Whiskymakande | EDINBURGH Tanka bilen med whisky? Nästan i alla fall. Skotska forskare har lyckats producera biobränsle av avfall från whiskyproduktion. Edinburgh-baserade Celtic Renewables planerar att bygga en anläggning för biobränsle i centrala Skottland för att tillverka bio-butanol – ett avancerat biobränsle som kan jämställas med bensin. Firman ska satsa 11 miljoner pund. Skotske transportministern Andrew Jones menar att avancerade biobränslen kan minska växthusgaserna med 60% jämfört med fossila bränslen:
– Tekniken kan transformera den skotska whiskyindustrin och generera fordonsbränsle till ett värde av £100 miljoner årligen.
Man siktar på transporttyper som i framtiden inte kan drivas av el, som tunga lastbilar eller flygplan. Det forskarna studerat är en bakteriell jäsprocess kallad ABE som producerar aceton, n-butanol samt etanol av stärkelse. Innovationen gjordes redan ett sekel bort men utkonkurrerades av petrokemiska metoder på 1960-talet och glömdes bort. Råvaran är drav från mäskkaret samt pot ale från pannorna. Scotch Whisky Association uppskattar inte minst hållbarhetsaspekten samtidigt som nya jobb skapas. Och det finns gott om råvara. Årligen produceras 750 000 ton drav samt 2 miljarder liter pot ale i Skottland.