• Om oss
  • Redaktionen
  • Abbonera
måndag 6 februari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
  • Hem
    • Nyheter live
    • Features live
      • Krönikan live
    • Nya släpp live
      • Systembolaget släpp
      • Travel retail släpp
      • Världen släpp
    • Reviews live
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter wh
    • Features Wh
      • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
      • Systembolaget släpp Wh
      • Travel retail släpp Wh
      • Världen släpp wh
    • Reviews Wh
      • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Reviews live

Svensk nyek ger BOX sotighet som fascinerar | 91p

av Henrik Aflodal
16 nov

Review | SYSTEMBOLAGET  Till en öde ö skulle jag ta med en whisky lagrad på vanlig ek. Varför? Jo, det är ju destillatets snille jag vill njuta av, de rena maltwhiskysmakerna. Att Box nu vill tala om QUERCUS, alltså ek på latin, är uppfriskande. Låt vara nyek, lagom begagnad ek, kallad 1st fill, är bättre ifall man ska lagra över 10 år. Nykok världen runt brukar annars ta till verklighetsflykten att lägga spriten på allehanda vinfat, kollegan Mackmyra har tillochmed dummat sig med kaffemättade (!) fat en gång.

Quercus är en enkel och ren whisky, en stil som Box kommit att behärska bra. Inget större djup men välsmakande med sin pålitliga sötma. Söt fudge-arom med fragranta parfym-stråk och sega råttor. Därunder chokladpraliner med tobak/polerad ek. Aningen motorolja ger en skitig rondör. Smakar överraskande granved som blir skogsstig med söta jordiga toner och tobak, i basen söt fruktkola – spännande allvar. Eftersmaken är lång och motoroljig, helt klart torrare med fruktsyrupbas, söta fenoler överallt. Allteftersom varmare, sotig munkänsla efteråt. Lite vatten renar doften, knäckigt florsocker. Smaken sötnar med vediga fenoler färgade av hallonsylt. Efterklangen är sötaktigt varm med fadd rök och lallig ungsötma. Vatten driver undan eken och exponerar ungdomen. Men ovattnad märks inget av den unga åldern – whiskyn är knappt 5 år! Avslutet är kanske lite väl tufft, men nyeken kan inte göra annat än att krydda på. Fascinerande med ”rökigheten” som kommer av den svenska nyeken, en apart sotighet som gör hela whiskyn. Eken adderar också till destillatets sötma, en annan sorts sötma som gömmer ungsötman, klipsk kombo. Box har oavsiktligt hjälpt sina konkurrenter på traven. Använd svensk nyek för att ”snabbmogna” ungwhisky och tillföra lite intressant svärta!

Box Quercus I 50,8% är nästan 5 år och gjord på orökt malt. Först 4,1 år på 1st bourbon, sedan 7 mån på 40-litersfat av svensk nyek. En mix av ek från Mönsterås och Blekinge, samt lite från Visingsö. Allt sammanfogat av Johan Thorslund. Buteljerad i september 2017, 8229 flaskor. SB-nr 40136, 799 kr.

91/100p 23 23 22 23

Senaste nytt

Sex cocktails på Pacto Navio-rom

Drinkar
tor 18:46

Diageo satsar 80 miljoner på hållbarhet

Nyheter live
tor 17:49

Pepparkaksrom från Captain Morgan julens hit?

Nya släpp rom
tor 15:29

Koskenkorva vill minska sin miljöpåverkan

Nyheter gin
tor 15:04

Reklamfilm med bergsklättring och G&T stoppad

Nyheter live
tor 12:50

Världens första gin-destilleri ombord lyxkryssare

Gin & Vodka
tor 11:57

Craggans nya destilleri får grönt ljus

Nyheter wh
sön 17:11

Diageo-tävling för kreativa nyföretagare

Nyheter live
sön 16:57

Japansk ramen-soppa med whisky highball

Drinkar
sön 15:30

Jim Murray: “Bourbon-trio världens bästa whisk(e)y”

Nyheter live
sön 11:21

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features. Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips. Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Följ oss

  • About
  • Advertise
  • Careers
  • Contact
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Förstasidan
    • Nyheter live
    • Features live
    • Krönikan live
    • Nya släpp live
    • Reviews live
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Förstasidan
    • Nyheter wh
    • Features Wh
    • Krönikan Wh
    • Nya släpp Wh
    • Reviews Wh
    • Blindtestet Wh
  • Rom & Brandy
    • Nyheter rom
    • Nya släpp rom
    • Reviews rom
  • Gin & Vodka
    • Nyheter gin
    • Nya släpp gin
  • Barliv
    • Nyheter bar
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • The Spirits Pod
    • Magasinet

© 2019 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.