Reviews Franska Compagnie des Indes (CDI) är entusiasterna som förvandlat sitt romintresse till business. Man reser runt i Karibien och köper fat som sedan tas hem till Jurabergen (nära Schweiz). En hommage till de västindiska sjöfararna. Grundaren Florent Beuchet vill komma åt ursprungssmakerna och är kritisk till den moderna stordriften som suddat ut smakskillnaderna. Fransman som han är betonas romens terroir, alltså att sockerrören utvecklar olika aromer beroende på jordmån och klimat. En vindogm som kanske skjuter över målet i rombranschen men erbjuder en bra story. Viktigare är att CDI undviker att söta upp sin rom med glycerin som är vanligt i billigare märken. Resorna går bortom Karibien, i det här fallet till Fiji-öarna och South Pacific Distillery grundat 1980, där sockerrören växer i vulkanisk jordmån.
8-åringen håller 44% och har legat bourbonfat. Den har den där skumma doften av avgaser som inte är ovanlig i långlagrad rom uppblandat med luftmadrass och radiator, under en hel massa demararsocker. Rätt vass i stilen alltså. Munnen kickar igång med samma avgasarom samt kaffesyrup men blir snabbt sockrigt demarara-ren, följt av nersutten läderfåtölj och aromatisk tobak. Utgången är lång över tobaksblad och syrup, ren och straightforward. Tål inte vatten, mer luftmadrass i doften och läskig kaffesyrup. Starten i munnen är bäst, sedan tar sötman över och jämnar ut. I sötaste laget?
Istället kastar jag mig över ett singelfat utvalt av Monseigneur Beuchet på Trinidad. Romen har tillverkats av Trinidad Distillers Ltd grundat 1949. I det stora destilleriet tillverkas den globala romen Angostura. Det handlar om en 12-åring från 2006 lagd på ett bourbonfat. Här finns en fräsch friskhet, fruktig syra som påminner och sherry, i doften uppblandat med svartnat bananskal. I munnen rom-avgaser och sherryliknande smak som utvecklas med nektar och flämtande ektoner. Eftesmaken är minst sagt märkvärdig eftersom romen imiterar oloroso-sherry a la körsbär och svarta vinbär. Synnerligen remarkabelt. Vatten lugnar nosen som landar i mandelsyrup med rbänd ton. Smaken växer till med sitt starkvinstema, krydda och fenoler krumbuktar, fruktsyrup serverar aprikosnektar. Lång svassande ”oloroso”-finish med wobllande värme. Herregud så gott och överraskande. Syran får romen att leva ut och ruska om en!
Från Franrike till danska Rum 1423. För tio årsedan startade några whiskyentuisiaster en importfirma för rom. Detta 12-åriga singelfat har man hittat i Belize på den centralamerikanska ostkusten. Spriten har kokats av Travellers Distillery i Belmopan. Såklart tagen ur ett bourbonfat nedlagt 2006. Vid 66,1% sockrig spritodör av karlssons klister som döljer syrlig citrus. Citrusen drar igång med starkvinsinfluenser i munnen, det smakar plommon-i-madeira-konfekt. Exiten är långvarig och påminner om portvin allt landar i syrlig citruskräm. Vatten utvecklar gommen som halvvägs blir torrare med fragrant cederträ, därpå sandelträ och fylliga starkvinstoner. Nu blir portvinet i eftersmaken tjockare med viss sherry-syra varpå fenoler friskar upp i förlängningen. Skum men charmig nos och läckert smakäventyr i munnen. En höjdare som rekommenderas!