Reviews Sex pavor för fem lakan. Det är vad man får, skattat och klart. Agitator kliver ut i offentligheten med ett ”uppvirvlande” erbjudande. För vem efterfrågar råg-, vete- eller havrewhisky? Sveriges tekniskt mest avancerade destilleri utanför Arboga kokar såklart mest maltwhisky (som alla andra) men den josen håller man på tills det är dags att kapitalisera på lagret (100 000 liter läggs ner årligen) bortåt 2023/24. Oskar Bruno är hjärnan bakom de separata pann-linjerna där man destillerar en högraffinerad variant i sina högreflux-pannor samt en mer konventionell sprit i lågreflux-diton. Fast inget är som i Skottland (eller Sverige heller) eftersom de italienska ingenjörerna har applicerat ett vacuum-system.
Kokningen sker med undertryck i besynnerligt låga temperaturer som såklart skapar en egen hittills okänd whiskykemi. Herr Bruno är en noggrann herre med en högst personlig whiskyvision som inget har med Skottland att göra. Som apetizer inför den riktiga premiären några år bort serveras nu nywhisky som världen aldrig sett den förut. Visst håller jänkarna på i gränslandet med sina fruktbrännerier där man bryter ner bourbonreceptets delar och testar majsen, rågen och vetet på egen hand. Oftast brutalt obalanserat och rätt jobbigt brännvinsaktigt. Det här är bättre. Men så används maltkorn som bas hos Agitator. 71% korn kryddas med 29% råg. Minst andel 15% är det av svartvete, mest 37% i havre-versionen.

Agitator-gänget kan verkligen koka sprit, på allehanda grödor. Jag har fått samples som är 7-8 månader gamla och de är väldigt olika, säden löper ut åt olika håll. Sakerna ska ligga i minst 28 månader till så mycket kommer att hända men lejonparten av bearbetningen sker under de första 14 månaderna så vi är halvvägs in i den fasen. Sherry-versionen där vetespriten hamnat har det jobbigast. Starkvinet är konsumerande och dominant efter 8 månaders lagring.
Ändå luktar det mäskigt där svartveten kommer ut som druvtoner emellanåt. Annars mest kakig sherry och vingummin men också ekfanér, en intressant bränd oljighet. Smaken är fodrande gummi-fenolig med kaffesyrup och mocca-toner. Halvdum chokladpudding i refrängen lättas upp av citronsodaläsk och sherry/gummi. Vatten drar fram sherry- och farintoner i munnen samt några Trocadero-stänk i kaffet. I eftersmaken savaräng och chokladkola varpå oloroson växer. Hur kommer det att bli? Jo, vetedestillatet kommer ut fett och bastant ur lågfluxpannorna med en sorts fenolig finkelton som matchar sherryn bra. På 3 år ska det här bli en karaktärsfull svartvete-virre där man kommer att prisa de goda sherry-tonerna, rätt riskfritt alltså.
Mest intressant är ändå havre-whiskyn lånad ur vanliga 1st fill bourbon barrels efter 8 månader. Havre är till synes okänt i whiskysammanhang men irländarna kryddade faktiskt sin kornbaserade whisky med allehanda grödor på 1800-talet. Den här är klokt nog gjord i högrefluxpannan. Ur glaset stiger en äppelmustig ton av havrekaka, på djupet sega råttor, aningen spritig. Smaken är mjuk och sötsädig med syrligt bett och en häftig dos vaniljkaka mot slutet. Lång vingummirefräng med vitt portvin. Elegant och karaktärsfullt. Med vatten luktar det sockervadd och vodkalikt (i citronstil) – en skön skalbeska! Sädig mun som blir mäskig och strävt skalbesk. Avslutet är tunt spritigt och varmt med kärva skalbitar. Vartåt bär detta? Mer sötma och kropp behövs från fatet. Kommer att bli den eleganta varelsen av de tre, den serena mest salongsfäiga.
Rågdestillatet kokas såklart i lågrefluxpannan, kategorin är van vid muskler och rågkrydda så det gäller att jobba ner sig i djupet där man hör hemma. Lagrad i 7 månader på amerikansk nyek. Eken stänger ner doften som är tyst och ren, vitt vin och sockerlag. Men i mun blir det råglimpa, strax tunn fruktsoda, sedan mineraler och rågkrydda/baconsälta. Lång värmande sötaktig final med råg-syrup och limeskal. Vatten ger doft av söt fläder och polerad ek. Lugn rågsädig smak blir frukt-bitig och oljigt rågig med fragrant exit. Fruktsoda bär i lång ren eftersmak, rågen ger värme – god! Två viljestarka element möts och det kommer att ta 3 år att få dem att smälta samman. Rågen har sin sötma och segbeska och krydda. Nyeken har en annan uppsättning kryddor och alstrar sötfruktiga aromer.
Intressantast är att så här ser ju även formeln ut även för straight rye (som innehåller en massa majs istället). Men den europeiska stilen med vårt stillsamma lagringsklimat kreerar helt andra smaker. Och av Agitators tre stilar är den här mest gångbara. Inte för att den är skulle vara bäst utan för att rågwhisky kommer på bred front. Hven finns redan här i Sverige och häromveckan kom jämtländska Vattudalen. Så rågwhisky kommer vi att få vänja oss vid. Och Agitator sitter väldigt bra med sin variant hittills. Sannolikt ett litet underbarn när den slutligen landar på disken år 2021.
500 lådor säljs på Agitatorwhisky.se. Styckepriset blir 832 kr per 70 cl. Vilket är prisvärt med tanke på att en halvliter från de minsta nysvenskarna kan kosta tusenlappen. En gott whiskytåg att hoppa på!
Agitators destillerichef Oskar Bruno berättar om sina tre whiskydestillat.