då fick whiskyn 86 poäng med stockad nos och fet oljig smak, ingen dans på tiljor. 2015 var andelen sherry uppe i 7 delar och tappningen briljant, Springbanks nerv gick rakt igenom sherrytäcket och levererade dessutom skönt rökriv i epilogen, ett dysfunktionellt äktenskap som klickade och gav hela 94 poäng. Idag har McHardy tvingats ner till 50/50 vilket ger en fint balanserad 12-åring med röken i behåll. Lite sherry-sordin på aromen som luktar Gravensteiner-äpple med torvrök-fläkt och jordiga toner. Smaken har drivet som kommer av bourbonfaten: fylligt citruskalas med mineraler och läderfenoler samt torvrök mot slutet plus lite bränt gummi. Avslutet är rökigt med syrligt citrusbett som planar ut i toast med kanelbulle. Vatten flyttar runt arom-aktörerna och jag fastnar särskilt för den dubbelvattnade eftersmaken: seg sötbeska växer bort mot saliverande sotiga äppelskalsfenoler. Allt är precis lagom, sherryn tar inte över, bourbonfaten leder upplevelsen – ja!
Det borde bli ännu bättre med mer bourbonfat i blandningen? 9-åriga Local Barley gjord på optic-korn från Cattadale-gården utanför Campbeltown använder 80% amerikanska barrels och resten spansk sherry-ek. Följaktligen en mer spänstig alert Springbank som är mer livfull tack vare den friska eken. Fast ändå inte riktigt lika bra vilket ju såklart har att göra med åldern. Tre år kortare fattid ger en ung karamellig doft med umami-känsla av rökskal, centralt björksav och lemon curd som omges av torr cigarrök. Munnen är savande honungssöt och attackerande citrussyrlig a la surkart. Vatten ger sötare ingress och lugnare citrus med fragrant avslut och längre ekfanér i eftersmaken (läckert) där värme driver den syrliga sötman framför sig. Stanna där och gotta dig, mer vatten exponerar ungdomstonerna samtidigt som torvröken blir mer framträdande. Bra kvalitet hur som helst.
25-åringen för fem lakan är en besvikelse. Visserligen en avslappnad och lagom disträ åldring helt utan tung ek men på det hela rätt ointressant. Sherryträet har fått sällskap av romfat som bara lyckas söta upp anrättningen utan att tillföra något spännande. Mild ängsgräsig doft med avskalad carambole och äppelpaj i mitten. Maltsöt mun som drabbas av romsöt sockerlag innan tappra sherryfat placerar några fikon och chokladek i knäet. Avslutet tillhör sherryträet med torkad frukt och antydan till tobak/torvrök.
Vatten drar bara fram mer harmlös död ek, ingen förbättring. Beskedlig dyrköpt lycka, lägg tusingarna på annan raritet än denna.
Longrow gillar jag inte. Det vet alla trogna läsare. Det maxade rökdubbelkoket från Springbank lyckas alltsomoftast att stänga ner röken istället för att antingen kultivera/variera eller (som på Islay) maximera rökstorleken. Här får jag vatten på min surmulna kvarn. NAS-virren Longrow Peated är en run-of-them-mill-dram utan särskild karaktär. Vi bjuds på sötaktig minirök. Omogen fruktkola-lukt a la citron, ungrök trippar räddhågset runt YES diskmedel. Rund och god fruktkola-mun blir skitig-jordig-smutsig. Rökdov avslutning där salmiak sticker till, känns urvattnad.
Och 14-åringen på refill oloroso sherry har knappt någon berättelse alls. Nosen är stum och sherrysockrig med en sorts orolig fiskbensrök därunder. Ur käften rinner kaffe och farin med ricinolja och lite brända mandlar, utan sin excplicita oloroso-klang i avslutet förtappad. Dubbelvattnad drickbar men i gengäld bagatellartad. Gommen hålls hårt av jolmig fruktsyrup och skämd oloroso med oljig nästan medicinal rök i utgången. Dessförinnan som sagt olidligt sliskig med kaffe-syrup. Håll dig till Springbank istället.
Springbank 12 år Cask Strength 54,8%
Lagrad 50/50 på bourbonfat/sherryfat. 540 flaskor till Sverige (5 april). | SB 11705, 799 kr
92/100p 22
23
23
24
Springbank 9 år Local Barley 57,7%
Gjord i juli 1009 på optic-korn från High Cattadale Farm utanför Campbeltown, buteljerad i oktober 2018. Lagrad på 80% bourbonfat och 20% sherryfat. 9700 flaskor varav 576 till Sverige (4 april). | SB-nr 40513, 1162 kr
91/100p 22
23
23
23
Springbank 25 år 46%
Gjord på 1990-talet, lagrad på 60% sherryfat och 40% bourbonfat, buteljerad 2019. 1200 flaskor varav 28 till Sverige (4 april). | SB-nr 40522, 4988 kr
87/100p 21
22
22
22
Longrow Peated 46%
NAS-whisky lagrad på 1st och 2nd fill bourbon barrels. Drygt 100 fat, Sverige får 1080 flaskor (5 april). | SB-nr 92113, 598 kr
83/100p 21
22
20
20
Longrow 14 år Sherrywood 57,8%
Gjord i september 2013, lagd på refill olorosofat, buteljerad i juli 2018. 9000 flaskor varav 546 till Sverige (4 april). | SB-nr 11396, 979 kr
80/100p 19
21
19
20