Whiskytips | SYSTEMBOLAGET Behagfull japan, vårdar ömt sina estrar och är inte sådär skrikig som japaner ibland kan vara. Men så pratar vi ju också om Nikka. Firman som grundades 1934 på Hokkaido utanför Sapporo för att göra whisky i skotsk Highland-stil. Alltid lite stramare än de mer sydliga destilleriernas oförblommerade estrighet. Masataka Taketsuru var destilleribyggaren som efter två års studier i Skottland först etablerade Yamazaki utanför Kyoto 1924 innan han öppnade eget.
Super Nikka är en blend som mixar maltwhisky och grainwhisky och kom ut första gången i oktober 1962. Whiskyn håller formen bra. Jag var på den i mitten av 00-talet och då fanns ingen arom men smaken var smart regisserad. Jag ger munnen samma delpoäng idag, men aromen höjs från 17 till 23 poäng. Nyhälld luktar det söt malt med lite ketchup-syra. Vädring renar och syrligheten lutar istället åt druvjos med sandig textur. En provocerande arom med muskler och karaktär. Man kan inte tro att det är en blend i glaset. Trots krumbukterna i nosen är smaken insmickrande, precis som förr. Rund maltig mun med frukt och konfekt som går ut på krämig ek och finska pinnar. I refrängen vajar rågbröd ikapp med lite tropisk frukt. Får mer fart vattnad, en droppe triggar aktiviteten hos frukten. Smak av citrus och nektarin med retfull krydda på smörig kakig bas. Efterspelet bärs framåt av värme och torrare aromatisk ek, samtidigt gott fruktkrämigt. Nosen blir i sin tur mer örtig med smöriga digestivekex och ur djupet stiger tropiska frukter. En väldigt trevlig vardagsjapan, borde stå i var mans barskåp. Och ja, den har förnyat förtroende hos mig.
Super Nikka 43%
Japansk blended whisky från Nikka gjord på 35% maltwhisky och 65% grainwhisky. En mix av whiskies från destillerierna Yoichi och Sendai | SB-nr 455, 499 kr (20 butiker)
91/100p 23
23
22
23
