Reviews Årets gamlingar från Springbank är här. Favorit i repris kan tyckas. Longrow 18 och Springbank 21 anno 2018 anlände till Sverige i höstas men det officiella släppet sker i maj och den här gången ligger Systembolaget på låset. Men årgång 2019 är inte lika bra.
Mytiska 21-åringen som ifjol mixade rom med vanliga barrels, såsar i år till det med rom och portvin. Edgen är väck men visst är det rasande bra ändå. Rik doft av exotisk frukt med sherry-körsbär i fronten och matbanan i basen, komplex bouquet. Gammelestrar i munnen och djupliggande oloroso, stram ek och svartvinbärssaft tar vid, men också ostlöpe som mynnar i gorgonzola-vibb (utan syran). Oroväckande intrikat spänningsfält mellan estrarna och ostkanten. Eftersmaken är lång, lugn och ren. Sherry tar på tobak och stannar i oloroso. Vatten suddar ut allt, varning. Sammanfattningsvis en udda reinkarnation av 21-åringen där smaken och doften levererar. Den avmätta exiten bådar dock för snabbare dricktakt med sin till lags-attityd.
Longrow levererar fortfarande rök efter 18 års ek, må vara en skyla. Det luktar ekplanka och radiator. Djupt en underlig torr ton av syltlök (!), i kanten fadd torvrök. Direkt kakig farin i munnen, strax bräckt vatten och en säregen smak av ”kanderad” granved! Halvlång till lång avslutning, stillsamt rökgung, men mest sherry, samtidigt lite kvistig. Vatten skalar bort den mättade sherryfilten, vilket inte är bra. Hård mocca-smak och syrlig sherry med lite fenoler, och neutral finish. Snedvriden jämfört med fjolårets fulländade sherryrökare.
Hazelburn är trippeldestillatet som inte alls behöver något annat än vanliga barrels. Men just den här varianten ur oloroso-fat funkar rätt bra. Stor sherry-odör med backdrop av chokladkräm och lite gummiband. Smygande torkad frukt i munnen innan stor syrlig ny-sherry sätter fart, mot slutet farin och chokladwafers. Avslut med oloroso och sur ek, enkel lollipop-lik sherry avrundar. Vatten drar ner reglagen i doften som utjämnas. Men munnen triggas. Rikare körbärssherry möter småkakor och fruktkola som tar på (spännande) gummipackning. Kumquats-frisk eftersmak där sherryn vinner ihop med läder, landar slutligt i oloroso. Jovisst ska den vattnas, poängen lyfts ett snäpp till 23+23 i smak och eftersmak.
Springbanks grundwhisky är 10 år. På grund av ställets dyrbara process (allt korn mältas på plats) kan man dock inte räkna med att hitta standardwhiskyn jämt och ständigt. Det gör inte så mycket, utgåvan är nämligen i tamaste laget, vill du ha impact välj istället sherry-dominerade 15-åringen (om du hittar den vill säga). Den här har en ren neutral doft av malt och fruktkaramell. Inte mycket att skriva ner. Lång smak där söt malt inleder, följt av fruktkaramellen och skarpare citrusmarmelad som förstärks av värme. Lång citrongodis-avslutning med fläkt av torvrök och en aning stramare ek, överlag easy-going. Vatten renar smaken och släpper ut mer ek. Röken blir tydligare i eftersmaken som ändå är typiskt beskedlig. 10-åringen drar liksom aldrig igång ordentligt.