Whiskymakande | SVERIGE På åkrar i Strängnäs, Södertälje och Örebro växer just nu whiskykorn. Bairds Maltings i Inverness har beställt 3000 ton Makof-korn av Lantmännen. Det kommersiella trummälteriet levererar malt till whiskymärken som Glenmorangie och Ballantine’s. Enligt Lantmännens Per Gudmundsson är svenskt korn bättre än skotskt:
– Östra Sveriges korn är mer proteinrikt än kornet i Västsverige där nederbörden är rikligare, precis som i våta Skottland. Mulljordarna i Örebro mineraliserar kväve mycket länge och kvävet gör att proteinhalten blir högre.
Mer protein betyder större ’yield’, alltså mer whisky.
Det är inte första gången svenskt korn kommer till användning. Normalt sett klarar sig skottarna på eget korn kompletterat med engelskt men importen ökar. Lagen förhindrar (konstigt nog) inte import. Annars är reglerna tydliga, Scotch måste göras och lagras i tre år på skotskt territorium. Men den viktigaste smakgivaren kornet kan alltså komma från utlandet. Den egna korn-lobbyn vill förstås att Scotch bara ska göras på egna råvaror, whiskymakarna å andra sidan vill ha händerna fria att handla där det är billigast.
Förresten, en ”försvenskad” Glenmorangie är inget att hoppas på, även om all svensk-malt sväljs täcks bara en tredjedel av destilleriets årsbehov.