Reviews Supernovan är det bästa Ardbeg har åstadkommit i modern tid. Det är alla Ardbeggianer rätt överens om. Men alla fyra versioner har förstås inte stjärnstatus. För mig är premiären 2009 (92p) mest minnesvärd. Fullkomnad smak á 25 poäng, hårsmån från att klassas som SOLITÄR (=once-in-a-lifetime-experience), fallerar på enformig nos.
Baswhiskyn här gjordes på rökmalt med 103 ppm fenoler. Fick mig att spekulera i om nye 10-åringen som i den vevan gick över på nymakad sprit á 55-58 ppm borde göras på rökigare jos? 2010 och 2014 var i jämförelse rena rama magplask.
Fast ännu bättre med 93 poäng var fjärde och (enligt destilleriet) sista Supernova. Gjord på 100 ppm-malt och tagen ur en mix av refill och 1st fill barrels med lite sherry som topp-dressing. Där har vi alltså receptet på en fullkomnad Ardbeg!
Nervattnad massiv komplex smak – frukter och eklager, torvrök och praliner, kittlande krydda. Mörkmårdsaktig finish över drypande jod, lägereld och kreosot med hovrande stimorol och röd frukt på avstånd. 3×24 poäng men den burkiga skogsfula aromen drog ner helhetsbetyget.
Nu skriver vi år 2019 och Supernovan är plötsligt här igen. Förbaskat bra sak men såklart inte i höjd med de två suveränerna. Men vilken arom, mycket mer spännande än föregångarnas! Det stinker medwurst och älgkorv, en sorts sur rök som är synnerligen egenartad. Här finns förstås Islays kännemärke torvröken plus jodstänk. Intensiv gom, söt syrup blir jordig med potatiskällare, sent exotisk frukt och tovrök/tobak. Lång torvröksfinish med tobakstoner som blir allt jordigare. Helt klart en otypisk nova som friskar upp.
Vatten neutraliserar aromen och gör smaken lam, synd. Men ännu några droppar gör susen. Torvröken återvänder i nosen med citronsyrup. Smaskig sötaktig mun, lagom citronsyrlig med torvrök och älgkorv. Lång rökbesk avslutning som andas medwurst och äppelsyra.
Även denna gång är det sista rycket. Ardbeg säger sig inte ha något mer av sin hårdrökta malt i ladorna. Namnet Supernova kommer av att man skickade upp några droppar extra rökig Ardbeg i rymden i 3 år (2011-2014) för att se om tyngdlöshet påverkade lagringsprocessen.
– Supernovan är den rökigaste version av Ardbeg, konstaterar Master Blender Bill Lumsden. På det sätt smakerna bygger och bygger för att sedan explodera i brutal torvrök är anmärkningsvärt.
Så rätt han har Dr Lumsden. Men med tanke på vilken uppståndelse whiskyn väcker varje gång undrar man varför firman inte kokar sin superrökiga whisky flera veckor per år och skänker mänskligheten en sjätte standardutgåva som slår allt annat.
Ardbeg Supernova 2019 53,8%
91p Doft 23, Smak 23, Exit 22, Balans 23 Buteljerad 2019. Committee-release för medlemmarna. SB-nr 40586, 1499 kr
Dr Bill Lumsden förbereder Ardbegs rymdexperiment 2011.