
Maltwhisky-VM Den 18:e VM-delprovningen hade karaktären av ett uppsamlingsheat. Loch Lomond utmanades av en räcka duktiga singelmalter, varav några återkvalande. Loch Lomond är inte bara Skottlands kändaste och största sjö. Här finns sedan 1960-talet ett destilleri vid sjöns södra ände. En kameleontfabrik där en uppsjö av maltwhiskystilar (inklusive grainwhisky) kokas. Här görs också Skottlands enda Single Blended Scotch! Titelmalten är en mix av några av ställets stilar och har en karaktär som skiljer ut sig jämfört med övriga Skottland. För 10 år sedan baktalad, idag firad bland experter som en frisk fläkt i whiskySkottland.
De på förhand tuffaste konkurrenterna var Glenmorangie och Tomatin. Bägge har i tidigare deltävlingar slutat trea nära avancemang. När två destillerier i ordinarie startuppställning lämnade återbud gavs de två chansen att återkvala. Fjärde skotte var öwhiskyn Jura. Och så de två spännande asiaterna. Japanen Kamiki, en spännande blandmalt som legat på japanska cederträfat. Samt taiwanesen Kavalan som gjort intåg i whiskyvärlden med dunder och brak, precis som indiern Amrut dessförinnan.
Kavalan är världens mest välbesökta destilleri med över 1 miljon turister per år. Liksom Amrut dväljs faten i ett extremt klimat. Inuti lagerhusen är det 27°C längst ner och vid taknocken 42°C. Årligen avdunstar 15% vilket gör att en Kavalan näppeligen tillåts bli äldre än 5 år. Men det smakar inte ungt för det. Anledningen är delvis att luftspalten inuti fatet ökar fort vilket gör att estrar löper amok samtidigt som ekextraktionen påskyndas.
Sala-juryn hade svårt att värja sig för all denna goda frukt, Kavalan samlade dubbelt så många röster som närmaste whisky. Juryordförande Henrik Aflodal sällade sig till hyllningskören:
– Tawanesen var överlägsen idag med sin citrusgalopperande arom och långa sötintensiva fruktmun, oändligt saftig, med savande aromatisk sötma i eftersmaken. Komplext utlevande.
Kavalan kom till start med sin Solist, som är singelfat från antingen bourbon eller sherry-miljö. Whiskyn är i naturlig form enligt tävlingsreglerna för stark så därför hade styrkan justerats med vatten ner till tillåtna 48% för att möjliggöra en rättvis bedömning. Tävlingsledningen har möjlighet att sänka styrkan på tävlingswhisky ifall inga andra fullgoda alternativ finns. I detta fall matchades asiaten mot andra sorter med 43-46%.
Kampen om den andra semfinalplatsen var hård. Japanen Kamiki stack ut med sin udda cederkaraktär.
– Det luktade ojigt sämskskinn med fragrant tallolja och päronskrutt på djupet, menar Henrik Aflodal. I munnen svarta teblad och krämig frukt. Annorlunda men god.
Men juryn sökte sig till smakmässigt tryggare mark. Loch Lomond utmanades av Glenmorangie. En intressant tvekamp där kartchuk och grandoft ställdes mot en översvallande fruktnos. Loch Lomonds aparta parfymerade fruktsoppa med metallblänk i avslutet matchades mot Glenmorangies rundare fruktmun med rye-kryddig resning mot slutet. Kombattanterna delade västmanlänningarna med exakt lika många röster. Henrik Aflodals röst fick avgöra:
– Båda är likvärdigt bra men med diametralt olika personligheter. Jag valde den goda karaktären denna gång. Glenmorangies nya Spíos är spännande med sin energi som väcks till liv med en droppe vatten. Och den är väldigt god med all frukt vilket denna gång övervann Loch Lomonds kanske mer intressanta problematiserande.
MALTY style | Sala 5 maj
1. Kavalan Solist bourbon 48% = 47+6 poäng
2. Glenmorangie Spíos 46% = 27+2
——————————————————
3. Loch Lomond 12 år 46% = 27
4. Kamiki 48% japanese cedar finish = 21
5. Tomatin 12 år 43% = 16
6. Isle of Jura 16 år 40% = 2
Röstförfarande: Varje provare röstar på de två malter man vill ska gå vidare till semifinal. Guldkandidaten får 3 poäng, silver ger 1 poäng. Juryns ordförande Henrik Aflodal har dubbel röststyrka (redovisas ovan som +6/+2).
Tävlingsklasser: VM har tre smakkategorier. Sherried (vinfatslagrad), Peated (rökig whisky) och Malty style (varken vinfatslagrad eller rökig whisky).
