• Om oss
  • Redaktionen
  • Abbonera
lördag 25 mars 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Reviews live

60%-ig stjärnrom från Belize och Trinidad!

av Henrik Aflodal
3 apr


 Reviews    Franska Compagnie des Indes (CDI) är entusiasterna som förvandlat sitt romintresse till business. Man reser runt i Karibien och köper fat som sedan tas hem till Jurabergen (nära Schweiz). En hommage till de västindiska sjöfararna. Grundaren Florent Beuchet vill komma åt ursprungssmakerna och är kritisk till den moderna stordriften som suddat ut smakskillnaderna. Fransman som han är betonas romens terroir, alltså att sockerrören utvecklar olika aromer beroende på jordmån och klimat. En vindogm som kanske skjuter över målet i rombranschen men erbjuder en bra story. Viktigare är att CDI undviker att söta upp sin rom med glycerin som är vanligt i billigare märken. Resorna går bortom Karibien, i det här fallet till Fiji-öarna och South Pacific Distillery grundat 1980, där sockerrören växer i vulkanisk jordmån.

8-åringen håller 44% och har legat bourbonfat. Den har den där skumma doften av avgaser som inte är ovanlig i långlagrad rom uppblandat med luftmadrass och radiator, under en hel massa demararsocker. Rätt vass i stilen alltså. Munnen kickar igång med samma avgasarom samt kaffesyrup men blir snabbt sockrigt demarara-ren, följt av nersutten läderfåtölj och aromatisk tobak. Utgången är lång över tobaksblad och syrup, ren och straightforward. Tål inte vatten, mer luftmadrass i doften och läskig kaffesyrup. Starten i munnen är bäst, sedan tar sötman över och jämnar ut. I sötaste laget?

Istället kastar jag mig över ett singelfat utvalt av Monseigneur Beuchet på Trinidad. Romen har tillverkats av Trinidad Distillers Ltd grundat 1949. I det stora destilleriet tillverkas den globala romen Angostura. Det handlar om en 12-åring från 2006 lagd på ett bourbonfat. Här finns en fräsch friskhet, fruktig syra som påminner och sherry, i doften uppblandat med svartnat bananskal. I munnen rom-avgaser och sherryliknande smak som utvecklas med nektar och flämtande ektoner. Eftesmaken är minst sagt märkvärdig eftersom romen imiterar oloroso-sherry a la körsbär och svarta vinbär. Synnerligen remarkabelt. Vatten lugnar nosen som landar i mandelsyrup med rbänd ton. Smaken växer till med sitt starkvinstema, krydda och fenoler krumbuktar, fruktsyrup serverar aprikosnektar. Lång svassande ”oloroso”-finish med wobllande värme. Herregud så gott och överraskande. Syran får romen att leva ut och ruska om en!

Från Franrike till danska Rum 1423. För tio årsedan startade några whiskyentuisiaster en importfirma för rom. Detta 12-åriga singelfat har man hittat i Belize på den centralamerikanska ostkusten. Spriten har kokats av Travellers Distillery i Belmopan. Såklart tagen ur ett bourbonfat nedlagt 2006. Vid 66,1% sockrig spritodör av karlssons klister som döljer syrlig citrus. Citrusen drar igång med starkvinsinfluenser i munnen, det smakar plommon-i-madeira-konfekt. Exiten är långvarig och påminner om portvin allt landar i syrlig citruskräm. Vatten utvecklar gommen som halvvägs blir torrare med fragrant cederträ, därpå sandelträ och fylliga starkvinstoner. Nu blir portvinet i eftersmaken tjockare med viss sherry-syra varpå fenoler friskar upp i förlängningen. Skum men charmig nos och läckert smakäventyr i munnen. En höjdare som rekommenderas!

South Pacific Rum Fidji 8 år 44%

 87p   Doft 22, Smak 22, Exit 21, Balans 22  Utgiven av Compagnie des Indes, gjord på melass av South Pacific Distillery som fått jäsa i 72 timmar. Mix av sprit från pot still och kolonn-pannor som lagrats på bourbonfat nr FSPS2. Hela fatet om 437 flaskor till Sverige. SB-nr 40386, 619 kr

Trinidad 2006 12 år T.D.L High Proof 60%

 92p   Doft 23, Smak 23, Exit 23, Balans 23  Utgiven av Compagnie des Indes, gjord på melass av Trinidad Distillers Ltd. Kolonndestillerad i dec 2006, lagrad på bourbonfat nr TTD55, buteljerad i feb 2019. 311 flaskor varav 288 till Sverige (5 april). SB-nr 40387, 923 kr

Belize 2006 12 år Single Cask 66,1%

 92p   Doft 23, Smak 24, Exit 22, Balans 23  Utgiven av danska Rum 1423 i serien Single Barrel Selection. Trippeldestillerad i kolonnpanna på melass av Travellers Distillery i mars 2006. Lagrad på ett bourbonfat, buteljerad i mars 2019. 251 flaskor varav 237 till Sverige (5 april). SB-nr 40515, 1037 kr

Senaste nytt

Sex cocktails på Pacto Navio-rom

Drinkar
tor 18:46

Diageo satsar 80 miljoner på hållbarhet

Nyheter live
tor 17:49

Pepparkaksrom från Captain Morgan julens hit?

Nya släpp rom
tor 15:29

Koskenkorva vill minska sin miljöpåverkan

Nyheter gin
tor 15:04

Reklamfilm med bergsklättring och G&T stoppad

Nyheter live
tor 12:50

Världens första gin-destilleri ombord lyxkryssare

Gin & Vodka
tor 11:57

Craggans nya destilleri får grönt ljus

Nyheter wh
sön 17:11

Diageo-tävling för kreativa nyföretagare

Nyheter live
sön 16:57

Japansk ramen-soppa med whisky highball

Drinkar
sön 15:30

Jim Murray: “Bourbon-trio världens bästa whisk(e)y”

Nyheter live
sön 11:21

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features. Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips. Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Följ oss

  • About
  • Advertise
  • Careers
  • Contact
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Förstasidan
    • Nyheter live
    • Features live
    • Krönikan live
    • Nya släpp live
    • Reviews live
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Förstasidan
    • Nyheter wh
    • Features Wh
    • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
    • Reviews Wh
    • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet

© 2019 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.