Whiskyturism Teeling är Irlands hetaste whiskeyattraktion. Uppstickaren har växt från ingenting till en turistmagnet i Dublin, i hård konkurrens med huvudstadens ikon Jameson’s Bow Street Distillery. Bröderna Teeling’s Newmarket Distillery med en kapacitet på en halv miljon liter årligen har tagit emot över 370 000 besökare på 3,5 år! Här kokas nywhiskey för framtiden men det bjuds på gamla godingar gjorda så långt tillbaka som 1990-talet på pappa John Teelings destilleri Cooley. När familjen sålde ut till Jim Beam 2011 fick man med sig hela 16 000 fat till det nya bolaget. Och nybygget på Market Square i centrala Dublin blev en dokumentär i fyra delar kallad ”Whiskey Business” som sändes på irländska TV3 lagom till invigningen sommaren 2015. Sommaren står för dörren och många ska säkert besöka den gröna ön. Sajna upp dig/er på den nya VIP-turen och smaka whiskey från gudarna. Tappningar som sedan länge är slutsålda världen över har man sparat och bjuder nu utvalda gäster på. Single Malt Experience heter upplevelsen som kostar €50 och börjar med en rundvandring på destilleriet som leds av en kvalificerad guide och avslutas med en mycket speciell provning av unik Teeling-whiskey. Fyra raringar (som testas nedan) serveras på en plint i en provningskiosk där man guidas av ”tasting cards”. Turen avgår dagligen mellan 12 och 16. Men säg till i förväg så får du en riktig provning i Bang Bang-baren som leds av en expert. De här fyra sorterna väntar besökaren:
Först och främst ska ju standardwhiskeyn provas, den som går under namnet Teeling Single Malt. En skojfrisk blandning av vinfat, både söta starka och torra viner bidrar. Ut kommer en snäll sak som doftar ungt av vingummi och äppellag med dämpande kastanjer. Smak av vaniljkola blir matolja med sötvinig frukt, halvvägs syrlig citrus och krydda. Det tar sig, whiskeyn arbetar sig upp till sin bästa del, eftersmaken, som är lång och god med sega råttor och tropiska lemonadtoner, kryddeken bär. En fascinerande höjning, oj så god avslutningen är. Vatten justerar den ung-haltande näsan som renas av skumgodis, den blir liksom smörig med päronaccent. Men eftersmaken fastnar med vatten så låt bli vattenkannan efter rundturen.
Revival-serien inleddes i samband med att Teelings Dublindestilleri invigdes 2015. Femte och sista utgåvan släpptes i april 2018, en 12-åring som fått sin slutputs i brandy- och cognacsfat. Trots alla år i fat luktar det ungkola och skumgodis med äppelskugga, i kanten torr ekplanka. Tolka nu inte detta som något dåligt, tvärtom har whiskeyn en frisk god arom. Söt lemonadsmak i munnen, snart äppelvibbar och juicy fruit, mot slutet fetare vaniljkex. Halvlång till lång eftersmak, maltig och smågodisputtrande med lättsam värme. Vatten lockar ut färskt äpple (bravo) i nosen som blir renare. Eken dras fram i munnen som blir mer fragrant. Start med äpplen och lemonad, halvvägs fetare aromatisk och parfymerad. Tyvärr strippas avslutningen, ungkolan märks.

Destilleriet ligger ju i Newmarket i stadsdelen Liberties i Dublin. Det var den tredje greven av Brabazon som gav torget där destilleriet ligger marknadsrättigheter (därav new market). Första utgåvan i Teelings Brabazon-serie som kom i mars 2017 utforskar sherry-eken inverkan på Cooley-spriten. Det mesta i flaskan är knappt 9 år med droppar som är upp till 16 år och utfallet är motsägelsefullt. Tappningen är ung och kultiverad, på en och samma gång. Doft av kaffesyrup och svartvinbärsaftig sherry (effektfullt). Munnen är likaså saftig och ungdomligt läskande men whisky-frustande, halvvägs bryter choklad ut som kramas om av mer sherry. Avslutet blir aningen jobbigt med mocca-liknande kaffetoner, tack och lov kortvarigt. Vattnad blir Brabazon mer nyanserad. Äppelsyrup i frisk sherry-saftig nos med lite tobak. Fortfarande ung men med karaktär nu. Munnen är mer komplex och startar i sherry och pigga äpplen, nektarin gör gommen sötare och samtidigt enklare saftig mot slutet. Långfruktig avslutning med fenoliga, sotiga efterslängar, på djupet choklad. Stannar slutligt i ungkola. Blir trots allt bättre med lite vatten.
24-åringen är en fantastisk Cooley-whiskey med underbar Kirsch-ton. Gäckande lowkey-nos där fullkornsbröd blandas med körsbärslikör, läder/motorolja ger rondör. Smaken är komplex och lynnig med sin rika gammelestriga likörfrukt, körsbärstonen kommer ut explicit som Kirsch – fruktbrännvinet med sin aromatiska nerv. Smörkakor från start bäddar in syran och mörka chokladpraliner ger djup mot slutet. Eterisk ek förlänger den lågmälda avslutningen. Ett riktigt ess. Den som vågar vattna får nosen att krascha i papplåda och gödsel (visserligen dyker sauternes upp på djupet). Eken ökar också i munnen där Kirsch och blommor står emot bra, under ljusa praliner, mot slutet ett sötsyrligt crescendo som förtjusar. Att det i dagarna kommer 30 flaskor till Sverige är gudasänt, tack. Det här är det närmaste du kommer världens äldsta Irish whiskey, ifall du inte är beredd att slanta 34 000 kr för 33-åringen som fortfarande finns på Systembolaget.