Maltwhisky-VM ’The Deveron Summit’ var på förhand en knivig match. En mix av lättsamma gräsiga malter med dragning åt mittfåran i Skottland vad gäller karaktär. Uppsnacket var helgarderat med både hängslen och livrem: ”Deveron är titelwhisky men ingalunda självskriven på pallen. Dufftown som egentligen är rätt slätstruken har en bra utgåva. Scapas friska godsak lär få anhängare. Och respektabla Cragganmore är en tydlig och karaktärsfull singelmalt. Glenglassaughs nya destillat är sötaktigt och infriande. Men Cardhu är kanske vassast av alla? Tappningarnas dagsform spelar in när det är så här jämnt smakmässigt.”

Landskrona-juryn skulle få något att bita i. Men vi börjar från början. Deveron heter floden som mynnar i Nordsjön vid kuststaden Banff. Destilleriet invid havet heter Macduff men lånar flodens namn till sin singelmalt. Ägaren heter Dewar och har nyligen uppgraderat både flaska och innehåll. Malten är fortfarande lätt i stilen men mer elegant. En jättesäljare i Frankrike och nu stapelvara på Systembolaget med allt fler anhängare. Och här finns charm i kubik. Skåningarna omfamnade Deveron som samlade ihop 22 silverröster och blev klar tvåa.
Men segrare på knockout är ikonen Cardhu med 28 (!) guldröster. Destilleriet är Johnnie Walkers hemvist dit fansen vallfärdar. 12-åringen kan betraktas som världens första Single Malt i modern tid. Distillers Company (dagens Diageo) beslutade år 1961 att ge ut den på egen hand på initiativ av Ronald Cumming, ättling till John och Helen Cumming som 1824 tog ut licens för Cardow Distillery i Upper Knockando. Men här var det 15-åringen som tävlade, betydligt mer avancerad än den 12-åriga maltälskande klassikern.
– Kanske inte den mest avancerade malten för dagen men Cardhu lyckas förena vägvinnande smak med komplicerande djupsinnighet, förklarar VM-general Henrik Aflodal. Smaken är lång och varierad med maltig honungstart och smaskig rik frukt innan bladbeska skär djupt och fenoler ramlar ut som gör avslutet lagomt elakt. Betydligt seriösare och mer belönande än 12-åringen.

Dufftown och Scapa räckte inte till i den tuffa konkurrensen, det skulle handla om de andra fyra. Mest intressant i startfältet var NAS-whiskyn från Glenglassaugh utan ålder på etiketten. Enligt Aflodal ”saftsåsig odör av Sangria med hallonlakrits på djupet, i munnen härliga röda frukter som får sällskap av kakao och lakrits in i en saliverande likörliknande avslutning.” Men nyanserna var större hos andra.
– Cragganmore överraskade stort, konstaterar Aflodal. Den har alltid varit lite trängd och inte orkat leva ut sitt tema. Nuvarande tappning är fenomenal i alla skeden. Pigg druvig doft av lychee-frukt och hovsamt sandelträ. Sötsyrlig äppel/päronmun inklusive småcitrus-glimtar, sent krydda och torrt fullkorn med läder/cigarr-vibbar. Aromatisk exit med en bränd besksöta som får saliven att rinna till. Allt det där man anat genom åren spricker nu ut i full blom. Cardhu var för dagen godare men Cragganmore är en mer avancerad maltwhisky.
Kanske mest imponerande var att skåningarna inte darrade på manschetten trots startfältets jämnhet. Vinnarduon samlade 75% av rösterna och trean fick Cragganmore fick 15%.
MALTY style | Landskrona 15 mars
1. Cardhu 15 år 40% = 97+6 poäng
2. The Deveron 12 år 40% = 61
—————————–
3. Cragganmore 12 år 40% = 34+2
4. Glenglassaugh Evolution = 15
5. Singleton of Dufftown 12 år 40% = 7
6. Scapa Skiren 40% = 1
Röstförfarande: Varje provare röstar på de två malter man vill ska gå vidare till semifinal. Guldkandidaten får 3 poäng, silver ger 1 poäng. Juryns ordförande Henrik Aflodal har dubbel röststyrka (redovisas ovan som +6/+2).
Tävlingsklasser: VM har tre smakkategorier. Sherried (vinfatslagrad), Peated (rökig whisky) och Malty style (varken vinfatslagrad eller rökig whisky).